Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

Tips om behangpapier te verwijderen

Moet je oud behangpapier verwijderen? Hier zijn alvast enkele tips om het werk te vergemakkelijken.

Transciptie 

Moet je oud behangpapier verwijderen? Hier zijn alvast enkele tips om het werk te vergemakkelijken.

Behangpapier verwijderen is erg eenvoudig, het is alleen vervelend als het papier niet makkelijk loskomt. Even kijken hoe je dit klusje kan aanpakken.
Deze tip zit er alweer op, alvast bedankt voor het kijken, en voor meer advies kan je altijd terecht op onze website.


Laten we beginnen met gewoon behangpapier.
Qua materiaal om het te verwijderen valt alles vrij goed mee: lauw water en een spons, en wat gereedschap om te krabben.
Je zal veel water verbruiken, en papierresten zitten krabben, het is dus slim om de grond op voorhand te gaan beschermen. Er bestaan daar folies met zelfklevende randen voor die je in de DHZ-zaak vindt, maar oude vodden of stukken karton volstaan uiteraard ook.
Een muur nat maken in de buurt van elektrische stopcontacten en schakelaars, vraagt erom dat je de nodige kringen gaat uitschakelen.
Verwijder eventueel de afdekplaten van de contacten, dan moet je niet zitten prutsen om de laatste stukjes papier eromheen te verwijderen.


En dan kan je beginnen met verwijderen. Spons even nat maken, en de stroken papier goed inwrijven.
Laat het papier het water goed opnemen, behandel strook per strook en laat even een aantal minuutjes intrekken, zodat de behangerslijm wat weker is geworden. Begin altijd vanaf de hoeken en randen, en steek het papier uit met, bijvoorbeeld, een plamuurmes. Hoe breder je plamuurmes, hoe makkelijker het krabben zal gaan. Waar het wat moeilijker gaat, kan je de muur nog eens insoppen.
Om het werk te vergemakkelijken, bestaat er behangafweekmiddel. Dat voeg je gewoon toe aan het water, en met het sopje dat ontstaat, ga je vervolgens grondig aan de slag. Het product zorgt ervoor dat de behangerslijm véél vlugger week wordt, en het behang dus makkelijker los te trekken valt. Laat het goedje een aantal minuten inwerken.
In principe komt oud behangpapier nog redelijk vlot los; het bestaat uit twee lagen papier, vandaar ook de naam duplexbehang, maar het scheurt zich daarom vlug in twee vellen los, en moet je toch nog wel flink staan krabben. Dit behangtype is het goedkoopst, en zeer fragiel, en breekt dus makkelijk af in kleine stukjes. Loopt het wat stroef? Herhaal dan het insoppen en krabben tot zolang het nodig is. Voor een accentmuur of enkele stroken behang is dat best te doen.
Vind je nadien dan nog enkele lijmresten? Pak er een schuursponsje bij om ze te verwijderen. Je beschadigt er de muur niet mee, maar de lijm krijg je er zo wél af.
Heb je echter grotere oppervlakken te behandelen? Kijk dan even of het niet beter uitkomt om een behangstoomapparaat te lenen of te huren. Combineer het eventueel met wat behangafweekmiddel, die je aan het water toevoegt dat het apparaat nodig heeft om stoom te produceren. Reken erop dat de machine toch een kwartiertje tijd nodig heeft om op te warmen, eventueel voeg je er al wat warm water uit de kraan aan toe om de opwarmingstijd te verminderen. Zodra er stoom wordt aangemaakt, kan je aan de slag. Wees wel voorzichtig: maak dat je geen stoom in je gezicht krijgt, wat die is gloeiend heet nu.
Je zal zien, werken met een afstomer is écht wel de moeite bij grote oppervlakken. Gewoon even aandrukken voor een aantal seconden, en de vellen papier komen zó los. Werk van boven naar onderen, sta eventueel op een ladder om overal makkelijk bij te kunnen.
Het resultaat is geslaagd: het papier komt het makkelijkst los, en qua lijmresten is er nadien weinig tot geen werk aan. De ondergrond staat er mooi egaal bij. Al het vuiligheid mag ondertussen weg. En als je dan toch nog niet meteen gaat behangen, vergeet dan niet de stopcontacten terug te hangen mocht je ze intussen nog nodig hebben. Sluit de kring dan opnieuw aan in de zekeringkast.


