Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

Bespaar water in je tuin

Meer weten over

TUINIEREN

Transciptie 

Het bewateren van je tuin op het gepaste moment is van belang om je tuin optimaal te onderhouden. Jean installeert daarom een irrigatiesysteem.

Hoe werkt dat bevloeiingssysteem nu precies? Wel, alles vertrekt van een pomp. Een pomp die ofwel regenwater, ofwel grondwater gaat oppompen, en deze pomp heb ik hier in deze kast staan, heel handig, die gaat vanop twaalf meter diepte, in mijn geval hier het grondwater oppompen, en daarna wordt het verder verdeeld door een heel slim systeem. In feite begint alles hiermee: bij mijn eigen smartphone, die smartphone staat in verbinding met een wifisysteem, hierbinnen in de leefkamer, en dat systeem stuurt deze waterverdeler aan, en op die manier gaat het systeem automatisch werken. Kijk, dit is de hoofdleiding, die komt rechtstreeks van de pomp, het water komt hier aan onder vrij hoge druk, daar moet iets aan gedaan worden, want de leidingen waar de druppelaar wordt op aangesloten, kunnen geen te hoge druk hebben, anders gaan die druppelaars gewoon uit de leiding springen, dat moeten we hinderen, daarom staat er hier een drukverlager, en die zorgt ervoor dat die druppeltjes heel gezapig terecht komen op de plaats waar ze nodig zijn; vlák bij de wortels van de planten, net in de rij van de planten. Op die manier kun je wel tot zeventig procent van je waterverbruik besparen. Als dat niet de moeite is.

De installatie vergt weinig materiaal: plastic haringen, een gaatjesprikker en de waterdruppelaars uiteraard.

Vanaf de drukverminderaar gaat deze leiding door en dan gaat die met hele slimme T- en L-stukjes zo de tuin in, en ik heb ze doorgelegd langs de rij hier van deze tuinbonen, hier ook , langs de ajuin, en ik ga nog een paar druppelaartjes erbij zetten, dat is heel gemakkelijk, de leidingen komen vast te zitten met deze dingetjes en die druk je zo de grond in – en hup – dan zit dat vast.

Met dit handige dingetje prik ik een gaatje in de leiding en dat gaat er zo door, ik steek de druppelaar hier in dit houdertje, en dan kan ik hem zo, rechtstreeks, zonder al te veel moeite, in de leiding vijzen. Voila, en die is geïnstalleerd. Nog eentje.

Je kan er uiteraard ook voor kiezen om de leidingen ondergronds te leggen, maar jah, ik doe dat liever niet omdat ik dan niet domweg met mijn spade er doorheen ga steken en alles opnieuw kan gaan aanleggen, dus ik hou ze gewoon bovengronds, en zeg nu eerlijk, het is ook geen lelijk zicht, zo heb je controle over de druppelaars.

Jah, deze leiding is geïnstalleerd hier naast mijn Nieuw-Zeelandse spinazie, dat belooft weer voor deze zomer, en hier ga ik nu de leiding vastzetten, heel eenvoudig, hup, en aan het uiteinde uiteraard, dat moet dichtgemaakt worden, dat doe ik eenvoudig met zo’n stop, die stop je zo in de leiding, zo, die komt niet meer los, nog een pen steken en deze rij is helemaal geïnstalleerd.

Vanaf de hoofdleiding kun je ook naar een dunner buisje gaan, en deze flexibele dunne buisjes zijn uitermate geschikt als je bijvoorbeeld je terrasplanten wil gaan bevloeien terwijl je op vakantie bent , of heb je een vierkante metertuintje, of misschien nog mooier, zo’n verticaal kruidentuintje tegen een zonnige muur, dat kun je met deze dunne leidingen gaan bevloeien, de druk daarin gaat iets minder zijn, de bedruppeling gaat iets rustiger zijn, maar het werkt perfect op kleine plekjes.

Op plekken waar net wat meer water nodig is dan je met een druppelsysteem zou kunnen bereiken, bijvoorbeeld bij struiken of bij boompjes zoals deze hier, bestaat er een heel mooi alternatief, namelijk dit kleine fonteintje, wat het water zal verdelen op een zeer beperkte oppervlakte maar toch groot genoeg om dit boompje heel de zomer van voldoende water te kunnen voorzien. Ik moet aftakken van mijn hoofdleiding, dus die ga ik hier doorsnijden.

Hiertussen ga ik nu dit T-stukje zetten, en het is heel eenvoudig om te monteren, het is gewoon goed doorduwenn, en het zit meteen vast, kijk, zo kan ik omhoog ermee, en dan weer naar achter toe, met dit handige L-stukje, jah, het staat allemaal mooi beschreven maar het wijst zichzelf ook uit, het is helemaal niet moeilijk. Zo, dit zit al vast, en dan kan ik naar het boompje toe met dit stukje dat ik op voorhand heb afgemeten, zo, die prik ik vast, de einstop erop, de prikker.

Jah, en naast die kleine fonteintjes voor de struiken en voor de boompjes, kun je ook nog grotere oppervlaktes gaan, niet bevloeien, maar besproeien deze keer met deze fonteintjes en deze hebben het voordeel dat ze het water zeer fijn verdelen en tot op een hoogte van maximum vijftig centimeter bijna gaan vernevelen over een oppervlakte van zeg maar drie en een halve, bij drie en een halve meter, dus dat is al een hele oppervlakte. Dat doen we hiermee.

Jah, het installeren van het bevloeiings- en druppelsysteem, dat duurt wel even, ik ben er dan ook een halve dag mee bezig geweest voor dit tuintje, maar daarna wordt alles veel gemakkelijker, je kan het manueel doen door de pomp gewoon uit en aan te zetten, maar het kan nog veel simpeler, het kan namelijk automatisch. Ik heb daarvoor een app gedownload op mijn gsm, en daarmee kan ik het hele systeem aansturen. In deze app kun je een schema instellen waarmee je zelf kunt gaan bepalen wanneer en hoe lang je tuin wordt bewaterd als je er niet bent. Hé, kan je zo doen, hup, schema … Je kunt het helemaal in detail instellen; volle grond, kleine pot, grote pot enzoverder, ik kies hier voor volle grond, natuurlijk, je kan het ook manueel doen maar automatisch is toch een stuk gemakkelijker. Voila, dit is gebeurd, en nu ga ik hem aanzetten, hé … hup …

Als je efficiënt met water omgaat en bewust met watergebruik omgaat, dan ben je wel goed bezig, want het is een absolute noodzaak voor onze aarde.

Efficiënt met water omgaan in de tuin is dus heel belangrijk, en je gaat zeker nooit kraantjeswater gebruiken, dat is alleen om te drinken, en als je putwater gebruikt, of als je grondwater gebruikt, jah, dan moet je er [eveneens] efficiënt mee omgaan. Dat kun je in de eerste plaats doen door de grond goed los te harken in de bovenste laag, zodat je minder verdamping krijgt, minder verlies door capillariteit, maar je kunt het ook doen door een slim druppelsysteem te installeren; dan komt het water alleen precies daar terecht waar het nodig is, vlakbij de plant, bij de wortels van de plant. En als je nog dit systeem gaat gebruiken, dat wil zeggen een voeler die je gewoon in de grond steekt – zo – en die op een diepte van een goei vijftien centimeter de bodemvochtigheid gaat meten, en die ook de lichtintensiteit meet, jah, die voeler gaat aan heel het automatische systeem vertellen wanneer het absoluut niet nodig is om te sproeien, namelijk, als het regent. Dán ga je efficiënt met water om.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.