HOE EEN PLAT DAK ONDERHOUDEN

Om ervoor te zorgen dat je dakgoten en afvoerpijpen niet verstoppen, is een halfjaarlijkse inspectie van je plat dak een must. Barsten, blazen en scheuren kunnen op termijn dan weer vochtproblemen met zich meebrengen. We geven mee hoe je zelf de inspectie van je plat dak kan doen en hoe er kan opgetreden worden bij eventuele beschadigingen.

 

INSPECTIE

epdm dak

Een inspectie van je dak kan je makkelijk zelf doen als je weet waarop je moet letten, namelijk:

  • bladeren, mos en vuil;
  • barsten en scheuren in de dakbedekking, aan naden en bij aansluitingen met bijvoorbeeld dakramen, dakdoorvoeren ...;
  • blazen in de dakbedekking, aan naden en bij aansluitingen met bijvoorbeeld dakramen, dakdoorvoeren ...

Een dergelijke inspectie doe je best twee keer per jaar. De ideale momenten hiervoor zijn het einde van de herfst en het einde van de winter, respectievelijk het moment wanneer de meeste bladeren van de bomen zijn afgevallen en het moment wanneer je kan controleren op vorstschade.

 

ONDERHOUD

BLADEREN, MOS EN VUIL

verweerd dak

Bladeren, zand, steengruis, schillen van peulvruchten die vogels laten vallen ... die kan je makkelijk zelf opkuisen met een bezem, borstel en vuilblik bij de hand. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen om ervoor te zorgen dat regenwater vlot afgevoerd kan worden van het dak en zo de vorming van plassen te voorkomen. Wanneer je plassen op je dak hebt staan en je zit toevallig ergens met een scheur in je dakbedekking die je nog niet had opgemerkt, kan dat immers snel nare vochtproblemen met zich meebrengen.

Inspecteer altijd eerst je dak op barsten, scheuren of blazen voor je schoonmaakt

Met mos en algen op je dakbedekking moet je dan weer voorzichtiger omspringen. Die trek je niet zomaar uit, maar verwijder je met een aangepast (biologisch) ontmossingsmiddel dat het materiaal van je dakbedekking niet kan beschadigen. Gebruik dus ook geen chloor of bleekwater. Je kan ook werken met een hogedrukreiniger, maar die zet je best niet te hard. Doorgaans wordt ook hier een vakman aangeraden. Bij het ontmossen wordt de regenwaterafvoer voorts ook het best losgekoppeld. Zo komt het vuile water met mos niet in de regenwaterput terecht. 

 

SCHEUREN, BARSTEN EN BLAZEN

herstel

Merk je scheuren, barsten of blazen op in je dakbedekking? Dan kan je die in principe zelf repareren, maar het is toch sterk aangewezen om hiervoor een vakman in te schakelen die de staat van beschadiging goed kan inschatten. Het kan zijn dat je een scheur pas op een bepaald moment opmerkt, terwijl die er al langer is en intussen al insijpelend vocht zijn weg naar binnen al gevonden heeft. Zeker blazen, waarbij het vocht zeker al onder de dakbedekking zit, moeten snel weggewerkt worden.

Scheuren en barsten in je dakbedekking kan je te lijf gaan met afdichtingsmaterialen, zoals aangepaste tapes en reparatiekits. Dergelijke kits kan je ook gebruiken om blazen weg te werken. Die worden in kruisvorm opengesneden. De vier hoeken worden naar buiten toe opengeplooid zodat alles kan drogen. Vervolgens breng je een dichtingskit aan en plooi je de stukken weer dicht. Waar je de dakdichting hebt doorgesneden breng je ook nog kit aan. Over het geheel kan je dan nog een stuk glasvezelband aanbrengen om alles samen te houden.

 

COATING AANBRENGEN

coating

Vrijwel elk type dakbedekking kan ter bescherming voorzien worden van een coating, indien dat nog niet gebeurd is bij de plaatsing. Een coating verlengt niet alleen de levensduur van het dak, het maakt het dak ook preventief bestand tegen water, vuil, algen en mossen. In het geval van een watergedragen coating zal het product volledig in de dakbedekking intrekken. Je kan ook kiezen voor een gekleurde coating, die komaf maakt met eventuele kleurverschillen in het dak, of de volledige dakbedekking in een nieuw kleurtje steekt.

Standaardcoatings op basis van acrylaat zijn in de meeste gevallen voldoende, maar er zijn ook flexibele rubbercoatings die extra bestand zijn tegen scheuren en grote temperatuurschommelingen. Voor poreuze daken bestaan er dan weer speciale vochtwerende coatings.

 

IMPREGNEREN

waar

Je kan je dak ook (laten) impregneren. Het impregneermiddel trekt tot diep in de poriën van de dakbedekking. De poriën worden afgesloten met een beschermlaag, waardoor vocht, vuil en groene aanslag geen schade meer kunnen berokkenen. Ook tegen vorstschade biedt impregneren bescherming.

Meer weten over

DAKBEDEKKINGEN

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.