- 28 oktober 2024
Parket onderhouden en herstellen: hoe ga je te werk?
Een parketvloer is mooi, maar die schoonheid heeft zijn prijs – hout dat vaak belast wordt, heeft onderhoud nodig, zeker als het om een vloer gaat. In tegenstelling tot bij andere vloeren, komt daar bij parket wat meer bij kijken. We geven tips mee om je parketvloer in topconditie te houden. Daarnaast geven we ook mee wat je kan doen bij enkele vaak voorkomende problemen zoals een krakende vloer of krassen en vlekken.
Proper parket
Afstoffen
Het belangrijkste is dat je parket regelmatig afstoft met een zachte borstel die geen krassen kan trekken, of met een stofzuiger uitgerust met een zachte borstel. Er bestaan stofzuigers die speciaal uitgerust zijn met een parketborstel. Een stofzuiger zonder borstel die je gebruikt om andere delen van je huis te stofzuigen, zoals tapijten, kan krassen veroorzaken, en zo ook de beschermlaag van je vloer beschadigen, waardoor je die sneller zal moeten vernieuwen.
Nat reinigen
Parket maak je doorgaans wekelijks (afhankelijk van het beloop) schoon met water en een aangepast natuurlijk product. Er bestaan speciale producten voor zowel gevernist als geölied parket. Gebruik in ieder geval nooit detergenten die siliconen of ammoniak bevatten - deze zouden de beschermlaag beschadigen.
Om temperatuurschommelingen zoveel mogelijk te mijden, dweil je met lauw water, niet te koud of te warm. Je zorgt ervoor dat de dweil niet te nat is, je wringt die eerst uit voor je begint met kuisen. Dweil een geölied parket ook nooit alleen maar met water, dat zal de olie wegnemen en maakt de vloer op die manier een stuk gevoeliger voor vlekken. Voeg dus altijd een aangepast natuurlijk product toe.
MEUBELS
Meubels op een parketvloer plaats je altijd op beschermende viltjes – geen rubber, want dat kan door wrijving zwarte strepen veroorzaken. Wanneer je meubels met viltjes onder verschuift, kan je alvast geen krassen trekken in de vloer. Het is overigens beter om ze te tillen in plaats van te schuiven.
Vlekken
Door wekelijks je parket te reinigen met een natuurlijke zeep houd je de beschermlaag op peil en krijgen vuile vlekken minder grip op de vloer. Heeft je hond op de vloer geplast? Dan kan je vlekken wegwerken door de vlek direct op te kuisen met een aangepast neutraliserend product en een vochtige doek - lees altijd aandachtig de instructies voor het product dat je gebruikt. Bij een geoliede vloer voed je de plek na het opkuisen opnieuw met een onderhoudsolie.
Staan de drink- en voederbak van je huisdieren op parket? Zet die dan simpelweg op een matje, zo zullen de dieren al minder snel op de vloer morsen tijdens het eten en drinken.
Afwerklaag onderhouden
Geolied parket
Is je parket met een olie behandeld? Dan moet je je vloerafwerking halfjaarlijks met een onderhoudsolie of voeden om de beschermingslaag op peil te houden.
Dweil daarvoor eerst de vloer met lauw water en een reinigingszeep en laat de vloer drogen. Breng dan met behulp van een droge vod de olie (zonder water) aan. Lees altijd aandachtig de instructies van de onderhoudsolie die je gebruikt . Na enkele uren is de olie doorgaans ingedrongen in de vloer en kan je weer een half jaar verder!
Strepen wegwerken
Strepen in een geoliede vloer kunnen gemakkelijker plaatselijk worden weggewerkt. Schuur de beschadigde plek op met een schuurpapier met een niet te grove korrel en breng opnieuw olie aan. Overtollige olie haal je vervolgens weg met een doekje. Gebruik wel geen andere olie dan de olie die er eerst op lag. Je wil immers geen kleurverschillen.
Is de kras nog niet weg? Dan kan je eventueel opvullen met een houtvulpasta alvorens je opschuurt en opnieuw olie aanbrengt.
Gevernist parket
Een geverniste parketvloer behandel je eveneens het best halfjaarlijks met een polish om kleine, onzichtbare krasjes te vullen. Die krasjes zijn onvermijdelijk bij gebruik van de vloer. Je kan die krasjes dan wel niet zien, ze kunnen ervoor zorgen dat er vocht in het hout dringt, dus is het belangrijk dat je ze opvult om te voorkomen dat het hout zou gaan rotten.
Bij een intens belopen vloer is het belangrijk dat je om de 15 jaar een nieuwe vernislaag aanbrengt. Bij een minder belopen vloer is 10 jaar voldoende. Het aantal aangebrachte lagen heeft daar uiteraard ook een invloed op.
Krassen wegwerken
Een kras in het hout zelf zal je niet snel hebben, maar een kras in de vernislaag kan wel vaak voorkomen. Een kras in gevernist parket kan je eveneens opvullen met een polish. De werking van een polish is echter beperkt als het om zichtbare krassen gaat. Om diepere krassen mooi weg te werken zit er vaak niets anders op dan de vloer volledig op te schuren en opnieuw te vernissen. Plaatselijk vernissen kan in principe wel, maar dat zal meestal kleur- en glansverschillen doen optreden in je vloer, wat afbreuk doet aan de algehele look.
Geluid en kleur
Kraak piep
Een krakende vloer kan wijzen op een probleem met de ondergrond: een luchtlaag (bij vastgenageld parket) of een oude vloer onder je vloerbedekking die niet volledig vast en/of vlak ligt. Daarom is een volledig vlakke ondergrond altijd van primordiaal belang voor de plaatsing van een parketvloer, en wordt een parket tegenwoordig bij voorkeur verlijmd, waarbij er overal contact is tussen de ondervloer en de vloerafwerking, zodat er minder loopgeluid is.
Een krakende parketvloer kan ook optreden wanneer de luchtvochtigheid te laag is – die moet in een ruimte met een parketvloer steeds tussen de 45 en de 65% bedragen. Dat houd je het best bij met een hygrometer.
Bij tropisch warm weer in de zomer, of als er wordt gekookt in een keuken naast een living met een parketvloer, kan de luchtvochtigheid al eens hoog oplopen. Dan komt het erop aan om de ruimte voldoende te verluchten en te verwarmen. Zie er ook op toe dat de lucht in de ruimte niet te droog wordt, wanneer je in de winter bijvoorbeeld veel verwarmt. Als het hout gaat uitdrogen, krimpt het en heb je ook weer meer last van een krakend geluid. Als de luchtvochtigheid te laag dreigt te worden, plaats je een luchtbevochtiger in de ruimte.
Verkleuring
Hout verkleurt altijd geleidelijk onder invloed van uv. Wil je dat je parket zo min mogelijk verkleurt, zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk zonlicht de kamer binnenkomt en investeer in een goede zonwering aan je ramen. Een uv-bestendige vernis- of olielaag helpt ook al om verkleuring tegen te gaan. Verder kan verkleuring van het parket ook optreden plaatsen waar er veel gelopen wordt, puur door slijtage van de vloer.
Om verkleuring van je parketvloer te bestrijden is ook onderhoud key: wekelijkse reiniging met een geschikte natuurzeep en, voor geoliede vloeren, een halfjaarlijkse onderhoudsbeurt met een voedende onderhoudsolie zullen de beschermlaag, en dus ook de kleur, in topvorm houden. Verkleurde geverniste vloeren moet je eerst opschuren en opnieuw vernissen om kleurverschillen weg te werken.