Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe bouw je een houten terras op?

In de tuinreeks Mijn Droomtuin leggen we een complete tuin aan. En om van je tuin optimaal te kunnen genieten, is er beslist ook een terras nodig zodat je gezellig buiten kan zitten. In deze aflevering zie je de voorbereiding van het houten terras.

Transciptie 

In deze aflevering gaan we een terras opbouwen in Paddouck planken, dit vergt wel enige voorbereiding. We gaan beginnen met het leggen van een stabilisé ondergrond, waarop we de klinkers gaan uitlijnen om dan met de houten ondervloer te eindigen waarop onze terrasplanken komen.

Als afmeting nemen we voor deze terrasvloer zes meter op drie meter. Een oppervlakte van achttien vierkante meter dus.
Vooraleer aan de opbouw kan begonnen worden, moet er eerst nog wat aarde uitgegraven worden.
Er komt namelijk een laag gestabiliseerd zand van vijftien centimeter. De stabilisé zal het hemelwater laten doorsijpelen en biedt een voldoende stevige ondergrond.
Je zou een bekisting kunnen aanbrengen waarin je het gestabiliseerd zand gaat invoeren, maar eigenlijk, is dat niet echt nodig. Er zal alleen maar extra tijd inkruipen. Zorg dat je net iets breder uitkomt dan de totale benodigde oppervlakte. En dan kan je later gewoon de klinkers preciezer gaan uitlijnen.
Aan het graven dus ! En als eerst kijk je waar mogelijke buizen onder de grond zitten. Daar ga je dus voorzichtig te werk. Alleen, in ons geval heeft de buis de tand des tijds niet zo goed doorstaan, dus die moet er hier volledig uit en gaan we straks nog vervangen als de grond overal voldoende is uitgegraven.
Maar om de ondergrond van het terras nu volledig met spade en schop te gaan uitgraven, dat is een ferme klus. Ofwel zorg je dat je een groot team kan optrommelen die dat volledig ziet zitten, ofwel huur je meteen een klein kraantje.
En dat is wat wij hebben gedaan.
Het werkt nu eenmaal veel vlotter.
Laat je er niet door afschrikken mocht je dat nog nooit hebben gedaan, je krijgt alle instructies mee van de chauffeur. Of zoek iemand met wat meer ervaring, dat kan ook !
Op delicate plaatsen, graaf je dan best al wat uit met de spade en schop. Onder de dorpel of net naast een raam bijvoorbeeld. Zo vermijd je dat je met de kraan er al te dicht op zit en mogelijk het raam of de dorpel stuk maakt bij het laten zwenken van de arm van de kraan.
Hoe diep moet je graven ? Je rekent dus uit : een laag gestabiliseerd zand van vijftien centimeter, daarop komen klinkers van vijf centimeter dik, een rubberen pad van één centimeter, daarbovenop een houten kader van vier centimeter dik en dan nog eens onze terrasplanken van 2,1 centimeter. Dat is een totaal van 27,1 centimeter. Er moet ook nog een marge zijn onder de drempel omdat de houten terrasplanken wat leven, en om de laatste plank makkelijk onder de dorpel te kunnen schuiven.
Een dertigtal centimeter moet dus voldoende zijn. Dat is dus de nodige diepte die moet worden uitgegraven.
Tjah, en eenmaal je enkele plaatsen op de juiste diepte hebt uitgegraven met de spade, heb je met de kraan een richtlijn om alles op de juiste diepte uit te graven. In een mum van tijd heb je dan alle aarde weg gehaald.
Wat doe je met het overschot ? Als je genoeg hebt om weg te voeren met een container, kan je jezelf zo behelpen. Kijk natuurlijk of je uit de kosten kan, en anders kijk je of niemand anders het kan gebruiken, of misschien kan je het zelf wel kwijt in de tuin. Tenminste, als het nog als teelaarde kan gebruikt worden. Misschien zit het wel vol steenbrokken, wat hier nu gelukkig niet het geval is.
Na het graven, dan is het zaak om het gestabiliseerde zand in te voeren. Die is hier op afroep bij de bouwstoffenhandelaar bestled. Je zou die zelf kunnen gaan maken, maar voor een oppervlakte van zes op drie meter, en vijftien centimeter dik, kom je uit op 2,7 m³. Afgerond naar 3 kubiek, kan je het zowel laten afkomen. Dat komt goedkoper uit dan dat je het allemaal zelf moet maken.
Bij het bestellen kan je dan kiezen voor 150 kg cement per kubiek verhouding. Je kan ook gaan voor een verhouding van 200 kg, dan zal je stabilisé laag veel vaster zijn maar ook wel minder waterdoorlatend. En dat willen we bij dit vlonderterras nu net wel ! Het water moet goed kunnen doorsijpelen, dus 150 is wat we nodig hebben.
Vooraleer we al het gestabiliseerde zand volledig invoeren, moet de kapotte afvoerbuis nog vervangen worden.
Die moet nog kunnen afhellen naar de regenput.
