Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

Hoe een robotmaaier onderhouden

Een robotmaaier doet al het maaiwerk voor jou, het enige werk dat je er aan hebt, is de eenmalige installatie, en af en toe wat onderhoud, zoals bij elk gereedschap uiteraard. Hoe je dat doet, legt Jean je uit.

Meer weten over

TUIN TUIN MOESTUIN

Transciptie 

Een robotmaaier doet al het maaiwerk voor jou, het enige werk dat je er aan hebt, is de eenmalige installatie, en af en toe wat onderhoud, zoals bij elk gereedschap uiteraard. Hoe je dat doet, legt Jean je uit.

Het maaiseizoen dat loopt van maart tot oktober. Daarna wordt het te koud voor het gras om nog te groeien, en mag het gazon de winterrust ingaan. Nu, die winterrust, dat geldt ook voor de toestellen waarmee je gaat maaien, in ons geval vandaag, een robotmaaier, en die gaan we niet op stal zetten vooraleer hij grondig gereinigd is, zowel aan de onderkant waar er sensoren moeten gereinigd worden, waar de mesjes een keer mooi moeten geborsteld worden,

waar alle kiertjes van grasresten en zand moeten ontdaan worden, als de bovenkant, want die gaan we nog een beschermend laagje meegeven.

En pas dan gaan we opbergen in deze handige opbergzak en kan die zo gerust de winter in, wachtend op volgend jaar.

Een robotmaaier die waterdicht is gemaakt, kan je gerust al eens afspoelen met de tuinslang. De behuizing is waterdicht zodat het intern systeem geen last van het water kan ondervinden, vandaar dat de machine ook tijdens de regen perfect het gazon kan maaien. Doe dat gerust eens na een aantal maaibeurten van de machine, als de grasresten er nog ‘vers’ aanhangen en dus makkelijk af te spoelen valt. Draai wel eens om, stilstaand water wil je er niet in laten staan uiteraard.

Het afspoelen vergeten? Of beginnen er toch al eens wat grasresten aan te koeken? Pak er dan een zachte borstel bij. Kuis zeker de wielen en neem ook de diepe kieren en moeilijke kantjes erbij. Wat je zeker niet mag vergeten zijn de sensoren. Die wil je zuiver hebben omdat ze de grens- en terugkeerdraad moeten opsporen om de robotmaaier zijn weg op het perceel te laten vinden. Hoe proper de sensoren, hoe makkelijker de robot de zwakstroom kan detecteren.

Dan zit je ook nog met de behuizing, bestaande uit harde kunststof. Een reiniginsspray, of zelfs siliconespray, zijn ideaal om deze buitenste oppervlakken te reinigen. Ze zijn niet agressief en vormen een droge coating waardoor vuiligheid er minder makkelijk aan kan hechten. Precies wat je nodig hebt.

Zo zie je maar, het onderhoud houdt echt niet veel in, maar als je het grondig aanpakt, krijgt vuiligheid geen kans om aan te koeken, en je materiaal zal er nog zoveel deugd van hebben. Jean kan op het einde van het maaiseizoen de robot netjes inpakken en opbergen.

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.