Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

Zelf je droomtuin aanleggen 12.1

Zelf je droomtuin aanleggen – Ep. 12.1 - Compilatie
In deze 'mini tuinreeks' leggen we een complete tuin aan. Wat is er nu allemaal al gebeurd? Een overzicht van de werken.

Meer weten over

BLOEMEN & PLANTEN

Transciptie 

In de mini tuinreeks leggen we een complete aan. Wat is er nu allemaal al gebeurd? Een overzicht van de werken.
Je tuin aanleggen? Meestal komt die pas ná de verbouwingen, en als er opnieuw budget voor vrij is. Je tuin aanleggen in één keer kan financieel doorwegen, een oplossing is om het in fases te laten uitvoeren. In volgend overzicht tonen we in twee delen hoe we het hebben aangepakt in onze droomtuin.


Kijk in de eerste plaats welk budget je wil spenderen, en wat je zelf kan uitvoeren om geld te sparen. Denk ook aan hoe je de tuin onderhoudsarm kan inrichten. Op die manier spreidt je de kosten.
Hoe pak je alles concreet aan? Begin met het opmeten van de tuin. Zo heb je een basis voor je plan.
Tijdens het opmeten, kan je ook al zien welke elementen je wil behouden, dus niet alleen een boom of struik, maar eventueel ook het zicht op het landschap rondom de tuin. Of zijn er net storende zaken in de buurt? Daar kan je dan net het zicht op gaan beperken.
Wil je bomen kappen? Controleer op voorhand of je geen kapvergunning nodig hebt. Bomen kan je ook al va in het begin aanplanten. Tegen dat de tuin dan volledig ontworpen is, hebben ze al een flinke groei gekend.
Een oefening die je ook op voorhand doet, is nadenken over de functies die je aan de tuin wil geven. Maak een wensplan: waar wil je een zithoek, een serre of moestuingedeelte, gazon met speelruimte, waar komt je tuinhuis, enzovoort … Ook de oriëntatie is ook van belang, weet waar de zonnige en schaduwplekken komen te liggen.
De buitenverlichting plan je ook op voorhand in. Je hebt verlichting nodig aan de voordeur, het terras, waar de auto komt te staan. Verdeel je plan in zones. Bekijk vooraf waar je de buitenverlichting kan plaatsen.
Verdeel in verschillende zones. Zone 1 dient bijvoorbeeld voor alledaagse passage, zoals een wandel- of tuinpad. Zone 2 voor relaxzones, zoals je terras, loungehoek enzovoort. In zone 3 komt accentverlichting om planten, bomen of beelden te accentueren. En een laatse zone reserveer je voor donkere zones, wat dus niet in het licht moet baden zodat je ‘s avonds een mooi balans vindt met de belichte zones. Per zone voorzie je telkens genoeg VVB-kabels, eventueel wachtkabels voor toekomstig gebruik. Per zone voorzie je een apart circuit. Op zo’n circuit zit een differentieel van 30mA. Hou op een plannetje bij waar de kabels zitten.


Vertrek je vanaf een braakliggend terrein? Zorg dat je het onkruid hebt verwijderd. Dan kan je aan het nivelleren beginnen. Kleine oppervlakken kan je met schop en voldoende mankracht zelf uitvoeren. Tenzij je een grote oppervlakte hebt, dan graaf je best alles met een kraan.


Een bodemonderzoek is interessant omdat je zo beter het plantgoed kan afstemmen. Een bodemtester vind je makkelijk in je tuincentrum. Het volstaat enkele stalen te nemen. Zo kan je nagaan welke voedingstoffen voor de planten er al voldoende aanwezig zijn, of net niet.

Ook de zuurtegraad is een belangrijke parameter. Als die te laag is, weet je dat je moet bijkalken om de zuurtegraad terug in balans te krijgen.


