DAKRAMEN VOOR EEN PLAT DAK

Om aan de huidige en steeds strenger wordende EPB-regels te voldoen, wordt vandaag steeds vaker in volle, regelmatige volumes gebouwd. Zo kan met een beperkte buitengeveloppervlakte namelijk toch een relatief grote grondoppervlakte worden gerealiseerd. Het gevolg is echter dat niet elke ruimte via de gevel (voldoende) daglicht kan trekken en dat er dus andere oplossingen moeten worden gezocht. Platdakvensters bieden in dit opzicht een waaier aan mogelijkheden. Naast de klassieke koepels uit acrylaat of polycarbonaat heeft de bouwheer vandaag ook de keuze uit beglaasde alternatieven.

 

PLATDAKVENSTER MET OF ZONDER KOEPEL

platdakvenster

Bij een platdakvenster met koepel wordt er over de vleugel een afdekschelp uit acrylaat of polycarbonaat geplaatst. De koepel vervangt op die manier de derde laag glas. Een platdakvenster zonder koepel beschikt over een extra glasplaat over de vleugel heen. Deze soort wordt afgewerkt met een aluminium profiel.

koepel

Bovendien biedt de vlakke uitvoering vooral een esthetische oplossing, maar wel net iets duurder door de grotere hoeveelheid glas. Het belangrijkste functionele voordeel is dat ze, in tegenstelling tot de platdakvensters met koepel, wel op maat gemaakt worden.

 

VAST OF OPENGAAND DAKVENSTER

vast of opengaand?

Zowel de vlakke platdakvensters als deze met koepel zijn verkrijgbaar in vaste en opengaande varianten. Voor ruimtes die naast het platdakvenster over nog andere, opengaande, vensters beschikken, volstaat over het algemeen de vaste uitvoering.

Enkel wanneer er een extra ventilatienood is, wordt de opengaande uitvoering aangeraden. Deze scharniert open tot een opening van circa 15 cm en bestaat zowel in een manuele als in een automatische variant.

De eerste wordt met een spindel geopend en gesloten; de tweede wordt aangedreven via een kettingmotor in de vleugel. Bij de elektrische versie wordt quasi altijd een regensensor voorzien, zodat het platdakvenster automatisch sluit bij regen.

 

SPECIALE UITVOERINGEN

Naast de standaardfunctionaliteiten bestaan er ook een aantal speciale uitvoeringen, die extra functionele of esthetische mogelijkheden bieden.

BEWANDELBAAR PLATDAKVENSTER

bewandelbaar

Een platdakvenster waarover men kan wandelen, bestaat nog niet zo lang. Bij deze uitvoering is de buitenste glasplaat extra sterk, 3 glasplaten van 8 mm met telkens vier PVB-folies ertussen, en is voorzien van een antisliplaag.

De uitvoering is vooral interessant voor platte daken die ook als terras worden gebruikt. Door de terrasafwerking aan de hoogte van de platdakvensters aan te passen en die tot aan het venster door te trekken, ontstaat er namelijk een doorlopend oppervlak zonder onderbrekingen.

 

PLATDAKVENSTER MET DAKTOEGANG

toegang

Sommige platdakvensters voorzien de mogelijkheid om geopend te worden tot een hoek van 60° à 80°. Dit is vooral handig als het dak via geen enkele andere weg bereikbaar is.

Net als bij de klassieke opengaande platdakvensters wordt het openingsmechanisme hier in het kader geïntegreerd, terwijl gasdrukveren ervoor zorgen dat de vleugel in open positie kan blijven staan.

Om het gewicht van de opengaande vleugel te beperken, worden ze enkel met twee- of drielagig glas uitgevoerd.

 

RWA-PLATDAKVENSTER

rwa

Deze platdakvensters zijn specifiek ontworpen voor rook- en warmteafvoer. Ook zij kunnen zowel vlak als met een koepel worden afgewerkt. Maar in plaats van ze via een een scharnier te openen, worden ze met vier scharen opgeduwd, om zo een vrije luchtcirculatie te creëren. De RWA-platdakvensters moeten wel aan strengere normen voldoen en zijn vooral gericht op grotere projecten en appartementsgebouwen.

Hoe je een platdakvenster zelf kan installeren, kan je hier nalezen.

Meer weten over

DAKBEDEKKINGEN

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.