Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Tips voor het maaien van je gazon

Deel deze video op Facebook

Transciptie 

Met het mooie weer beginnen we ook aan de tuin te denken en in de tuin te werken, en wie wil er nu geen mooi, groen gazon? Een zorgeloos gazon. Wel, vandaag geef ik u een aantal tips hoe dat ook voor jou geen probleem zal zijn.

Eén van de taken die je absoluut niet mag vergeten als je je gazon in topconditie wil houden, is het zogenaamde verticuteren. Jah, verticuteren wil gewoon zeggen met een speciale hark – met scherpe mesjes; zie je hier – door je gazon gaan op een bepaalde diepte zodat je de wortels van de graszoden doortrekt. Jah, je gaat eigenlijk het gras opzettelijk beschadigen. Waarom zou je dat nu doen? Wel, als je door de wortels trekt, dan ontstaat er in de overblijvende wortels een speciaal stofje, een soort plantenhormoontje eigenlijk wat ervoor zorgt dat die graszoden extra sterk gaan worden, dat het gras zich heel goed gaat herpakken, beter dan tevoren. Tegelijkertijd haal je met het verticuteren al een gedeelte van het grootste grasprobleem aller tijden, namelijk het mos, haal je eruit. En ook afgestorven grasresten want die kunnen wel zorgen voor een viltig tapijt op je grasmat. Dus verticuteren is heel belangrijk, en je doet dat best twee keer per jaar; één keer in het voorjaar, één keer in het najaar. Best een werkje hoor!

Verticuteren dat doe je best in twee loodrecht op elkaar staande richtingen, dan heb je nog meer mee. Op die manier wordt je gras ondergronds ook beter belucht. Bacterieën die daaronder leven hebben namelijk zuurstof nodig, ja, enne, dat breng je zo in de grond, en als je ziet wat je er allemaal uithaalt naast graswortels, zitten er ook al stukjes mos bij. Kijk, dit is een gazon van amper een jaar oud en er zit al mos in, dus jah, voorkomen is beter dan genezen…
En dit kan zo op de composthoop. Het gaat heel snel verteren.
De oorzaak van mosgroei bestaat eigenlijk uit twee dingen: één; de verzuring van de bodem, jah, mossen houden nu eenmaal van een zuurtegraad die lager is dan 6, jah, dan gaan ze enorm snel groeien. Op een jaar tijd kan je gazon in een mosveld veranderen, maar naast de zuurheid van de bodem is er ook het gebrek aan voeding. In derde plaats, misschien een teveel aan betreding maar dat geldt niet voor een groot gazon zoals hier.

Als je op tijd met kalk strooit, dan ga je die verzuring tegen gaan.
Bekalken kan je best doen vóór de winter, tijdens de winter, of zoals wij nu net ná de winter. Dan heeft de kalk de tijd om op te lossen en gaan de haarworteltjes van het gras goed die kalk kunnen opnemen en gaat de bodem minder zuur zijn en komt dat helemaal in orde.
En als je meteen daarna voedingstoffen gaat toevoegen die een heel hoog kaliumgehalte bevatten, je kent dat, op van die meststof zakken staat N-P-K; hoe hoger het kaliumgehalte, hoe beter voor een goeie gazonvorming van je grassen. Je merkt het meteen ook al aan het mos, het kan er ook niet tegen en gaat al heel snel vergelen. Dus één; bekalken, twee; bemesten met een hoog kaliumgehalte.
Hoe vaak moet je bemesten? Een regel is om vanaf het einde van de maand maart tweemaandelijks te bemesten. Ergens tot in oktober. Daarvoor de laatste keer, en misschien de laatste keer een echte wintermeststof toe te voegen. Die heeft een andere verhouding en die is dan weer goed om je gras beter door de winter te laten komen. Uiteraard, hoe meer je mest hoe beter het gaat groeien, hoe mooier het ook zal zijn, maar jah, als het goed gaat groeien, dan heb je er natuurlijk een goeie hulp voor nodig.
Jah, zo’n grasmaaier zonder snoer, dat is toch wel het gemak. Dus geen gehannes met die kabel die je steeds maar over je heen moet tillen. Gewoon op een batterij gaat het ook en ik doe hier wel een hele oppervlakte mee. Je hebt gemerkt, ik doe dat gras niet ineens heel kort af. Mjah, de eerste keer maaien in het voorjaar mag je echt niet te kort gaan. Stel je machine in op, laat ons zeggen, drieënhalve centimeter. Bij de volgende maaibeurt mag je dan naar tweeënhalve centimeter gaan en ik zou het daarbij houden eerlijk gezegd, behalve als je graag zo’n bijna golfveldachtig greentje hebt met anderhalve centimeter, of zelfs korter, je mag dat doen, maar dan moet je niet schrikken, volgende zomer als het weer zo’n warme, droge zomer gaat worden dat je gras binnen de kortste keren, jah, dor zal worden omdat de sprietjes gewoon te kort zijn, weinig wortels hebben en te snel uitdrogen dus hou je aan tweeënhalve centimeter, da’s een goeie raad.
Jah, hoe vaak je moet gaan maaien, dat hangt er een beetje af van de groeisnelheid van het gras, dat hangt af van het weer, van de droogte, en zo verder … maar probeer het op één keer per week te houden. Je kunt beter één keer per week maaien dan om de twee weken want dan ga je te sterk moeten terugmaaien. Je kunt beter van de bovenste blaadjes van het gras een stukje afdoen; dat bevordert de groei in plaats van ineens te veel te moeten afdoen want dan gaat de groei juist eventjes stilvallen.
Jah, ik heb dan wel zeeën van tijd maar niet iedereen is zo en zeker als je uit werken gaat, of met twee uit werken gaat, is het wel handig dat je in de plaats van zo’n maaimachine kiest voor een echte gazonslaaf, namelijk een maairobot.

