HOE EEN DAKDOORVOER PLAATSEN

Verwarmingstoestellen die werken door verbranding, zoals een gasketel, hebben een afvoerkanaal nodig om de verbrandingsuitstoot naar buiten toe kwijt te kunnen. Ventilatiesystemen hebben zelfs een aanvoer- én doorvoerkanaal nodig. Een technische klus die je zeker niet mag afschrikken. Uiteindelijk is het maar een gat maken in het dak. Met dit stappenplan maak je jezelf klaar om ook dit varkentje te wassen.

 

DAKBEDEKKING WEG

bedekking

Je kan er niet vanonder uit dat je eerst een aantal dakpannen, of -leien, moet verwijderen van het dak. Het is belangrijk dat je meteen op de goede plaats zit. Controleer dus zeker de juiste positie en afstanden. Sla er eventueel de handleiding van je verbrandingstoestel of ventilatiesysteem op na.

 

POSITIONEREN

positioneren

Haal er daarom ook het basiscomponent bij en positioneer het ter plaatse. Zo kan je beter controleren hoeveel ruimte je moet voorzien voor de montage.

Voel ook waar de kepers van het dak uitkomen. Dit om te vermijden dat de doorvoer er niet pal op uitkomt en dus ruimte heeft om langs binnen te passeren.

 

PANLATTEN

panlat

Zelfs met een uitgekiende plaatsingsstrategie zal je wel wat stukken van enkele panlatten moeten verwijderen. Je zaagt weg wat er in de weg zit. Beperk het weghalen echter tot een minimum, zodat er nog voldoende steun is voor de omliggende dakpannen.

 

ZAGEN

zagen

Zaag de overbodige stukken van de panlatten weg. Dat kan gerust met een handzaag, want het is geen al te hard hout. Wees wel voorzichtig met het dampscherm, zodat je het niet onnodig beschadigt. Straks komt er wel een gat in het dampscherm, voor de doorvoer. Uiteraard wil je echter alleen een opening op de juiste positie.

 

STEUN

steun

Bij het terugplaatsen van de dakpannen straks moet alles een stevig geheel vormen. Waar nodig, creëer je de nodige steun met wat extra panlatten of een plankje resthout. Je kan dat zeker nagelen met roestvrije nagels. Een nagelpistool op accu is wel handiger. Dan staan de dakpannen niet zo te daveren zoals bij het hameren.

 

UITSNIJDEN

uitsnijden

De juiste positie van de doorvoer kunnen achterhalen met behulp van de handleiding? Snij dan de markering uit, maar dan wel in kruisvorm. De opengesneden flappen van het dampscherm zullen zo nog ietwat beter aansluiten op de diameter van de doorvoer.

 

AFVOERPUNT

BOVENKANT

bovenkant

Het afvoerpunt kan gemonteerd worden. Schuif het montage-element onder de bovenste pannen. Zo komt de flap onder de pannen te zitten. Zo stroomt het water altijd mooi over de flap naar beneden, zonder dat dit in het dak terecht komt.

 

ONDERKANT

onderkant

De onderkant van het montagestuk komt dan weer bovenop de onderste dakpannen te liggen, ook hier omwille van het afwateren van het hemel­water. Klem alles ook zo goed mogelijk tussen de omliggende dakpannen.

 

DAKPANNEN TERUGPLAATSEN

terug plaatsen

Steek zoveel mogelijk panhaken terug zodat de pannen stevig vastzitten. Hoe meer de constructie een puzzelstuk vormt, des te beter de krachten verdeeld worden.

 

VERLIJMEN

verlijmen

Er blijft nu nog één laatste werkje over: het verlijmen. Nu moet je de onderkant van de flap nog eens vastlijmen aan de dakpannen, zodat de flap niet meer kan opwaaien bij sterke windstoten. Gebruik voor het verlijmen een polymeerlijm. Die heeft een stevige hechting, is blijvend flexibel en is toepasbaar op vochtige ondergronden.

 

AANDRUKKEN

aandrukken

Wrijf alles goed aan, zo is de naad zeker dicht. Dit voorkomt ook dat de randen zouden opwaaien door de wind die langs het dak scheert, want als dat gebeurt, dan loop je zeker ook het risico dat er water onder de flap belandt. Regen en wind gaan namelijk vaak samen.

 

DOORVOER VERDER OPBOUWEN

verder opbouwen

De resterende stukken van de dakdoorvoer dien je noch verder op te bouwen. Kijk de handleiding na voor de juiste volgorde van het klik- of schroefsysteem.

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.