MAAITECHNIEKEN EN TIPS

De lengte van je grasmat binnen de perken houden is een karwei dat van het voorjaar tot het najaar regelmatig terugkomt. De juiste werkwijze kennen is dus belangrijk, al is er uiteraard niet maar één juiste werkwijze. Om je wegwijs te maken in het grasmaaien, lijsten we hier nog eens op hoe je aan de slag gaat, wanneer je het best aan de slag gaat en welke technieken er zijn.

 

HOE GA JE AAN DE SLAG?

Bereid je gazon voor

voorbereiden

Check, vooraleer je gaat maaien, even of er geen speelgoed of andere obstakels tussen de grassprieten verborgen liggen. Het best snoei je vooraf ook de eventuele overhangende planten die het maaien kunnen bemoeilijken. Haal eveneens alle woekerende onkruid en oneffenheden zoals molshopen weg.

 

Kies de maaihoogte

maaihoogte

Idealiter maai je je gras regelmatig. Maai het niet te kort. Ietwat langer gras houdt immers beter water vast en hoeft dus minder bewaterd te worden. Bovendien helpt iets langer gras de groei van bijvoorbeeld mossen en ander onkruid te voorkomen. Ook zal het gras een diepgroenere kleur hebben. Te lang gras leidt echter ook tot problemen. Wanneer je te lang wacht met maaien, wordt het gras minder dens omdat het licht de bodem niet meer bereikt en daar dus geen nieuwe sprieten kunnen groeien. Wanneer je het gras dan wél eens maait, bestaat de kans dat onkruid de ruimte tussen de sprieten gaat opvullen.

Neem 3 cm als streefdoel tijdens het voorjaar. Stel je de maaihoogte te laag in, dan verslijten de graszoden sneller en is het gazon vatbaarder voor droogte.

Tijdens de zomermaanden mag je wat korter maaien (maar nooit korter dan anderhalve centimeter). Is het extreem droog weer, laat het gras dan doorgroeien tot 2,5 cm en hou het op die lengte. Zo voorkom je dat de grasplantjes te snel uitdrogen, waardoor het gras bruin kleurt.

Als algemene richtlijn kan gelden: een siergazon zet je nooit korter dan twee centimeter, een speelgazon laat je minstens drie centimeter lang. Wat is wat? Lees hier meer over gazontypes.

 

Maaipatroon

patroon

De makkelijkste maaiwijze bestaat erin om eerst de omtrek van je gazon te maaien. Het pad dat je op die manier maait, kan dan dienen als referentie voor het volgende, aangrenzende pad dat je maait. Laat de maaipaden wat overlappen om zeker alle gras op hoogte te maaien. Heb je een gazon met een onregelmatige vorm, maai dan eerst centraal een brede keerstrook en maai van daaruit naar de randen.

 

MAAITECHNIEKEN: KNIPPEN OF SLAAN?

KNIPPEN

knippen

Het mooiste maairesultaat verkrijg je door het gras af te 'knippen' in plaats van het kort te 'slaan'. Bij het knippen worden de grassprietjes tussen een bewegend mes en een vast mes gedrukt, zoals bij een schaar. De grassprietjes worden niet gekneusd, wat een groener resultaat oplevert. Gras knippen doe je met een handmaaier of kooimaaier. Je ziet dan duidelijke maailijnen op het gazon, denk aan het maaipatroon op een voetbalveld. Let wel: een handmaaier voortduwen is erg lastig, een kooimaaier is een stuk duurder dan een cirkelmaaier. Gras knippen komt met andere woorden niet zo vaak voor.

 

SLAAN

cirkel

De meeste grasmachines zijn cirkelmaaiers. De messen draaien met een hoge snelheid rond en slaan het gras kort. Ook moeilijker te maaien gras (lang of nat) kan, afhankelijk van het vermogen en de gebruikte technologie, zo aangepakt worden. De ronddraaiende messen zijn zo vormgegeven dat het gemaaide gras door de werveling opstijgt. Zo wordt het opgevangen in de opvangbak.

 

OPVANGEN OF MULCHEN?

MULCHEN

mulchen

In het begin en op het einde van het seizoen is de grasmat onregelmatig en maai je best met je maaibak om de onkruiden mee te hebben. Tijdens het seizoen en de zomerperiode kan je beter het gras mulchen. Bij het mulchen wordt het gras extra fijn versnipperd, waarna het snel verteert en de grasbodem organisch wordt gevoed. Je kan dus gewoon verder maaien zonder te moeten stoppen om een opvangbak te legen of achteraf te moeten harken.

Wanneer je mulcht, moet je het gras wel vaker maaien, idealiter wekelijks, omdat je maar tot een derde van de lengte mag afsnijden voor een goed mulchresultaat. 

 

EFFICIENT OPVANGEN

opvangbak

Opvangen is meer aangewezen als het gras nat of hoog staat. Als je niet mulcht, is het belangrijk dat de opvangbak efficiënt leeg te maken valt. 

 

WANNEER HET GRAS MAAIEN?

wanneer maaien?

Het maaiseizoen loopt in theorie van maart tot oktober, al kunnen de weersomstandigheden daar wat rek op zetten. Is het gras zeer droog, dor, nat of bevroren, maai dan zeker niet.

In het voorjaar is eenmaal per week maaien voldoende, naar de zomer toe moet je wat meer maaien. Mei is de
grasmaand, zo staat het op de kalender. Vanaf dan maai je twee keer per week. Het is namelijk beter om regelmatig het gras wat af te toppen dan om het gras te laten doorgroeien en dan een grotere lengte te maaien.

 

WANNEER LAAT JE DE MAAIER OP STAL?

niet maaien?

Voor jou geen beter moment om het gras af te maaien dan op een vroege zondagochtend, wanneer de dauw nog op de sprieten staat? Hou er rekening mee dat de sprieten bij te vochtig gras doorhangen onder het gewicht van het water, zodat je ze moeilijk recht kunt afknippen. Ook gaat het afgeknipte gras aaneenkleven, waardoor het niet goed wordt verspreid.

Als je gaat maaien bij te heet en droog weer, ontneem je het gras dan weer het weinige vocht waarover het nog beschikt. Ook bij vriesweer stel je uiteraard het maaiwerk het best uit.

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.