TIPS TEGEN TOCHT en koudeval

Oude en deels gerenoveerde woningen hebben vaak nog te kampen met luchtlekken waarlangs tocht naar binnen kan en warmte naar buiten. Onaangename problemen die je best niet negeert door louter de verwarming hoger te zetten. Je krijgt daarmee enkel een hogere energiefactuur zonder meer warmte te creëren. We lijsten enkele praktische tips om tocht uit huis te bannen en warmteverliezen te beperken.

 

OORZAKEN

kier

Koude lucht die in huis stroomt, kan verschillende oorzaken hebben: kieren in gevels waarlangs koude wind naar binnen kan dringen, of lucht dat via ventilatieopeningen naar binnen gaat.

Ook kan binnenlucht afkoelen op koude gevels en ramen, waardoor de afgekoelde lucht als het ware naar beneden valt. In dat geval gaat het in theorie meer om een koudeval, veroorzaakt door de luchtverplaatsing tussen koude en warme lucht, maar uiteindelijk wel hetzelfde gevoel geeft als tocht.

Een nieuwbouwwoning heeft in principe zo weinig mogelijk kieren, de gevels zijn goed geïsoleerd en ventilatieroosters zitten voldoende hoog. Het tochtprobleem komt dus vooral bij oude, of gedeeltelijk/slecht gerenoveerde huizen voor.

 

TOCHTPUNTEN OPSPOREN

kaars

Door te voelen met je hand zal je snel te weten komen langs waar de tocht binnenkomt, maar om het wat gerichter uit te pluizen, kan je ook gebruikmaken van een aansteker, kaars of theelichtje.

Zet een exemplaar op een plaats waar je vermoedt dat het tocht. Als de vlam snel wappert, dan zal er ergens in de buurt een luchtstroming zijn. Tape je de zone af, en de vlam wakkert niet meer, of minder, dan weet je wel zeker waar de tocht vandaan komt. Pas uiteraard altijd op met kaarsen als je deze test doet, je weet wel waarom.

 

ALS EEN PRO

meter

Voor de liefhebbers van gadgets; met een thermo- of warmtecamera kan je heel precies warmteverliezen opsporen. Die zijn echter duur in aanschaf. Een warmteverliesmeter is dan misschien nog interessanter: het is een betaalbare warmtelekmeter die je richt op vermoedelijke tochtgaten. Het toestel scant de omgeving naar warmteverliezen, om te achterhalen of je nog moet bij-isoleren.

 

koude lucht BIJ JE VOORDEUR

tochtstrips

Bij oude voordeuren kan er tussen de deur en de deurpost, en langs het deurkader, ook nog koude lucht naar binnen stromen. Bij de meeste nieuwe voordeuren zitten er tegenwoordig al tochtborstels en/of tochtstrips verwerkt. 

Zit je met een koude luchtstroom aan je voordeur, maar je ziet het nog niet zitten om de deur te vervangen? Dan kan je de koude buiten houden door zelfklevende tochtstrips rondomrond te plakken in de deurpost of bij de deuropening. Een kleine investering die al veel kan helpen.

Onderaan je voordeur kan je ook een tochtborstel plaatsen, of een valdorpel infrezen. Die laatste ‘valt’ naar beneden wanneer de deur sluit en houdt zo tocht buiten. Op zoek naar meer mogelijkheden om je voordeur te renoveren? Lees hier verder.

Ook bij de achterdeur of langs een binnendeur kan je een koude luchtstroom hebben, uiteraard kan je die ook daar met tochtstrips en een tochtborstel te lijf gaan.

 

BRIEVENBUS IN DE VOORDEUR

borstel

Heb je een brievenbusopening in de voordeur? Dan kan dat ook een bron zijn van tocht. Dat kan je al een beetje tegenhouden door een gepaste borstel aan de brievenbusopening te monteren.

