Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

ZELF GEDAAN, GOED GEDAAN: KEUKENKASTLIFT

Tony maakte een handige lift voor in een keukenkast, die anders onbruikbaar zou zijn.

Meer weten over

KEUKEN OPBERGRUIMTES

Transciptie 

Hier zijn we dan weer met een nieuwe aflevering van 'Zelf gedaan, goed gedaan'. De klus die we vandaag tonen komt van Tony, die een origineel systeem bedacht heeft voor in zijn keuken, namelijk een keukenkastlift. Bij het renoveren van zijn keuken merkte hij dat er naast de dampkap eigenlijk ruimte verloren ging. Maar kastdeuren aan de voorkant waren al geen optie, want hij wilde het front van de dampkap niet zomaar doorbreken. De oplossing? Een keukenkastlift.
Sophie/Michael


De bedoeling was dat er achter het front een kast zou komen, die in een buitenkast zit en bij het indrukken van een knop via geleiders naar beneden zou zakken. Tony is dus eerst en vooral begonnen met het in elkaar zetten van de buitenkast. Dat deed hij door op maat gezaagde witte melamineplaten tegen elkaar te schroeven - dat was geen probleem, want de schroeven zouden uiteindelijk toch niet zichtbaar zijn in de kast. De platen waren 18 millimeter dik, dus trok Tony een lijn op 9 millimeter om daarin voor te boren.
Sophie/Michael


Wanneer alle gaten voorgeboord waren, kon hij de platen aan elkaar vastschroeven. Daarvoor gebruikte hij schroeven van 3,5 x 35; de ideale lengte voor een stevige verbinding, maar toch niet te dik, want anders zou de plaat kunnen barsten.
Sophie/Michael


Voor de binnenkast liet Tony eiken melamineplanken op maat zagen. Voor deze kast, die uiteindelijk toch zichtbaar zou zijn, wou Tony geen schroefverbinding, maar koos hij voor een verbinding met lamello's. Hij duidde aan waar hij met de lamellofrees uitsparingen moest maken. Om zeker te zijn dat hij telkens de juiste platen met elkaar verbond, noteerde Tony de bijhorende paringstekens. We maakten eerder al een uitzending over de soorten paringstekens, dus als je graag wilt weten hoe je die precies gebruikt, bekijk dan zeker eens die aflevering op onze website.
Sophie/Michael

 


Man 1 (= Tony, zelfde stem als anders?)
Dit is dus de effen kant, aan de onderkant. Dus we gaan hiér werken met de aanslag. Dus we moeten onze plank draaien... En dus zó werken... Zodanig dat de lamellofrees op de juiste plaats komt. Ik werk dus met dit stuk hier, niet met het zoolvlak.


Man 1
Daar hebben we dan de buitenkant. En ik werk hier met de zijkant van de machine.


Man 1
Dus hier net hetzelfde; dit is de binnenkant. En zoals je gezien hebt... zal ik altijd inzetten en dan een heel klein beetje verschuiven. Dat is voor het geval dat de lamello toch niet helemaal juist op zijn plaats zou zitten. Zo kunnen we toch steeds de rand effen brengen, staander met regel.
De kast zou twee tussenplanken krijgen. Tony mat af hoe groot de ruimtes daartussen telkens moesten zijn. Hij nam daarvoor de lengte, minus de diktes van de twee tussenplanken, gedeeld door drie.
Sophie/Michael


Ook voor deze tussenplanken moesten er lamelloverbindingen gemaakt worden, dus tekende Tony de punten af waar hij moest frezen.
Sophie/Michael

 


Man 1
De plaat komt hier...


Man 1
...Zo dus.


Man 1
Ik teken hier in de verte al af, want later komt er een rug hier aan de achterkant.


