Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Het gemak van een robotmaaier

Deel deze video op Facebook

Transciptie 

Ben je van plan om je gazon te laten afrijden door een robotmaaier? Ontdek in deze tuintip niet alleen hoe je zo'n toestel installeert, maar ook hoe je de maaier op afstand kan bedienen.

Eerst en vooral baken je het gazonperceel af met een begrenzingsdraad rondomrond. Die vertelt de robotmaaier tot waar hij mag komen.

Met behulp van plastic haringen fixeer je de draad, telkens op een gelijke afstand van de terrastegel, boordsteen of bordergrens.

Kies ook een strategische plaats uit waar je het laadstation wilt hebben staan.

Voorzie een buitenbekabeling die voor de voeding zorgt van het platform. De draden komen terug naar het station. De draden die je fixeerde in het gazon, keren terug naar het platform waar je ze connecteert met behulp van een simpel klemmetje. Overtollige draad snij je af en dan hoef je de draad alleen nog maar in te pluggen.

Het platform zet je zélf ook vast met enkele grondschroeven.

En dan is de installatie zowat klaar voor gebruik. Alleen nog even de robotmaaier opladen, en dan kan de robotmaaier al het werk voor jou doen!
Goed, zo’n robotmaaier, waar staat dat nu eigenlijk voor? Wel, in de eerste plaats heb je natuurlijk de machine zelf, de meeste mensen geven het een naam, het is een lichtgewicht toestel dat heel gemakkelijk rond te dragen is en te plaatsen waar je maar wilt, dan is er het laadstation waar hij automatisch naar terugkeert na een uurtje maaien, dan gaat hij een uurtje opladen en dan gaat hij weer aan het werk. Hoe weet de robotmaaier nu tot waar hij mag gaan? Wel, dat is via deze draden: er loopt een zwakstroom door die een magnetisch veld creëert en daarvoor zit er hier onderaan een sensor, hij voelt dat magnetisch veldje en op het moment dat hij over de draad komt, gaat hij onmiddellijk rechtsomkeer maken. De eerste keer zal hij de grenzen van het perceel opzoeken, dat kan wel even duren, maar daarna weet hij precies hoe hij zigzag moet rijden om je gazon echt egaal mooi kort te maken. Dan is er de lus dus, de lus langs de grenzen van het perceel, maar je hebt ook deze draad hier, die komt van een afstand van twee meter recht naar het laadstation, dat is de terugkeerdraad. Van het moment dat hij die voelt, van het moment dat zijn batterij laag staat, gaat hij op zoek naar de terugkeerdraad. Als hij die voelt, komt hij in rechte lijn terug naar het laadstation en is het verhaal rond. Natuurlijk niet zonder het elektronisch systeem, dat dient om vanop afstand je maaier te kunnen bedienen.
De sturing tussen de app op mijn smartphone en de robotmaaier gaat via deze modem, hier komt het wifi-signaal binnen, maar de wifi - in gelijk welke woning - is nooit sterk genoeg om heel het gazon te kunnen bestrijken, daarom deze versterker eigenlijk, deze gateway, die gewoon hier in het stopcontact zit en hier in verbinding staat met de modem. En die gaat er voor zorgen dat de robotmaaier precies doet wat jij wil.
Jah, en met dit slimme systeem ga je niet alleen de robotmaaier kunnen aansturen, volledig automatisch ga je bepalen wanneer die rijdt, hoelang die rijdt, enzoverder ... maar je kunt er ook je ganse tuinbesproeingsinstallatie op aansluiten, en ook vanuit je luie zetel of op je vakantieadres bedienen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.