Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe verborgen asbest opsporen

Asbest werd toegepast in allerlei soorten bouwmaterialen, soms zelfs in toepassingen waar je het in de eerste plaats niet zou verwachten. Deze tip leert je hoe je ze kan herkennen.

Transciptie 

Een oud huis dat je wil renoveren ? De kans is groot dat je met asbest te maken zult hebben, maar soms zit het daar verwerkt waar je het in de eerste plaats niet zou verwachten. Luister daarom naar deze tip.

Vensterbanken zoals deze in natuursteen bevatten geen asbest. Natuursteen herken je aan het onregelmatige patroon. Heeft het een heel erg regelmatig patroon, en is het dus imitatiemarmer, is de kans groot dat er asbest in zit. Als het beschadigd is, en je ziet witte puntjes zitten, hoef je niet te twijfelen, dan gaat het om asbesthoudend materiaal.

In een kachel bevindt zich een dichtingskoord, in oudere kachels met een originele koord, zal dat een asbestkoord zijn, bij recentere kachels zal je een recentere en dus asbestvrije koord hebben.

In oude keukens vind je in de keukenkastje zelf ook soms asbestcement. Het gaat dan om de panelen die in de kastjes zijn verwerkt. In dit geval is het hout, dat hoor je, maar het kan dus wel ook asbest zijn. Een aandachtspunt.

In badkamers zijn douchewanden of badranden altijd een aandachtspunt. In dit geval gaat het om pvc-panelen, maar als het een vlakke, harde plaat is, kan het asbest bevatten.

In de isolatie rond verwarmingsleidingen kan je ook asbest soms aantreffen. Het asbest is daar verwerkt in de gipslaag van de isolatie, dus meestal ging men rondom de leiding zelf rotswol of glaswol aanbrengen, daarrond een kartonlaagje en dan daar weer rond een gipslaag waar vezels in vermengd werden. Vaak asbestvezels, deze toepassing van asbest kan je met het blote oog niet herkennen ; je moet daarvoor een staal laten analyseren in een erkend asbestlaboratorium. De verwijdering van dergelijk materiaal laat je over aan de erkend asbestverwijderaar. Het risico van het vrijkomen van de vezels is immers veel te groot, het gaat hier om een niet-hechtgebonden asbesttoepassing en die je als particulier niet zelf mag verwijderen. Je moet dus beroep doen op een erkend asbestverwijderaar.

Vloerbekledingen kunnen ook asbest bevatten. Het gaat dan om onderlagen van vinylvloeren, maar ook zwarte lijm waarmee het is vastgezet. Afzonderlijke vinyltegels kunnen ook in de tegel zelf asbest bevatten. In dit geval hebben we hier te maken met tapijt, op zich onverdacht, en ook geen zwarte lijm te zien, dus geen asbest, de vinylvloer in de andere kamer bevat wel degelijk een kartonachtige onderlaag en kan dus asbesthoudend zijn. In geval van twijfel, neem altijd een staaltje en laat het onderzoeken door een erkend asbestlaboratorium.

Asbest zit verwerkt in meer dan 3500 toepassingen, doe dus zeker beroep op een erkend asbestverwijderaar voor een veilige sanering.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.