KANTENMAAIER, BOSMAAIER OF TRIMMER?

Eenmaal gekortwiekt met de grasmaaier zit je nog met de graskanten waar het mes van de grasmachine maar moeilijk bij kan. Een trimmer of kantenmaaier brengt redding. Het verschil tussen beide? De trimmer is de lightversie: de ideale work buddy voor kleine percelen en stadstuintjes. De kantenmaaier is al wat robuuster. En voor écht heavy duty pak je er een bosmaaier bij. Voor je aan de slag kan, ga je dus eerst op zoek naar het juiste type. Het volgende overzicht zal je daar alvast bij helpen.

 

WELK MODEL?

Een grastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier hebben een gelijkaardige werking: de motor van de machine drijft een as aan waar een snel roterende maaikop aan bevestigd zit. Het verschil in machine ligt hem in de kracht die het uiteindelijk ontwikkelt.

 

GRASTRIMMER

grastrimmer

Kies voor een grastrimmer als je enkel graskantjes hoeft te doen bij kleine percelen, wat niet wegneemt dat je er ook uit de voeten mee kan bij wat taaier gras of stug onkruid. De machine is licht en ligt vervolgens goed in de hand.

 

KANTENMAAIER

kantenmaaier

Een kantenmaaier is een al iets krachtiger model voor grotere maaiwerken: langere periodes aan één stuk werken is hiermee de bedoeling.

 

BOSMAAIER

bosmaaier

De ware krachtpatser om lange uren aan de slag te gaan op grotere percelen? Dan zit je goed bij een bosmaaier. Lang opgeschoten of verhooid gras tot zelfs kreupelhout en struikgewas verslindt hij met gemak.

 

MAAIKOP

NYLONDRAAD

nylondraad

Naast één nylondraad die constant roteert, kan de maaikop twee tot zelfs vier snijdraden bevatten. De draad slijt af na vele maaibewegingen. Bij een automatische kop herstelt die zichzelf op lengte, tot de volledig beschikbare draadlengte is opgebruikt. Bij ander types kan je zelf de draad terug op lengte trekken. Voor de gemiddelde tuin is een snijbreedte van 20 tot 25 cm ruim voldoende.

 

STALEN MES

staln mes

Een stalen of plastic mes met twee tot vier snij­kanten, wat in het laatste geval beter geschikt is voor droog en taai gras, riet en zelfs struik­gewas. Een driehoeks­mes komt van pas bij vervilt gras.

 

 

ELEKTRISCH, ACCU OF BENZINE?

brandstof

Kies een machine die voldoet aan de vooropgestelde klussen. Koop niet te zwaar als je maar enkele borders moet aanpakken in je stadstuin.

Heb je een boomgaard? Kies dan niet het lichtste model. Je loopbereik is beperkter met een elektrische kabel.
Een accu geeft je bewegingsvrijheid tot zolang de batterij nog reserve heeft. Bijkomend voordeel is dat er geen benzinedampen vrijkomen tijdens het gebruik.

Een tweetaktversie vraagt dan weer net dat tikkeltje meer onderhoud – al is het vlug gebeurd om de machine bij je leverancier binnen te brengen voor een jaarlijks onderhoud. De benzineversie biedt daarentegen nog steeds het antwoord voor de klussen die het meeste vermogen vragen. Al zijn de accuversies best niet te onderschatten: je ziet ze daarom ook steeds vaker opduiken bij professionele tuinmannen.

 

GEMAKKELIJK WERKEN

maaikop

Makkelijker werken? Daar dienen een aantal accessoires voor. Een telescopische steel en aanpasbare handgreep zorgen voor een betere houding. Terwijl een draaggordel, of zelfs een harnas om de machine aan vast te klikken, het aangenamer maken om voor een langere periode te werken met de maaier.

Sommige kantenmaaiers hebben een kantelbare maaikop, zodat je makkelijker langs boorden en afsluitingen kan passeren. Gezien de vele decibels, draag je de gepaste gehoorbescher­ming. Absoluut noodzakelijk is een veiligheidsbril tegen al het rondvliegend maaisel. Draag steeds een lange broek en stevige schoenen.

 

HANDIGE TIPS

handige tips

Kijk altijd op voorhand of er geen stenen of puin liggen in het te maaien oppervlak. Je zou het mes kunnen beschadigen: het snijoppervlak krijgt dan bramen en de snijkanten slijten makkelijker af. Met nylondraad hoef je alvast geen schrik te hebben als je een steen raakt of tegen de tuin­afsluiting zit: de nylondraad slijt af.

Werk ook steeds zo dicht mogelijk tegen de grond. Indien de motor met de klok mee draait, beweeg de kantenmaaier dan van links naar rechts voor een optimaal resultaat. Beweegt de maaikop tegen de klok in? Beweeg dan de maaier van rechts naar links. Zo haal je een maximaal rendement van de roterende messen en komt het maaisel telkens terecht op het reeds gemaaide stuk grond.

Bij hoog gras maai je best in twee beurten. Pak eerst de bovenste helft aan en ga er dan nog eens over in tegengestelde richting. Na gebruik verwijder je met een zachte borstel en licht vochtige doek de restanten van het maaisel.

Sprayen met een multispray reinigt én beschermt. Bij onderhoud haal je – naargelang de versie van de maaier – de stekker eruit, verwijder je de accu of maak je de bougie van de tweetaktmotor los.

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.