Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Tips voor plaatsing van tuinomheining

Zelf je droomtuin aanleggen - Ep. 3 - Grondwerken
In deze mini 'tuinreeks' leggen we een complete tuin aan.Voor de tweede aflevering bereiden we de grond voor en bespreken de opties voor de omheining.

Transciptie 

Je wil een droomtuin maken? Dan moet je eerst aan de slag met een goede planning.
In de vorige aflevering werd de groenlaag uit de tuin verwijderd en nam Jean meteen ook enkele bodemstalen.
Dankzij die bodemstalen kan je achterhalen hoe de grond is opgebouwd. En dan kan je bij het inplannen van het plantgoed rekening houden welke planten het best zullen gedijen.
En of je misschien nog extra bemesting moet toedienen, of bepaalde voedingsstoffen net moet vermijden omdat ze al talrijk in de bodem aanwezig zijn.
Het volstond om op een vijftal plaatsen met de grondboor wat grond uit de bodem te halen. Met een halve kilo grond heb je voor een modale, particuliere tuin al voldoende.
Zo'n bodemstaal kan je dan gaan afleveren in de meeste tuincentra voor een analyse.
In ons geval trokken we meteen naar een adviescentrum voor land- en tuinbouw.

Inagro is een adviescentrum voor land- en tuinbouw. We doen innovatie. We gaan de landbouwer gaan helpen wanneer hij problemen heeft op zijn bedrijf. Wij gaan praktijkgericht onderzoek doen. Uiteraard zijn we er niet alleen voor de land- en tuinbouwer maar ook voor de particulier wanneer hij een moestuin of een tuin wenst aan te leggen zodat wij voor hem een beeld kunnen krijgen van wat de toestand is van de bodem.
Net zoals wij als mens voeding nodig hebben, heeft ook de plant en de gewassen die we kweken voedingsstoffen nodig.
Die voedingsstoffen komen niet zomaar in de bodem. Je kan bemesten en wat is hierbij belangrijk? Stikstof, fosfor en kalium. De opname hiervan wordt bepaald door de zuurtegraad van de grond.
En de ideale zuurtegraad wordt ook bepaald door de soort grond die je hebt. Heb je zand- of kleigrond, dan zal de ideale PH wel verschillen. Nu, wanneer de PH niet ideaal is, dan kunnen bepaalde voedingsstoffen niet opgenomen worden waardoor een gebrek bij de plant optreedt. Of omgekeerd. Dat er net teveel aan bepaalde voedingsstoffen opgenomen worden en dan krijg je vergiftiging van je plant.
Nu, hoe kun je die PH ideaal krijgen? Door bijvoorbeeld wanneer hij te laag is, kalk toe te voegen. Dan je je zuurtegraad of je PH gaan verhogen.
In het andere geval treedt er verzuring op van nature uit en hoef je eigenlijk weining te doen.
Als het staal toekomt in het labo wordt het eerst gehomogeniseerd, dus het wordt goed gemengd en dan gaat het naar een andere deel van het labo voor verdere analyse voor de verschillende parameters en uiteindelijk hebben we dan een rapport die we aan de klant bezorgen.

En wat kan je nu afleiden van zo een onderzoek?

We vroegen het aan de expert.

Wat je onder andere ziet, is hier de meting van de zuurtegraad of de PH, en je ziet al dat hij buiten de streefzone valt. Dus hij is al aan de hoge kant, dus dat wil zeggen dat de landbouwer in dit geval absoluut niet moet bekalken bijvoorbeeld. Dat zie je ook al aan het calciumgehalte, die eigenlijk ook al hoog is en buiten de streefzone valt.
Op basis van deze resultaten gaan we een advies formuleren en dat krijg je dan hier te zien.
Dus hier is dat opgedeeld voor een aantal teelten zoals stamslaboon, aardappel, prei.
En dan zie je hier dat inderdaad de bekalking niet noodzakelijk is en dat je bepaalde zaken moet vermijden zoals het gebruik van boormeststof enzo ...
Op basis van de resultaten die Inagro bekomen heeft, heeft de particulier uiteindelijk een idee van wat de toestand is van de bodem om uiteindelijk tot een optimaal resultaat van de tuin en zijn moestuin te komen.
De planfase is nu voorbij. Het kraantje is weg. Het heeft de bodemlaag volledig weg gegraven, en die is afgevoerd.
Het precies effenen van de grond doen we later met de frees als we gaan aanplanten.
Tijd nu voor een omheining. En we hebben gekozen voor een omheining met een betonplaat onderaan die een vijftien centimeter diep in de grond komt.
En daarboven een metalen omheining.
Nu, om die betonplaat te plaatsen, moeten we eerste een geul maken.
Een diepte van ongeveer dertig centimeter en een breedte van ongeveer dertig centimeter, tjah, dat is net de breedte van deze schop, dat is voldoende om later stabilisé in te doen want die stabilisé moet verhinderen dat het onderste betonplaatje later gaat zakken.
Als je gaat bellen om je stabilisé te bestellen, zal men je zeker vragen: Welk soort stabilisé wil je? Lichtere, of zwaardere stabilisé?
Waar gaat het over? Het gaat om het zand dat met het cement is verwerkt.
Licht rivierzand, dat wordt gebruikt voor het soort toepassingen zoals wij gaan doen. Bijvoorbeeld om een betonplaatje te ondersteunen. Die ondersteunende dingen, dat kan je met licht rivierzand stabilisé doen.
Maar je kunt ook zwaardere stabilisé met rijnzand kopen. Dat is dan bijvoorbeeld om onder een terras aan te brengen. Dus wij kiezen gewoon voor rivierzand.