We kozen voor een omheining uit tuindraad, met een betonplaat ter ondersteuning. Wat zijn hierbij de aandachtspunten? Over esthetiek heeft ieder zijn eigen smaak, maar vergeet niet in welke mate je voorkeur uitgaat naar privacy. Wij kozen alvast voor vlechtwerk uit zwarte strips.
Bij omheiningen hoger dan twee meter controleer je of je geen vergunning moet aanvragen.
Waar plaats je de omheining? Dood materiaal, zoals tuindraad of een houten schutting, mag tegen de perceelgrens in samenspraak met de buren. Levend goed zoals een haag, komt op 50 cm van de grens.
Opdat de omheining niet gaat verzakken, komt er een sleuf uit gestabiliseerd zand. Reken de hoeveelheid uit op voorhand door simpelweg de breedte te vermenigvuldigen met de lengte en diepte ervan. Bij grote hoeveelheden bestel je op afroep, maar voorzie vertrager zodat je de specie op tijd kan verwerken vooraleer het begint uit te harden.
De omheining plaats je als volgt. De hoogte van je betonplaat, laat je best overeenkomen met de dorpels van je huis. Zodat bij het aanleggen van terras of oprit tegen de omheining, geen al te grote hoogteverschillen ontstaan. Zet dus een meterpas over, vanwaar je de hoogte voor je omheiningspalen op kan bepalen.
Plaats dan je begin en eindpaal, mogelijk zal je ook al een hoekpaal hebben. Zet ze loodrecht met twee stelplanken, en giet er een sokkel aan met snelbeton. Hoekpalen krijgen een grotere sokkel, want daar komt een grotere trekkracht op te zitten.
Tussen je begin- en eindpalen, kan je touwen spannen als richtlijn voor de hoogte van je betonplaat en palen.
Dan is het kwestie van de sleuf op te vullen met gestabiliseerd zand. Dam de aarde goed aan om latere verzakkingen te vermijden, en plaats dan de betonplaten. Het maakt een verschil uit als je de betonplaat tussenin de palen, of er net voor plaatst. Hier liggen ze ervoor, en komen de draadpanelen er op te liggen.
De panelen schroef je vast met afstandhouders tegen de palen.


En dan de klassieker voor je tuin: een tuinhuis. Je kan er gewoonweg niet zonder: het biedt opbergruimte voor de fietsen, het tuingereedschap, je stalt er de tuinmeubelen en barbecue in tijdens de winter … Waar plaats je het tuinhuis? Kies eerst en vooral een strategische plaats uit. Wil je later nog met de auto of aanhangwagen passeren in de tuin? Is er een kant van de tuin die je wil verbergen? Plaats de constructie ook niet tegen de omheining. Laat wat spatie over, zodat je nog makkelijk aan de omheining of haag kan mocht dat later nodig zijn.
Sowieso heb je een stevige fundering nodig. Kijk naar de draagkracht van de bodem, en tril aan zodat je geen verzakkingen krijgt. Je moet dus een betonplaat voorzien, doorgaans is een plaat van vijftien centimeter. En vergeet daarbij niet de aansluiting van elektriciteit, en afvoer van hemelwater te voorzien. Voorzie dus telkens een wachtleiding. Het beton voor de fundering kan je gerust zelf maken, maar er kruipt veel tijd en arbeidskracht in. Hoe maak je het beton aan? Gebruik een betonmolen. Dat gaat vlugger, en je bekomt er een mooie specie mee. Die maak je met water, cement met een druksterkte van 32.5, grof rijnzand en middelgrote keien. De verhouding is een deel cement, een half deel water, twee delen zand en drie delen keien. Bij grotere oppervlakken bestel je bij de betoncentrale.
Laat de bovenkant van de betonplaat boven het maaiveld uitkomen. Gebruik een laser of waterpasdarm om het nulpas van je huis of omheining over te zetten als richtlijn. Met metselkoord en piketten zet je het oppervlak van de plaat voorlopig uit. Zorg dat je haakse hoeken creëert. Daartegen zet je de bekisting uit. Gebruik zware balken, die zijn stevig genoeg om de druk van het beton te weerstaan, en bevestig in de grond met piketten. Plaats plastic folie en betonnetten, en dan zit de voorbereiding erop: de beton mag gestort worden. Verdeel met een hark, en met een afreilat egaliseer je de plaat finaal. Vergeet je materiaal niet af te kuisen na gebruik voor alle betonresten zijn aangehard.