Man 1
Hier ga ik toch wel mijn machine zó moeten houden, tegen de rand. Om het mezelf gemakkelijk te maken, ga ik mijn plaat hier vastmaken met een spanschroef.
Na een controle bleek dat alles paste. Een volgende stap was dan het uitfrezen van de groeven voor de achterwand en de zijwanden. Zo pasten die tand en groef in elkaar. De staanders werden opzettelijk langer gehouden voor het schuifsysteem later.
Sophie/Michael

 


Man 1
Deze kant zou ik liever schroeven. Dan zit het stevig in elkaar. En dit is toch niet zichtbaar.
Tony boorde voor en deed dan aan de andere kant hetzelfde. Voor hij alles vastschroefde, lijmde hij natuurlijk eerst nog alle lamelloverbindingen in.
Sophie/Michael

 


Man 1
We zullen dit doen met D3-lijm. Omdat het toch voor de keuken bestemd is, en zo is dit vochtbestendig.
Vervolgens gingen alle onderdelen in elkaar. In de voorgeboorde gaten schroefde Tony de zijwanden nog eens vast. Ook de rugkant schroefde hij vast aan de posten. Dat zorgde voor een stevig geheel. Na het schroeven mocht de lijm eerst nog een tijdje uitdrogen.
Sophie/Michael


Nu moest hij nog de verbinding maken tussen de eiken binnenkast en de witte buitenkast.
Sophie/Michael

 


Man 1
Onze kast moet hier in glijden. Ik heb hier vier pvc-latjes voorzien van een tweetal millimeter dik. Die zullen hier aan bevestigd worden met schroeven, zodanig dat de kast hier niet op glijdt, maar wel op de pvc-bandjes.
Tony monteerde eerst nog een aantal latten tegen het kader, zodat hij de buitenkast niet tegen de muur moest vastschroeven maar gebruik kon maken van een hangsysteem. Hij boorde de latten voor en bevestigde ze over de volledige breedte van de kast met schroeven en lijm.
Sophie/Michael

 


Man 1
Ik ga dit iets hoger hangen, want ik heb nog tegels hangen met een bepaalde dikte. En dit moet tegen de muur, zonder tegels. Vandaar dat ik dit een beetje hoger zou hangen. Dit is 44 diep.
Deze onderste balk had geen steunfunctie, maar zou er gewoon voor zorgen dat de kast niet zou kantelen.
Sophie/Michael


Wat nu nog ontbrak in de buitenkast, waren de geleiders. Tony plaatste eerst de pvc-latjes. Hij boorde ze nog eens voor met een soevereinboor en kon ze daardoor verzonken vastschroeven.
Sophie/Michael


Daarna waren de metalen geleiders aan de beurt, waarlangs de binnenkast naar beneden moet kunnen glijden. Tony mat waar ze moesten komen en schroefde ze daar vast. Dan kon hij de binnenkast aan het verlengde van de geleiders vastschroeven.
Sophie/Michael


Met de binnen- en buitenkast in elkaar, was het tijd om de motor te installeren, want deze kast zou elektrisch bediend worden. Tony gebruikte daarvoor een rolluikmotor. Er kwamen een paar nieuwe latten, waartegen hij de as kon vastschroeven. Het rolluiklint schroefde hij vast aan de binnenkast.
Sophie/Michael


In een volgend beeld zien we de rolluikkast, die ondertussen al geïnstalleerd is in de keuken, in werking. Met een druk op de knop komt de kast naar beneden, zodat alle benodigdheden tijdens het koken binnen handbereik zijn. Zijn ze niet nodig, dan verdwijnt de kast gewoon weer naar boven.
Sophie/Michael

 


Man 1
Hier moet ik nog een mooie plaat bevestigen. Dat kan ik op twee manieren doen. Ofwel kan ik dat doen met montagelijm, dus er gewoon aan vastlijmen, ofwel kan ik hier schroeven aanbrengen. Van aan de binnenkant oog dat iets minder esthetisch. Dus hier komt dan de plaat, en hier komen de schroeven. Maar dan heb je schroeven aan de binnenkant en dat vind ik minder mooi. Ik opteer dus voor montagelijm.


Man 1
Daarnaast... Hier breng ik nog een plaatje aan aan de zijkant, zodat ik mijn schakelaar mooi kan zien en kan bedienen.


Man 1
Ik kan de kast ook stoppen wanneer ik wil.
Deze zelfgemaakte keukenkastlift is gebouwd met oog op het praktische én het esthetische, dus echt wel knap werk. Bedankt Tony, om dit mooie project met ons te delen.
Sophie/Michael


Ben jij ook iemand die graag inventief te werk gaat, of bouw je wel vaker dingen waar je echt trots op bent? Neem er dan de volgende keer je camera bij en stuur ons je foto's of video's door. Zo kunnen we jouw project ook in de kijker zetten. Ik zie jullie dan een volgende aflevering weer terug. Bye!
Sophie/Michael

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.