Voor onze tuinomheining is er toch een grote hoeveelheid stabilisé nodig. Je kan die zelf gaan ophalen met je aanhangwagen maar dan moet je erop letten dat je niet overbeladen bent. Bij grote hoeveelheden is het wel makkelijker om het meteen te laten leveren door de betoncentrale zelf.
Hoeveel stabilisé bestel je nu? Reken uit hoeveel lopende meters je nodig hebt, en vermenigvuldig dit met de breedte en diepte van de sleuf.
Hou er wel rekening mee dat je de bestelde hoeveelheid stabilisé op dezelfde dag nog verwerkt kan krijgen. Maak dus een realistische inschatting van wat je nodig zult hebben.
Stabilisé kan je uiteraard perfect zelf maken.
Hoe ga je aan de slag? Standaard wordt er gekozen voor 1 deel cement op 8 delen zand, wat voor voldoende stevigheid zorgt.
Het aandeel cement is bewust zo laag gehouden zodat het regenwater nog steeds kan doorsijpelen naar de bodem.
Het mengen kan je doen in een betonmolen, maar evengoed met een schop.
Onder normale omstandigheden wordt er bij stabilisé geen water toegevoegd.
De vochtigheid van het zand zorgt er namelijk zelf voor dat je de stabilisé op een normale manier kan verwerken.
Zit je echter met zeer droog zand, dan kan je overwegen om er toch wat water aan toe te voegen.
En laat daarna de molen zijn gang gaan.
Om te controleren of je mengsel goed is, kan je een handvol materie in je hand nemen.
Knijp het samen en als het dan niet terug openvalt, heb je de juiste structuur van stabilisé.
Valt het uit elkaar, dan is er te weinig water. Loopt er water van tussen je vingers, dan is er te veel.
En dan is het gewoon kwestie van het gestabiliseerde zand te verwerken.
Een tuinomheining bestellen is ook makkelijk dankzij de calculator die de leverancier op zijn website mee geeft.
Je kiest eerst je product en volgt dan de nodige instructies.
Je geeft dus de lopende meters in van de stroken van het perceel die je wil omheinen.
En dan hou je rekening met het kleur, welke vorm van palen, hoeveel hoeken het perceel telt, of je er een poort wilt in plaatsen, of je er linten in wil weven enzovoort ...

Er is uiteraard heel veel keuze in soorten afsluitingen. Je kunt een houten afsluiting pakken, je kunt een afsluiting pakken in metaaldraad en daar hebben wij voor gekozen. Een rigide, stevige metaaldraadconstructie tussen metalen palen van maximum twee meter hoog.
Want twee meter is de hoogte waarboven je een vergunning moet aanvragen.
We hebben het hier in samenspraak met de buren gewoon gedaan. We vragen geen speciale vergunning aan. Dan mag er een afsluiting van twee meter komen.
De buren hadden de wens om de afsluiting dicht te maken. Dus we gaan later door die metaaldraad gaan we kunststof stroken vlechten zodanig de mensen van het fietscafé hiernaast rustig op hun terras kunnen zitten en dat wij hier in de tuin ook niet al te veel last mee hebben.
Nu, om een afsluiting te zetten in een dood materiaal, zoals hout of een draadafsluiting, daar kan je in samenspraak met de buren echt tegen de perceelgrens de afsluiting plaatsen.
Ga je een haag plaatsen, dan moet je echter aan de binnenkant van het perceel gaan werken, en dan moet je aan jouw kant vijftig centimter naar binnen komen.
En word je zelfs geacht om later als je de haag gaat snoeien, ook de kant van de buren te snoeien.
Maar als je dat niet zegt, dan zal hij het zelf wel doen.
Wij kiezen hier voor een afsluiting in stevige metaaldraad. Die wordt geplaatst tussen deze vierkante palen. Het zijn metalen palen die een verflaag, een coating hebben gekregen zodat ze tegen alle weersomstandigheden zijn bestand.
Om deze palen te plaatsen, kun je best een gat graven want er moet onderaan toch wel beton aan komen. We gaan dat doen met snelbeton zodat we geen half uur of een uur moeten wachten eer het gehard is. En dan maken we gaten van ongeveer vijftig bij vijftig centimeter en even diep zodat de palen nog twee meter boven de betonplaat zullen uitsteken.

Een omheining plaatsen, daar komt wel wat gereedschap bij kijken. Nog even opsommen wat je kan gebruiken om het jezelf makkelijk te maken.
Met een grondboor verwijder je makkelijk de aarde waar je de palen wilt plaatsen. Het is veel beter voor je rug dan dat je telkens alle putten met de spade moet gaan uitspitten.
Je moet sowieso enkele houten palen in de grond slaan waaraan je metselskoord aan bevestigt om je begin en eindpaal mee uit te lijnen.
Om de houten palen in de grond slaan, is een handhei superhandig.
Dankzij het gewicht van de handhei sla je zonder moeite de paal in de grond.
Een klassiek alternatief is natuurlijk de houten paalhamer. Duw de paal eerst handmatig een beetje in de grond en de rest sla je dan in met de hamer.
Een sleuf uitgraven? Spade en schop doen van dienst, maar bij lichte grond heb je nog zoiets als een palenzetter.
Het is veel ergonomischer en je zal er zo je rug dus veel minder mee belasten.
Voilà, de voorbereidingen zitten er zo'n beetje op. Stabilisé is samen met de betonplaten bij de bouwstoffenhandelaar besteld. En van zodra de tuinomheining er is, kan de plaatsing ervan beginnen. Dat zie je alvast in de volgende aflevering.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.