De regenbuis heeft als buitendiameter elf centimeter, en de nieuwe buizen verbind je dus telkens met mannetje en vrouwtje, zoals dat dan heet.
Koop iets meer lengte dan nodig, en zaag dan op maat af. Zo ben je zeker dat je niet te kort komt.
En schuif dan alles ineen, meer houdt het niet in.
En met behulp van de stabilisé zorg je er dan voor dat je de buis kan laten afhellen. En druk alles lichtjes aan, zodat de buis niet meer van positie verandert.
En de rest van het gestabiliseerd zand mag ook nog ingevoerd worden. Een goede 3 kubiek, dat speel je met enkele helpende handen klaar in een kleine voormiddag.
Om er een beetje zicht op te hebben dat alles even dik ligt, spreid je het gestabiliseerd zand al wat open met een hark.
En controleer dan of je voldoende uitkomt. Wat hier het geval is. Hou er wel rekening mee dat het gestabiliseerd zand straks nog met een trilplaat wordt aangedamd. Het niveau zal straks dus nog wat verschillen. Goed in de gaten houden dus.
En met zo’n trilplaat is het echt een peuleschil om de stabilisélaag stevig aan te dammen.
En eenmaal over gepasseerd met de trilplaat, kan je dan nog altijd eventuele verzakkingen opvullen met een extra laag stabilisé.
Eenmaal het terras er staat, zal het regenwater tussen de terrasplanken op het uitgeharde gestabiliseerde zand terecht komen. De stabilisé zal het water laten doorsijpelen naar de ondergrond.
Maar je kan eventueel het gestabiliseerd zand ook laten afhellen, zodat je een afvloei creëert om het water nog vlugger weg te werken.
De stabilisé ondergrond heeft nu een dag kunnen uitharden, waardoor het nu tijd is om de klinkers te plaatsen.
Om wat preciezer te kunnen werken, zet je best nog eens de oppervlakte uit met wat metselkoord en klinkers.
Maak er niet te veel poespas rond om die hoeken nu haaks uit te zetten, het dient hier maar gewoon als geleiding om te weten hoe ver de klinkers straks in de stabilisé ingelegd mogen worden.
Waar dienen de klinkers eigenlijk voor ? Onder het terras komt een houten kader die de terrasplanken zal dragen. Om te vermijden dat deze kepers in een natte ondergrond liggen, plaats je ze dus op stenen.
Er mag dus nog wat stabilisé gemaakt worden. De standaardverhouding is één deel cement op vijf delen zand.
Maar kan je daar in gaan variëren. Hoe meer verhoudig cement, hoe steviger uiteindelijk. Hier gaat het louter om de klinkers op niveau te gaan plaatsen en de kepers te ondersteunen om de stabilisélaag.
Je moet het zand en de cement wel goed gaan mengen. Versmijt daarvoor de ganse hoop minstens één keer van kant en dan zit alles wel goed vermengd.
Om alles op niveau te plaatsen, zet je de eerste steen uit aan de dorpel. Meet goed af. Waar nodig, leg je dan nog een beetje extra gestabiliseerd zand bij, of schraap je af.
En begin dan aan de eerste rij, check regelmatig met de waterpas zodat ze allemaal op hetzelfde niveau uitkomen.
Met een moker klop je dan de steen wat aan zodat hij écht plat komt te liggen en goed ingebed ligt.
En per steen die is bijgelegd, ga je dan het niveau controleren met de waterpas.
Op welke afstand moet je de stenen van elkaar leggen ?
Voor het houten kader zijn er zestien kepers nodig. Dat komt omdat het clipssysteem om de terrasplanken te bevestigen telkens om de veertig centimeter hart-op-hartafstand moet kunnen geplaatst worden.
In andere woorden, de klinkers moeten dus ook om de veertig centimeter van elkaar uitkomen.
Je zorgt er dus voor dat de klinkers deze afstand kunnen overbruggen.
En voor de rest is het dus gewoon stabilisé aanvullen, klinkers inbedden en constant controleren met de waterpas.
Er komt nog een klein, extra klusje erbij. Als visuele afscheiding met het terras en de tuin, plaatsen we later nog wat schanskorven.
Daar mag dus ook nog wat aarde weggehaald worden, om er dan nog een laag stabilisé in aan te brengen. Met een handaandammer duw je de ondergrond wat steviger toe.
De dikte van de stabilisé hier ? Er zal in dit geval wel serieus wat gewicht op komen te liggen. Dus een stabilisélaag van twintig centimeter mag dus echt wel.
Op die stabilisé komt dan ook nog een betonnen plaatje die we op overschot hadden, dus dat zal het gewicht ook nog wat beter verdelen.
En uiteraard maak je dat de ondergrond hier waterpas uitkomt, de schanskorf mag niet scheef staan uiteraard.
En de laag gestabiliseerd zand mag dan ook nog wat extra aangeduwd worden met de handaandammer.
De stenen liggen op hun plaats, het gestabiliseerde zand kan rustig uitharden.
Het is tijd om de houten onderstructuur te maken.

