Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Keuken renoveren met Roger 2

Er bestaan verschillende manieren om je keuken zelf te renoveren. Roger heeft al heel wat verouderde keukens onder handen genomen, dus blikken we in deze aflevering terug op zijn meest interessante keukenrenovatieklussen. (Deel 2)

Transciptie 

In deel 1 van deze aflevering over keukenrenovatie zagen we al al hoe je het best je keuken demonteert om goed met de renovatiewerken te kunnen starten. De kastonderdelen werden genummerd en na het verwijderen kreeg alles een goede ontvettingsbeurt. Dan werden twee lagen verf aangebracht en ook de koelkast kreeg een kleurtje. Roger demonstreerde daarna hoe je zelf een nieuwe spatwand maakt met tegels, die met een aangepaste lijm tegen de muur komen. Ten slotte zagen we ook nog eens hoe je de voegen tussen de tegels opvult als afwerking.

 
In deel 2 overlopen we nog twee andere klussen ter verbetering van je keuken; het vervangen van het werkblad, en van de oude keukenkraan.


Je werkblad renoveren kan ook een groot verschil maken voor de uitstraling van je keuken. Als je zelf het werkblad niet maakt, kun je een massief houten blad bestellen en daar rechtstreeks de maten op aftekenen en uitzagen.

 
Dan kun je de vorm uitzagen, het werkblad plaatsen en het ten slotte nog behandelen met een olie.

Een langere maar goedkopere werkwijze is het zelf bouwen van een werkblad. Roger maakt er hier één uit dennenhouten balken.


Iedere balk moet om de 40 centimeter een lamel krijgen. Teken die plaatsen eerst af. Op elk streepje maak je een inkeping met je lamellenfrees. Dan kun je ze gaan verlijmen; leg daarvoor alvast je lijmklemmen en lamellen klaar. Als lijm volstaat een gewone witte houtlijm, maar wel categorie D3, want die is vochtbestendig. Breng hem aan op de zijdes van de balken en in de gleuven waar de lamellen komen. Plaats nu de lamellen in de gleuven. Schuif dan de balken in elkaar en klem ze vast met lijmklemmen. Het geheel laat je nu minstens 24u drogen.

 
Nu kunnen de stukken tegen elkaar geplaatst worden. Ook dat gebeurt weer met lamellen. Wanneer je de balken eerst los tegen elkaar legt om te bepalen waar de lamellen moeten komen, let er dan wel goed op dat het verstek in één vlak ligt. Na het vastlijmen van de stukken zet je het geheel weer vast met lijmklemmen en laat je het 24u drogen.

Dan kun je het werkblad aan de rechte kant op maat gaan zagen. Roger gebruikt daarvoor een cirkelzaag, die hij langs een geleiderail beweegt. Om overbelasting van de machine te voorkomen, stelt hij de diepte van het zaagblad zodanig in dat hij het werkblad in twee keren moet doorzagen. Dan kan hij het oppervlak gaan gladschuren. Dat gebeurt steeds met de lengterichting van het hout mee.

 
Wissel ook nog eens af met schuurpapier dat een kleinere korrel heeft. Wanneer je klaar bent met opschuren, teken je de opening af voor het kookfornuis.

 
Om invallend te zagen, klem je een balk resthout vast op je werkblad. Plaats de decoupeerzaag rechtop tegen de balk en kantel hem zachtjes naar het hout toe, zonder dat hij het contact met de balk verliest. Eenmaal je volledig door het hout hebt gezaagd, kun je de steunbalk verwijderen en de rest uitzagen. Je doet dit voor alle vier de zijdes. Wanneer het stuk verwijderd is, kun je eventueel het werkblad nog eens zachtjes opschuren. Maak het dan stofvrij met een licht vochtige doek. Hierna breng je nog een laagje olie aan.


Om het werkblad onzichtbaar vast te zetten, schroef je het frame van de kasten er onderaan aan vast. Daarvoor plaats je de verstekken wel eerst stevig tegen elkaar met lijmklemmen. Zo is je nieuwe werkblad uiteindelijk klaar – zeker in combinatie met herschilderde kasten lijkt je keuken hiermee weer als nieuw.


Een laatste manier om je keuken te vernieuwen is het vervangen van een oude of kapotte kraan door een nieuw model. Voor je daaraan begint, maak je eerst en vooral de plaats onder de gootsteen volledig vrij. Koppel dan de afvoerleiding los. Verwijder het opgestapelde vuil uit de leiding, en dicht de afvoer eventueel af om geurhinder te vermijden.

 
Als de leiding afgesloten is, maak je de flexibels van de kraan los met een steeksleutel. Draaien ze mee, dan kun je hem vasthouden met een tang zodat je de moer gemakkelijk kunt losdraaien. Zet nu de kraan open zodat het resterende water weg kan lopen. Maak de kraan los met een pijpsleutel, die je op de bout zet. Met behulp van een steeksleutel aan de andere kant kun je dan kracht zetten en de bout doen lossen. Nu de kraan losstaat, kun je hem uit de opening nemen.

Dit is ook het moment om de kitrand rond de gootsteen eens te vernieuwen, zodat er geen vuil onder geraakt. Haal daarvoor eerst de oude kit voorzichtig weg met een breekmes. De laatste resten krijg je weg met een multitool voor silicone. Ga er dan nog eens overheen met een schuurdoekje.

 
Nu ontvet je de rand rond de gootsteen. Dan kleef je hem af met tape; blijf daarbij wel een halve centimeter weg van de rand. Ook de rand van de gootsteen zelf tape je af. Nu kun je de rand gaan opvullen met een transparante polymeerkit. Daarbij houd je het spuitpistool onder een hoek van 45 graden en trek je het in een vloeiende beweging naar achteren. Begin aan de hoeken en werk dan naar het midden toe. Daarna werk je de kit nog glad af door de multitool in een beetje zeepwater onder te dompelen en ermee over de kit te strijken zodat je het overtollige product wegneemt. Hierna verwijder je de tape.

Nu kan de nieuwe kraan geplaatst worden. De flexibels draai je erin met de hand. Aan de bovenkant van de flexibels zit er een rubberen o-ring. De rode flexibel komt logischerwijze aan de rode kant van de mengkraan, en de blauwe flexibel aan de blauwe kant. Als de flexibels goed zitten, plaats je de kraan door de gootsteen. Breng de stabilisatieplaat aan, en de moer waarmee de kraan vastgezet wordt. Met een pijpsleutel draai je de kraan dan toe, tot ze volledig vastzit. Nu kun je de flexibele leidingen van de kraan weer aansluiten volgens de kleurcodes – rood voor warm en blauw voor koud water. Draai de moeren eerst vast met de hand, dan met een steeksleutel. De toevoerkraan van het water mag nu weer open gezet worden. Draai hem helemaal open en dan een kwartslag terug, zodat de afsluitkraan niet vast komt te zitten. Had je de hoofdtoevoer afgesloten, dan draai je die nu ook weer open. Sluit de afvoerleidingen weer aan, nu ze niet meer in de weg zitten, en span alle verbindingen goed aan. Zo zit de klus erop, en kun je weer vlot aan het werk in de keuken met een nieuwe kraan.


Wil je Roger bij deze klussen uitgebreider aan het werk zien en extra tips meekrijgen, of méér te weten komen over hoe je je keuken zelf kunt renoveren, surf dan naar www.dobbit.be of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.