Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hulp bij het opbergen van tuingereedschap

Mijn Tuin - Ep. 2 - Opbergidee tuingereedschap
De tuin ligt er in de winter nog wat slaperig bij maar de échte tuinierder weet altijd wel een klusje. In je tuinhuis komt het altijd van pas om wat extra opbergruimte te hebben. Daarom steken we een sorteerbak in elkaar.

Transciptie 

De tuin ligt er in de winter nog wat slaperig bij maar de échte tuinierder weet altijd wel een klusje.
In je tuinhuis komt het altijd van pas om wat extra opbergruimte te hebben. Een simpele rail aan de muur kan al veel wonderen doen om orde op zaken te brengen. Hou er dan beslist je waterpas bij, zodat de rail mooi recht hangt. Met klemmen hang je dan aardig wat gereedschap netjes aan de wand op.
Als dhz-er maak je gerust ook zelf enkele haken, bijvoorbeeld om er je ladder aan op te hangen. Meet de breedte, en schroef twee steunen haaks tegen een plank. Gebruik voor de steunen liever reststukken van een keper in plaats van een plank, dan heb je een groter oppervlak om te schroeven, en is alles meteen steviger. Dan hoef je nog enkel de plank aan de wand te schroeven, en heb je er een stevig ophangsysteem voor je ladder, of elektrische kabels bij.
Misschien wil je niet boren in de wand, of beslis je later om nog iets tegen de wand te zetten? Een oplossing die je wat meer flexibiliteit geeft, is deze sorteerbak: oude pvc-buizen doen dienst als houder voor tuingereedschap, ernaast vind je nog een vak waar je ander materiaal los kan in plaatsen. De sorteerbak staat op poten, en kan je dus altijd verplaatsen naargelang hoe je de ruimte in het tuinhuis wil indelen.
Hoe pak je dit makkelijk klusje aan? Tracht eerst aan enkele oude buizen te geraken. Die moeten allemaal dezelfde lengte krijgen. Je kan de afstand zelf gaan bepalen, het hangt af van de stelen van je gereedschap. Maak de buizen niet te kort, zodat de hark, spade enzovoort voldoende steun krijgen.
Afkorten gebeurt met de ijzerzaag. Om een richtlijn voor de zaagsnede te maken, kleef je af met wat tape. Leg de buis tegen een stootblok, zodat je meer grip hebt op de buis tijdens het zagen.
Het totaal aantal buizen komt hier neer op zes, en ze worden naast elkaar gezet in de sorteerbak. Om de breedte van de bak te bepalen, heb je de buitendiameter nodig van twee buizen op elkaar. Geef het nog een millimeter of twee speling, zodat je straks alles vlot kan monteren.
De maten zijn gekend, tijd om het nodige hout op maat af te korten. Wie wil, kan er de zaagmachine bij halen, maar tegen dat je die hebt bovengehaald, heb je alles al afgekort met de handzaag. En al zeker als je de planken op elkaar legt, en dus dubbel kan zagen.
De uitkomst van het zaagwerk? Enkele tussenschotten, hout voor het kader, en dan nog 4 planken die dienen als poten.
Monteren, dat doe je hier haaks. En soms hoef je niet ver te zoeken naar een hulpstuk. Klem je winkelhaak vast, zo bekom je een hoek van 90° waartegen je de planken kan opduwen tijdens het schroeven.
Maak er een gewoonte van om, wanneer je hout schroeft of nagelt, eveneens houtlijm te gebruiken. Je vergroot er het hechtoppervlak mee, wat zorgt voor sterkere verbindingen.
Schroeven is een optie, of zelfs hameren, maar hier drijven we de nagels in met een nagelpistool. Het gemak ervan is dat je minder kans hebt op splijten van de randen, en het werk gaat er vrij snel mee. Voor de rest is het montagewerk vrij simpel. Inlijmen, en haaks gaan monteren. Zorg dat je de planken voldoende tegen elkaar duwt, zodat de nagels vlot door het hout trekken. Is het eerste kader af, dan maak je nog een tweede van precies dezelfde afmetingen.
De bak krijgt stilaan vorm: plaats de buizen in twee rijen in elk kader. De bedoeling is nu dat ze aan elk kader worden vastgeschroefd. Wie dat wil, kan de uiteinden al even voorboren. Het pvc is glad, wat het schroeven wat moeilijker maakt.
Daarna schroef je alles vast. Tegelijkertijd boor je de bovenkant al even voor door er een schroef in en uit te draaien. Je ziet, je hebt er wel een stabiele hand voor nodig om de schroef op zijn gemak in het pvc te laten draaien. Wie dat wil, kan gerust voorboren. Het gemak is nu wel dat je niet constant van schroefbit en boor moet veranderen. Herhaal nogmaals aan het andere uiteinde. Positioneer de kaders op gelijke afstand van elkaar. Het kan al zijn dat je de buizen niet perfect afgekort hebt met de ijzerzaag, maar zorg dat ze niet buiten de rand van het kader komen te zitten.
Er komt een sorteervak met buizen, en een leeg vak die wat meer ruimte biedt om er allerhande materiaal in te plaatsen. Om de vakken van elkaar te scheiden, komt er nog een tussenschot. Teken af zodat de plank mooi recht in het kader uitkomt, en niet scheef. Breng houtlijm aan op de kopse kanten. Breng de plank in positie. Het werkt makkelijker wanneer je schroeft, om de schroeven al voor te draaien in het kader. Zo heb je een hand vrij om de plank in positie te houden. Vergeet ook niet de overstaande zijde te schroeven.
Nog enkel de poten bevestigen. Opnieuw komt er wat houtlijm aan te pas. Boor de latten voor. Dit om twee redenen: de schroef hoef je zo niet vast te houden, waardoor je meer druk op de accuboormachine kan zetten, en zo zal de schroef zich vlotter doen verzinken in het hout. Geen uitstekende schroefkoppen dus!
De bak komt in je tuinhuis te staan, die is hopelijk droog, maar je weet maar nooit. Breng nog wat rubber – of plastic – aan op de voeten, het is een werkje van niets maar zo verminder je wel de kans dat de bak nat wordt onderaan, en dus minder kans krijgt op houtrot.
Deze klus zit er ook op. Je hebt er nu een handige opbergbak bij, mét de flexibiliteit dat je hem steeds kan verplaatsen naargelang het je uitkomt in je tuinhuis. Wil je nog meer inspiratie? Schrijf je dan via onze website in op onze nieuwsbrief! Alvast bedankt voor het kijken!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.