Zoals je ziet, liggen alle klinkers uitgelijnd en op hoogte, we gaan nu beginnen met de ondergrond van ons terras te maken. Dat doen we aan de hand van deze balken en verstevigen we met klosjes tussenin.


Neem er de afkortzaag bij, de maten van de kepers zijn toch overal hetzelfde, dus dan kan je alles in serie gaan uitzagen.
Normaal wordt aangeraden om voor het houten kader dezelfde houtsoort te gaan gebruiken als voor de terrasplanken is gebruikt.
De terrasplank is hier Paddouck. Om kosten te sparen en niet ook de onderstructuur nog eens in Paddouck te hebben, is hier gebruik gemaakt van een goedkoper alternatief, gelamineerd hardhout die je bij de houthandelaar vindt.
Dat is dus evengoed duurzaam, maar wel goedkoper.
Om het werk wat vooruit te doen gaan, kan je ineens twee balken zagen.
En dan leg je alle balken uit op de klinkers, echt moeilijk is het dus niet.
Zorg er wel voor dat ze op het uiteinde overal gelijk komen te zitten, met een lange regel of waterpas kan je ze opduwen tot tegen de stenen muur.
En dan is het alleen nog zaak om de klossen met de kepers te gaan verbinden door ze aaneen te schroeven.
Gebruik hiervoor schroeven voor tropisch hardhout. Deze schroeven zijn van roestvrij staal, en hebben aan het uiteinde zogenaamde freesribben, die het boren in het hout vergemakkelijken. De kop laat zich bovendien ook automatisch verzinken.
En toch kan voorboren kan zeker geen kwaad.
Maar hier gaat het schroeven nu wel vlot zonder voorboren, dus dat bespaart een hele hoop tijd.
Zorg er wel voor dat de klosjes op die maat zijn gezaagd dat de kepers uiteraard nog altijd hart-op-hart op veertig centimeter van elkaar blijven liggen.
Hoeveel klosjes breng je aan ? Je kan er beter te veel in aan brengen dan te weinig, dat verstevigt de kaderstructuur alleen maar.
Maar jaag je ook niet te veel op kosten. Schrank de klosjes telkens en zie hoever je uitkomt met het hout dat nog overblijft van de afgezaagde kepers.
Als er uiteindelijk een aantal rijen klosjes in zitten, is dat al ruim voldoende.
En dan gewoon alle klosjes vastschroeven. Gebruik er een kleine accuboormachine voor, die past makkelijk in de kleinere ruimte tussen de kepers.
Eens het houten kader af is, rest nog één kleine voorbereiding voor het terras effectief geplaatst kan worden.
De terrasplanken in Paddouck kunnen nog gebeitst worden.

 Het is niet verplicht, niet noodzakelijk, maar wij hebben gekozen om de planken nog eens extra te behandelen tegen de weersomstandigheden en tegen de insecten. Als je dit ook wilt doen, zorg er dan voor dat je alle vier de zijden doet.
Zo, de opbouw van onze ondergrond is klaar, nu gaan we alleen nog deze rubberen pads nog onder het houtwerk steken, dit werkt geluidsdempend en beschermt de latten ook nog eens extra tegen vocht en dan zijn we klaar om onze terrasplanken te installeren.


En daarmee zit de voorbereiding van het terras er op. In de volgende aflevering van Mijn Droomtuin kan je dan de montage volgen van de terrasplanken in Paddouck en hoe een afscheiding tussen het terras en de tuin wordt gemaakt met behulp van steenkorven.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.