Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Handige tips om iets aan de muur te bevestigen

Zoveel manieren om iets te bevestigen aan de muur. Deze tip geeft je een betere inkijk in de vele mogelijkheden.

Transciptie 

Zoveel manieren om iets te bevestigen aan de muur. Het type van wand en het gewicht dat je wilt ophangen, bepalen welke techniek je moet gebruiken. Deze tip geeft je een betere inkijk in enkele mogelijkheden.
Straks iets aan de muur bevestigen? Bij deze weet je al wat meer welke mogelijkheden er zijn, alvast bedankt voor het kijken en tot de volgende!
Logischerwijze geldt dat, hoe zwaarder het object dat je wilt ophangen, hoe zwaarder de belasting zal zijn. De manier van bevestigen moet daar natuurlijk aan aangepast zijn. Daarenboven moet je ook rekening houden met de ondergrond: is die hard of zacht, hol of vol? Even kijken naar enkele mogelijkheden.
SNELLE MONTAGE – LICHTE MATERIALEN
KLASSIEKE NAGEL - SCHROEF
Je wil een simpel fotolijstje, een kader of klok aan de muur ophangen? Dan is er nog altijd de klassieke manier om in 1-2-3 een nagel in de muur te slaan, of een schroef te bevestigen. Deze methode ga je enkel en alleen toepassen als je met een zeer licht object te maken hebt. En gebruik in een gipswand best een nagel of schroef in roestvrij staal. Mogelijk restvocht kan roestvlekken doen ontstaan. Nadien het gaatje in de muur wegmoffelen? Je kan het opvullen met wat vetkrijt in de kleur van de muur.
MONTAGETAPE - DUBBELZIJDIGE TAPE
En wat dacht je van montagetape? Het biedt een vlugge oplossing om iets aan te muur te kleven zonder de ondergrond te beschadigen. Met zo’n tape kan je lichte objecten op transparante ondergronden, tegels, behang, pleisterwerk en zelfs baksteen ophangen. Een aandachtspunt hierbij is dat je de ondergrond goed dient te ontstoffen en ontvetter. Dat kan met een krachtige ontvetter of simpelweg met verdunde ammoniak. De draagkracht is ook afhankelijk van de ondergrond zélf: een behang bijvoorbeeld die niet overal egaal is gefixeerd, zal uiteraard geen correcte fixatie opleveren als resultaat. Voor montage knip je telkens korte stroken op maat af, en kleef ze zoveel als mogelijk verticaal, zodat de trekkrachten beter worden verdeeld. Het aantal stroken die je moet kleven, is afhankelijk van het gewicht. Raadpleeg de technische fiche hiervoor. Daarna hoef je nog enkel over het gehele oppervlak stevig aan te drukken, en daarmee zit de montage erop.
MONTAGE ZONDER BOREN
MONTAGELIJM
Zonder veel gedoe iets bevestigen, lukt je ook met montagelijm. Het stelt je in staat om vlakke voorwerpen op een vaste tot gladde ondergrond te verlijmen, zoals tegels, metaal of hout. Kijk er altijd de technische fiche op na voor zware belastingen, maar mits voldoende ondersteuning kan je ook zwaardere materialen hiermee bevestigen. Opnieuw geldt, maak het object en de ondergrond stof- en vetvrij. Breng de montagelijm aan in enkele lijnen, zodoende er is wat luchtcirculatie mogelijk om het lijmproduct te doen uitharden. Eens het materiaal is vastgekleefd, heb je nog even de tijd om te corrigeren, indien nodig.
KLEVENDE SCHROEF – KLEVENDE SPIJKER
Al gehoord van een klevende schroef of spijker? De naam vertelt precies wat het doet: het is een haakje die je aan de muur bevestigt, maar je hoeft daarvoor helemaal niet te boren. Montage is dus eenvoudig, en kan op verschillende ondergronden gebeuren.
KLEVENDE SPIJKER
Voor je aan de montage begint, zorg je ook in dit geval voor een ontvette en stofvrije ondergrond. Daarna kan je een kleefstrip bevestigen, en druk een vijftal seconden goed aan met het afdekplaatje. Het ophangsysteem valt ook nog wat bij te regelen in de hoogte: dit doe je simpelweg door te ontgrendelen, een nieuwe hoogte in te stellen, en dan de fixeerschuif nogmaals vast te zetten. De spijker laat bovendien geen sporen na indien je het later volledig wil verwijderen. Dat doe je door de kleefstrip naar beneden te trekken terwijl je het systeem tussen duim en wijsvinger even vasthoudt.
KLEVENDE SCHROEF
De schroefvariant biedt een gelijkaardige bevestiging, al heb je hier een stuk bout met draad die je kan afsluiten met een moer. Hogere belasting is mogelijk, en door er meerdere te combineren, creëer je uiteraard meer draagkracht. Montage is mogelijk op diverse ondergronden, waarbij je eveneens stof- en vetvrij te werk gaat, en bij baksteen let je er extra goed op dat mogelijke zandkorrels en dergelijke meer geen belemmering vormen voor het hechtingsproces. In de voorziene gaten van de basisplaat voeg je nog wat lijm toe, en mag alles zo’n 12tal uur uitharden vooraleer je de constructie kan belasten.
HOGERE BELASTING – BOREN
PLUG
De klassieke oplossing om iets aan de muur op te hangen, vind je terug bij pluggen en schroeven. Je hebt ze in verschillende maten en uitvoeringen. Een plug maakt een hogere belasting mogelijk, doordat hij zich in de muur uitspreidt en zo een stevige verankering biedt voor de bijhorende schroef.
Cruciaal is dat je telkens de juiste plug kiest voor de toepassing die je moet uitvoeren. Je vindt daarvoor al veel info terug op de doos, zoals de diameter en de lengte van de plug, en in welke ondergrond de plug zich kan verankeren.