En dan komt de plaatsing van het tuinhuis. Een kleine tip alvast is dat je de wanden laat steunen op de betonplaat, maar wel zo dat het water langs de betonplaat kan aflopen, zo staat de onderkant nooit lang in het water.
Kijk ook of je naast het tuinhuis, er geen extensie bij wilt, dan heb je een extra zitplaats of bergruimte erbij.
Een tuinhuis in hout als bouwpakket besteld? Laat het hout dan niet lang buiten liggen. Het hout leeft, en zou kunnen gaan opkrullen. Vóór je aan de slag gaat, behandel je het hout met een beits om het hout te beschermen.
Vertrek bij de opbouw met haakse hoeken, controleren doe je met een bouwhaak, de 3-4-5regel of nagaan of de diagonalen van het grondvlak gelijk zijn.
Voorzie een stormbeveiliging en verankering aan de funderingsplaat. Zorg dat de dakplaten geïsoleerd zijn, zodat er bij grote temperatuurverschillen geen nat plafond ontstaat door de vochtigheid.


Uiteraard kijk je ook voor opvang van het hemelwater. Als klusser kan je de dakgoten perfect zelf gaan monteren. Vang op met een regenton, of combineer met regenton en afvoerbuis naar je regenput.
De goten plaats je met beugels tegen de boordblank, positioneer zó dat het water makkelijk vloeit. En uiteraard moet de dakgoot voldoende hellen om het water te laten vloeien. Vergeet geen bladopvangsysteem, zodat bladafval en vuiligheid niet in de regenput geraakt.


Een wachtbuis voor elektriciteit heb je al klaar zitten bij de opbouw van je funderingsplaat. In en rondom het tuinhuis zorg je voor stopcontacten, lichtschakelaars en lichtbronnen. Trek allereerst de wachtkabel binnen tot bij de zekeringkast.

Denk goed na waar je alles plaats, zodat je er later goed bij kan. Waar is er dus lichtinval nodig? Waar, en op welke hoogte komt je werktafel? Het tuinhuis wordt ook gezien als ‘vochtige ruimte’, dus vertrek op je zekeringkast met een differentieelschakelaar op 30mA.
Heb je niet genoeg ervaring, laat je dan bijstaan door een kennis of vakman die je kan helpen. En sluit altijd de elektriciteit af wanneer je er aan gaat werken.


Een tuin vraagt om een terras. In ons geval kozen we voor een uit tropisch hardhout. Opnieuw een klus voor de DHZ’er, maar er kruipt wel wat voorbereiding in.
De opbouw is als volgt: eerst plaats je een drainerende fundering in gestabiliseerd zand van zo’n vijftien centimeter. Kijk bij het uitgraven uit voor ondergrondse afvoerbuizen. Op het zandbed komen klinkers, die dragen het houten kader waaraan de terrasplanken bevestigd worden. De klinkers zorgen ervoor dat het hout zijn water kan laten aflopen: het blijft zo nooit te lang in het water staan.
Tussen de klinkers en het houten kader komen rubberen pads, die de constructie geluidsarm maken als je op het terras wandelt. Het kader verstevig je met klossen tussenin elke keper.
De terrasplanken schroef je op het houten kader: ofwel rechtstreeks, ofwel werk je met clips, dat zorgt ervoor dat je geen schroefkoppen ziet. De terrasplanken zijn uit hardhout en zijn goed bestand tegen de weersomstandigheden. Na een poosje kunnen ze wat vergrijzen, dit is normaal, maar om dit wat langer uit te stellen en het hout beter te beschermen, kan je het nog op voorhand gaan beitsen. Plaats het hout in wildverband.


In het tuinhuis is in onze droomtuin nog een extra terras voorzien onder de extensie. De opbouw is vrij eenvoudig: de betonplaat van het tuinhuis dient als fundering, waarop aluminium profielen komen te liggen ter ondersteuning van de planken in composiet. Ook hier zorgt een clipsysteem voor een onzichtbare verbinding met schroeven.
Een tuin aanleggen, daar kruipt dus best wat tijd in. Er zijn nog een resem aan klussen die we in onze droomtuin hebben aangepakt. In deel twee vervolledigen we ons overzicht.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.