Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Brievenbus ophangen

Hallo Roger - Ep. 5 - Je hebt een brievenbus nodig als je ergens woont. Maar het ophangen kan nog wel eens voor een probleem zorgen, zeker als je het later nog wil wegnemen. Die vraag kregen we van een kijker en we gingen op zoek naar een gepaste oplossing.

Transciptie 

Wie houdt van interieur en decoratie weet het al: een mooi ingerichte kamer begint bij de afwerking van de muren.

Een ruimte mét persoonlijkheid, daarbij hoort een accentmuur.

Inspiratie voor zo'n accentmuur vind je overal.
In trendy bars en hotelkamers, in interieurmagazines, op blogs en websites...

Maar, is het ook mogelijk om die inspiratie op je eigen muur thuis te realiseren?
In “Aan de wand” proberen het voor jullie uit.

In een ongebruikte hoek van onze studio plaatsten we daarom een nieuwe wand.

En op die wand brengen we de inspiratiefoto tot leven. We testen producten en technieken.
Dit is onze inspiratie deze keer. Kijk maar. Ja, goed gezien, het is een volledig witte muur. Zo’n spierwit interieur lijkt misschien makkelijk, maar wat makkelijk lijkt vraagt soms de meeste voorbereiding.

 

 

 

 

Maar eerst over naar onze muur. We starten altijd van een gladde en stofvrije muur.

Daarna brengen we eerst een primer aan en dan de eindlaag.

 

 


Zo‘n gladde en stofvrije muur verkrijgen, op tv gaat dat vlug, maar eigenlijk kruipt daar heel wat werk in. Daarom toon ik op deze wand eens rustig hoe het moet. Ik heb al stukken voorbereid, want je werkt in verschillende lagen.
De gipskartonplaten zijn geplaatst. Op de naad kleven we eerst gaasband. Dat gaat de naad een stuk steviger maken. Die glasvezel vangt wat van de beweging op.
Dan kunnen we de naad vullen. ‘vullen‘, dat betekent dus dat we een vulmiddel gaan gebruiken, een filler.

 


We gaan ons plamuurmes gebruiken, zorg dat je een breed plamuurmes hebt.

 


En we gaan het vulmiddel aanbrengen. In eerste instantie brengen we een beetje te veel aan, zodat de naad overvol zit.

 


Dan nemen we wat te veel is weg. Links, rechts, en in het midden.

 


Kijk voor links hou je je plamuurmes op deze manier. Je drukt wat meer op de linkerkant van je plamuurmes. De linkerzijde laat je tegen de gipskartonplaat glijden.

 


Voor rechts doe je hetzelfde.

 


Door die twee bewegingen heb je nu eigenlijk een bergje vulmiddel gebouwd op de naad. Dat gaan we nu gladzetten door in het midden alles weg te nemen. Dat doe je nog met je plamuurmes recht.

Als laatste ga nog eens voorzichtig over de naad, met je plamuurmes plat.

 

 


Als dat droog is ziet dat er zo uit. Ik heb dat al voorbereid, want de eerste laag moet helemaal droog zijn voor je gaat afwerken.
Je hoeft tussenin ook helemaal niet te schuren,

Je kan wel wat braampjes weghalen met een plamuurmes.

 


Afwerken doen we met een afwerkplamuur; een finisher.

De werkwijze voor het aanbrengen is hetzelfde alleen gebruik ik nu een breder spaan. Eerst de afwerkgips aanbrengen. Overvol.

Daarna gaan we, met ons breder spaan, links wegnemen,

daarna rechts. En tenslotte in het midden.

 

Ook dit moeten we laten drogen, dan komen we bij deze situatie.

Hier kunnen we nu gaan schuren
Schuren doe je met een schuurgaas. Eeen soort schuurpapier met gaatjes in. Als je gewoon met schuurpapier wrijft, zit in één beweging je schuurpapier vol gips. Bij schuurgaas kan het fijne schuurstof van de gips weggevoerd worden.

 


Eerlijk, gipswanden zetten, dat doe ik niet zo vaak. Er zal dus nogal wat schuurwerk zijn. Daarom schuur ik twee keer. Één keer met een middelgrof schuurpapier, en een keer met een fijn schuurpapier. Ik draag een mondmasker, want er komt veel stof vrij. En stof inademen is nooit een goed idee.

 


Na het schuurwerk haal je alle stof weg. Dat kan gewoon met een vochtige doek

 

Als de muur dan volledig glad staat kan je met verf aan de slag. Of toch eerst met de primer. Want de muur, dat heb je gezien, die bestaat nu uit strepen. Strepen gipskarton,afgewisseld met strepen vulmiddel. En als je nu direct verf zou aanbrengen dan zou je merken dat de verf anders gaat opdrogen op die verschillende ondergronden. Op de ene plaats zal hij meer blinken dan op de andere plaats. Je krijgt een soort glanzende en matte vlekken. “Glansbontheid” heet dat. Je merkt: ik heb met de specialisten gepraat.

Om die glansbontheid, die glanzende vlekken, te voorkomen, gebruik je dus een primer.

 


En wat de specialisten me ook wisten te vertellen is dat deze primer ook de open tijd van de verflaag verlengt. Wat wil dat nu zeggen: dat wil zeggen dat als je gaat verven op deze primer de verf iets langzamer opdroogt. Dat heeft dan weer het voordeel dat je niet zo snel strepen ziet bij het schilderen.

 


En natuurlijk zorgt een primer ook voor een goede hechting aan de ondergrond.

 

Wij kiezen voor een witte primer. Da‘s logisch want we gaan de muur ook effectief wit schilderen. Ga je voor een andere kleur, laat dan zeker je primer aanlengen. Dan heb je met één afwerkingslaag meestal genoeg.
En de afwerkingslaag. Dat is deze witte verf. Waaraan kan je nu goeie witte verf herkennen? Niet alleen aan het feit da hij voldoende dekt en mooi uitrolt. Ik heb een verf op waterbasis, die gaat dus al zeker niet vergelen.

Ik heb ook gekozen voor een afwasbare variant. Als je voor wit kiest dan, hou je dat ook liefst wit.

 


Nog een tip: ook bij witte verf is het belangrijk goed te roeren voor je begint. Je ziet het misschien niet, omdat er geen keurverschil is. Roeren is echt belangrijk om de kleurstoffen en de vulstoffen goed te mengen met de drager.
Een witte ruimte, da‘s eigenlijk hetzelfde als een wit blad papier. Je kan kiezen voor een sterk grafisch zwart-wit contrast, of wist kan in een kleurrijk interieur, waar wit dan de rustpauze is tussen de kleuren….
Een witte muur, het lijkt eenvoudig, maar je weet dat er achter de laag witte verf heel wat voorbereiding schuil gaat.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.