Een type behang waar je ook te maken mee kan hebben, is vinylbehang.
Zorg opnieuw dat je water en materiaal om te krabben bij de hand hebt. Afweekmiddel en afstoomapparaat mag je daar ook bij rekenen.
Vinylbehang is van een hogere kwaliteit dan duplexbehang, en bestaat in twee soorten. Schuimvinyl en hard vinyl. Ze hebben allebei een kunststof toplaag. Schuimvinyl heeft een verende structuur, en wordt gebruikt om een oneffen ondergrond beter te egaliseren. Het is vaak overschilderd. Hardvinyl heeft een harde toplaag en is afwasbaar. Dit maakt het geschikt voor vochtige ruimtes, of plaatsen waar het behang veel wordt aangeraakt, zoals een kinderkamer.
Het vinylbehang zorgt er dus voor dat water moeilijk kan worden opgenomen, en dat maakt het heel wat moeilijker om los te krabben. Om dat op te lossen, moet je miniscule gaatjes in het papier kunnen maken, zodat het water erachter kan lopen.
Vliesbehang is nog een ander type behang, dat je hetzelfde mag behandelen als vinylbehang. Het bevat een vlieslaag, soms in combinatie met vinyl. Het is net ietsje minder sterk dan vinylbehangpapier.


Dat doe je met een prikroller. Ze bestaan in een kleine diameter die goed in de hand ligt, met onderaan wat tandwieltjes die gaten kunnen prikken in het behang. Je gaat dus over het papier heen, dat gaat vrij makkelijk, en hoe meer je over het papier gaat, hoe beter het water erachter zal kunnen sijpelen straks. Qua uitvoering kan je ook nog voor een steviger model gaan, ietsje handiger misschien als je voor een lange periode grote oppervlakken moet behandelen.
Maak het jezelf gemakkelijk, en voeg opnieuw afweekmiddel bij het lauwe water. Het kost niet veel, en bespaart je toch wel wat tijd aangezien het effectief de behangerslijm vlugger week maakt.
Dat gezegd zijnde, merk je wel al gauw dat het vinylbehang véél moeilijker te verwijderen valt. Krabben en insoppen herhaal je dus zoveel als mogelijk. De toplaag krijg je nog wel makkelijk los, maar dan blijft de onderste laag minder vlug mee te komen.
In ons geval bleek dat de béste methode toch wel het afstoomapparaat is. Hoewel het papier hier toch ook afbrokkelt, krijg je meteen ál het materiaal weg, alsook de resterende lijmresten dus.
Stel dat je ergens, bijvoorbeeld in lastige hoeken, toch nog met wat extra lijm- en behangresten zit, kan je er altijd nog eens met een schuursponsje over gaan.
Vergeet ook niet dat, nu je zo’n prikroller hebt gebruikt, er toch wel gaatjes overblijven in de muur. Wie straks nog wil schilderen, of met een nieuw behang aan de slag wil, zal de muur dus nog moeten afwerken. Met wat herstelpasta of plamuur werk je dan nog verder af. Laat de muur dan wel goed uitdrogen vooraleer je verder wil behangen of verven.


En als uitsmijter heb je nog glasvezelbehang. Je gebruikt het voor het opknappen van muren met oneffenheden, of kleine beschadigingen vlug weg te werken. Het is zeer sterk op zich, en met glasvezellijm aan de wand bevestigd. Het is praktisch niet te doen om het van de muur te verwijderen, én het is dan ook nog eens waterbestendig. Verwijderen is dus een tijdrovende klus waar je best eigenlijk niet aan begint. Je trekt het materiaal toch alleen maar in kleine stukjes af.

Wat wel werkt, is de muur te overschilderen met een primer, en daarna afwerken met een verf. Let wel, het glasvezelbehang zal veel primer absorberen. Of je kan de muur gaan uitpleisteren.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.