Dagelijks een kort stukje van het gras maaien zorgt voor een natuurlijke voedingsbron waardoor het gras er nog mooier uit komt te zien. Zelfs tijdens regenperiodes kan de maaier dan aan de slag.

Wat komt er allemaal te kijken bij het installeren van een robotmaaier?

Eerst en vooral baken je het gazonperceel af met een begrenzingsdraad rondomrond. Die vertelt de robotmaaier tot waar hij mag komen.

Met behulp van plastic haringen fixeer je de draad, telkens op een gelijke afstand van de terrastegel, boordsteen of bordergrens.

Kies ook een strategische plaats uit waar je het laadstation wilt hebben staan. Voorzie een buitenbekabeling die voor de voeding zorgt van het platform.

De draden komen terug naar het station. De draden die je fixeerde in het gazon, keren terug naar het platform waar je ze connecteert met behulp van een simpel klemmetje.

Overtollige draad snij je af en dan hoef je de draad alleen nog maar in te pluggen.

Het platform zet je zélf ook vast met enkele grondschroeven.

En dan is de installatie zowat klaar voor gebruik. Alleen nog even de robotmaaier opladen, en dan kan de robotmaaier al het werk voor jou doen!

Goed, zo’n robotmaaier, waar staat dat nu eigenlijk voor? Wel, in de eerste plaats heb je natuurlijk de machine zelf, de meeste mensen geven het een naam, het is een lichtgewicht toestel dat heel gemakkelijk rond te dragen is en te plaatsen waar je maar wilt, dan is er het laadstation waar hij automatisch naar terugkeert na een uurtje maaien, dan gaat hij een uurtje opladen en dan gaat hij weer aan het werk. Hoe weet de robotmaaier nu tot waar hij mag gaan? Wel, dat is via deze draden: er loopt een zwakstroom door die een magnetisch veld creëert en daarvoor zit er hier onderaan een sensor, hij voelt dat magnetisch veldje en op het moment dat hij over de draad komt, gaat hij onmiddellijk rechtsomkeer maken. De eerste keer zal hij de grenzen van het perceel opzoeken, dat kan wel even duren, maar daarna weet hij precies hoe hij zigzag moet rijden om je gazon echt egaal mooi kort te maken. Dan is er de lus dus, de lus langs de grenzen van het perceel, maar je hebt ook deze draad hier, die komt van een afstand van twee meter recht naar het laadstation, dat is de terugkeerdraad. Van het moment dat hij die voelt, van het moment dat zijn batterij laag staat, gaat hij op zoek naar de terugkeerdraad. Als hij die voelt, komt hij in rechte lijn terug naar het laadstation en is het verhaal rond. Natuurlijk niet zonder het elektronisch systeem, dat dient om vanop afstand je maaier te kunnen bedienen. Je kan het ook allemaal handmatig instellen en gewoon op het knopje duwen, dan doet hij het evengoed.
Jah, en om heel de robotmaaier en het laadstation toch wel wat te beschermen tegen het slechte weer, kan je heel gemakkelijk deze beschermkap erover zetten die simpel kan vastgezet worden met deze grondschroefjes.
Van een mooi gazon kan een mens gelukkig worden en ik hoor bij dat soort mensen. Nu, wat doe ik om het gazon in prima conditie te houden? Eén, verticuteren in het voorjaar, eventueel ook nog eens in augustus. Meteen daarna bekalken, je kan verticuteren in het voorjaar, bekalken kan je eigenlijk ook al in het najaar en in de winter. Niet meer in de zomer, dat heeft geen zin. Ten derde, bemesten met een meststof met veel kalium in en dat doe je vanaf maart, om de twee maanden, tot in oktober, en je gazon zal er prachtig uitzien. 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.