Je kan ook van de opening in je deur met wat resthout een kleine hangende brievenbus maken met een deurtje. Dan heb je de brievenbusklep (idealiter met borstel) langs buiten, en langs binnen doe je de brievenbus open via het deurtje. Zo vallen je brieven, kranten en dergelijke overigens ook niet op de grond, maar vangt de brievenbus aan je deur ze op.

Je kan ook de opening dichtmaken en een brievenbus aan de gevel monteren, of als je er de plaats voor hebt, verder van de deur plaatsen op een voet.

 

koude lucht BIJ JE RAMEN

A

Ramen worden tegenwoordig eveneens lucht- en winddicht gemaakt met laagexpansief PU-schuim en zijn zodanig gemaakt dat ze uit zichzelf al goed isoleren en koude lucht buiten houden.

Dubbel glas helpt uiteraard ook. Tegenwoordig moeten alle ramen in principe minstens dubbel glas hebben, maar in heel wat oude woningen is dat nog niet het geval. Ramen vervangen is dan ook een fikse investering, maar wel een investering die je op termijn terugverdient via een lagere energiefactuur, en van koude lucht zal je geen last meer hebben.

Zit je met oudere ramen die je nog niet kan of wil vervangen? Dan kunnen tochtstrips soelaas bieden. De overgang tussen raamkader en de binnenmuur werk je best ook af met een silicone- of acrylkit indien dat (nog) niet is gebeurd. Kit zorgt voor luchtdichtheid bij de overgang tussen 2 materialen. 

Er bestaan voorts ook isolerende raamfolies die in beperkte mate koudeval tegenhouden. Je kan ook vitragegordijnen aanbrengen, deze hebben een isolerende werking. Daarnaast kan je grote attributen rond en voor het raam zetten om de tochtstroom te blokkeren. Denk aan een decoratieve kamerplant, een zetel of een ander meubelstuk.

 

koude lucht AAN JE VLOER

langs onder

Veel warmte in huis gaat verloren via de vloer. Met een kelder of kruipkelder kan dat ook tocht met zich meebrengen. De enige manier om dat duurzaam op te lossen is met vloerisolatie. Bij een kruipkelder kan je nog langs onder isoleren in de kelder zelf. In andere gevallen zal je de vloer langs boven moeten isoleren, wat dan weer een grotere investering vergt. Lees hier meer over vloerisolatie.

 

koude lucht BIJ DE MUREN

radiatorfolie

Voel je koude langs je buitenmuren? Dat kan eveneens het gevolg zijn van gebrekkige of geen isolatie. Bevatten je muren een spouw? Dan is spouwmuurisolatie de oplossing. Je kan ook kiezen om je muren langs buiten te isoleren, maar dan zit je ook al met meer ingrijpende werken.

Een meer laagdrempelige oplossing om warmteverlies langs de muren te beperken, is door radiatorfolie aan te brengen bij de borstwering van de radiator – dat is het gedeelte van de vloer tot aan de vensterbank. Veel van de stralingswarmte van de radiator gaat immers verloren naar buiten, zeker wanneer er geen sprake is van isolatie.

 

koude lucht VANOP DE ZOLDER

isoleren

Tocht op zolder is het gevolg van gebrekkige of geen dakisolatie. Sowieso, en zeker als je de zolder vaak gebruikt, is het een goed idee om je dak te isoleren. Het meest aangewezen is isolatie langs buiten.

Gebruik je je zolder niet vaak? Dan kan je ook de zoldervloer isoleren. Het isoleren van de vloer doe je het best met drukvaste, stevige isolatieplaten voor de beloopbaarheid, isolerende chape of purschuim. Wanneer de vloer niet massief is, kunnen de lege ruimtes in de vloerconstructie ook worden opgevuld met een minerale wol.

 

VENTILATIE

B

Als je alle mogelijke kieren en naden hebt gedicht, heb je minder aanvoer van verse lucht, waardoor condensvorming meer kans krijgt: dagelijks voldoende ventileren is dan de boodschap. Zo kunnen er geen kleine druppels aan de binnenkant van je raam komen en zo voor een koudegevoel zorgen.

 

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.