Onthou als regel dat, hoe zwaarder de last, hoe langer en dikker de plug uiteindelijk moet zijn. Om te weten met welke ondergrond je te maken hebt, kan je al eens voorboren met een kleinere diameter: rode boorstof wijst op baksteen, grijze stof op beton, en witte boorstof op cellenbeton of gipskarton, wat in dit geval er ietwat witter uitziet en kleverig aanvoelt. Even concreet kijken naar enkele types van pluggen die je als DHZ-er het vaakst zal gebruiken.
MASSIEVE MUUR – STEEN OF BETON
Bij een ondergrond in steen of beton, ga je standaard te werk met een universele plug. De meest gebruikte diameters zijn 6 of 8 mm, en voor écht zware belastingen stap je over op een diameter van 10 mm, of werk je met keilbouten.
Dat is een conische bout die een grote belasting aankan in massieve materialen, zoals steen.
Wanneer je werkt met een universele plug, boor je een boorgat met dezelfde diameter als de plug. Voor de boordiepte neem je dan de lengte van de plug én één centimeter extra. En de bijhorende schroef moet ietwat uit de plug steken, zodat je hem voldoende diep in de ondergrond kan verankeren. Eenmaal uitgeboord, hoef je nog enkel de plug handmatig – of met enkele zachte tikken van de hamer – in de muur te brengen, en het object te verankeren met de bijhorende schroef. Demonteren is later altijd mogelijk, maar dan moet je wel nog het gat in de muur herstellen.
MASSIEVE MUUR - CELLENBETON
Heb je te maken met een muur uit cellenbeton? Dat is dus een massieve muur, maar dan wel zacht van gesteente. In dat geval gebruik je een cellenbetonplug, een plastic inslagplug met schroefvormige vinnen. Voorboren met een kleinere diameter is noodzakelijk om barstvorming te vermijden, en zet zeker de klopstand van de boormachine uit.
BROKKELIGE MUUR
Een muur die in zijn kern een brokkelige structuur vertoont, of holle structuren bevat zoals bij baksteen? Dan biedt een chemisch anker een oplossing. Bij deze techniek voeg je een vloeibare pasta toe in het boorgat, wat zich zal uitspreiden en uitharden, zodat je een stevigere basis krijgt om er een bout in te plaatsen. Voor deze verankering ga je als volgt te werk: maak een boorgat op de gewenste diepte en kuis het vervolgens goed uit. Plaats de plug. Dien de tweecomponentenpasta toe, maar spuit eerste enkele centimeters uit de koker tot het product een egale kleur heeft, en de pasta dus een homogene massa heeft gevormd. Druk de zeefhuls traag en met een draaiende beweging in het boorgat. De fixatie is compleet zodra het product is uitgehard.
DOORSTEEKMONTAGE
Een valse wand aan het opbouwen met lattenwerk? Om ze tegen de muur te schroeven, gebruik je nagelpluggen. Je maakt in dit geval een doorsteekmontage; je boort de houten lat en muur voor, bevestig de plug, en dan kan je de nagelplug met enkele hamertikken in de wand fixeren, vandaar ook de naam slagplug.

Voor de lengte van de plug tel je in dit geval de lengte van je plug, samen met één extra centimeter voor fixatie in de muur, én vergeet dan ook niet dat je nog de dikte van je lattenwerk moet overbruggen. Om de schroef dan nog wat extra te doen verzinken, schroef je nog wat extra vast in het zachte hout met de boormachine.
HOLLE WAND van GIPSKARTON
Een valse wand opgebouwd uit gipskartonplaten, dat betekent dat er een holle structuur achter het gipskarton zit. Wil je daar iets aan bevestigen, dan ga je te werk met een gipsplaatplug. Het is een speciaal ontworpen korte plug die zich vasttrekt in de gipsplaat. Voor minimale belastingen is ze perfect toepasbaar, maar voor zwaardere belastingen, zoals keukenkasten, een tv-beugel, enzovoort … ga je dan best werken op de onderconstructie, zoals het lattenwerk van de valse wand of de stenen muur die zich achter het lattenwerk bevindt.
HOLLE WAND
Bij een standaard holle wand is er eigenlijk geen draagvlak om iets aan op te hangen. Als oplossing is de hollewandplug gecreëerd:

het bevat een schaargedeelte die zich automatisch achter de wand uitklapt. Zodra je de plug schroeft, zet hij zich op zijn plaats en klemt hij zich stevig vast.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.