TIPS OM JE AFVOEREN TE ONTSTOPPEN

Een verstopte afvoer of toilet, iedereen maakt het wel eens mee. Maar wat moet je dan doen? Je kan een aantal stappen doorlopen om de blokkage weg te werken. Zet om te beginnen je raam open en doe handschoenen aan. 

EEN VERSTOPTE AFVOER

KOKEND WATER

kokend water

Probeer dan eerst om vet of zeepresten weg te spoelen met wat kokend water. Bij keramische wastafels of badkuipen gebruik je beter heet water, zodat deze niet barsten.

Werkt dat niet, dan kan je één van deze twee oude remedies toepassen:

  • Breng één deel zout aan, vervolgens één deel zuiveringszout en spoel het weg met heet water.
  • Bedek je afvoerput met zuiveringszout en breng hier voorzichtig azijn op aan. Let hierbij wel op want de azijn zal reageren met het zout en een hinderlijke damp verspreiden. Laat dit 15 minuten liggen en spoel dan weg met voldoende heet water.

ONTSTOPPER

ontstopper

Is je afvoer nog niet ontstopt? Dan is het tijd voor een zwaarder middel: de ontstopper. Indien je een overloop of een tweede afvoerkanaal hebt, dan moet je deze afdichten zodat er tijdens het ontstoppen geen lucht kan ontsnappen. Zorg dat de voet van de ontstopper onder water staat om een vacuüm te creëren.

Duw daarna een aantal keren op de ontstopper om de prop vuil weg te duwen. Dat herhaal je vervolgens een aantal keren. Je kan ook zelf een ontstopper maken van een petfles waarvan je de bodem hebt geknipt.

chemisch

Wie wil, kan kiezen voor een chemische ontstopper maar wees je er dan van bewust dat dat niet echt milieuvriendelijk is. Lees zeer goed de gebruiksaanwijzingen en draag zeker handschoenen. Meng ook nooit verschillende producten door elkaar.

ONTSTOPPINGSVEER OF RIOOLRAT

rioolrat

Met een lange metalen staaf of een ontstoppingsveer kan je vuil diep in de afvoer proberen te verwijderen. Zorg dat de veer volledig is uitgerold en ga er dan mee in de afvoer. Bij een bocht zal je wat moeten wrikken, maar probeer niet te veel te forceren zodat je niets beschadigt.

Wanneer je de verstopping voelt, moet je de veer draaien zodat die zich in het vuil nestelt. Vervolgens kan je de verstopping door te trekken en te duwen wegwerken. Spoel daarna goed.

SIFON LOSSCHROEVEN 

sifon

Bij wastafels of spoelbakken is een laatste remedie om de sifon onderaan los te schroeven. Voorzie een emmer om restwater op te vangen en een aantal dweilen. Maak vervolgens de sifon los met een waterpomptang. Laat het water uit de sifon in de emmer lopen en verwijder het vuil.

Eventueel kan je opnieuw met een ontstoppingsveer of metalen haak verder in de afvoer vuil verwijderen. Schroef daarna de sifon weer vast en controleer je afvoer.

 

EEN VERSTOPT TOILET

Wat met een verstopt toilet? Probeer zeker niet te spoelen, het toilet zou immers kunnen overlopen. Omdat de afvoer groter is, kan je eerst gaan proberen de verstopping handmatig te gaan verwijderen. Meestal is een verstopt toilet te wijten aan een object en kan je dat vrij gemakkelijk loskrijgen.

HEET WATER

heet water

Vul een emmer met heet water en wat afwasmiddel en giet die vanop een hoogte in het toilet. Ook dat kan helpen om het vuil weg te duwen richting riolering. Werkt dat niet? Dan kan je opnieuw grijpen naar de oude remedie van zuiveringszout en zout of azijn.

Ook hier kan je met een chemische ontstopper werken, mits je deze correct gebruikt.

ONTSTOPPER OF ONTSTOPPINGSVEER

ontstopper

Nog steeds verstopt? Dan is het tijd voor de grote middelen: de ontstopper. Deze moet voldoende groot zijn om het afvoergat te bedekken. Zorg ook dat hij onder water staat en pompen maar. Heb je geen ontstopper? Dan kan het eventueel lukken met een plastic zak, eventueel gevuld met water, die je met behulp van je toiletborstel in de afvoer propt en enkele malen snel uit de afvoer snokt.

Ook hier kan een ontstoppingsveer van pas komen. Maak dan een draaibeweging met de veer om het vuil los te krijgen.

TOILETPOT LOSSCHROEVEN 

veer

Een allerlaatste oplossing, die een onervaren klusser beter overlaat aan de vakman, is het losschroeven van de toiletpot. Sluit hiervoor eerst de stopkraan of, als dat niet lukt, de hoofdkraan. Verwijder het water uit de pot en schroef daarna de toiletpot los en hef deze op. Verwijder de sifon en maak deze leeg in een emmer. Gebruik een ontstoppingsveer om blokkages vrij te maken. Plaats het toilet daarna terug.

Bied geen enkel van deze oplossingen een remedie. Dan wordt het toch wel tijd om de vakman in te schakelen. Ook wanneer je vaak last hebt van een verstopte afvoer, kan je beter een vakman raadplegen.

 

VERSTOPPING VOORKOMEN

wc

Nu weet je dus hoe je een verstopping kan verhelpen, maar voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Hou daarom rekening met de volgende puntjes:

  • Plaats een zeefje in je spoelbak om te voorkomen dat etensresten in de afvoer belanden.
  • Spoel geen grote voorwerpen door.
  • Verwijder regelmatig de haren uit de afvoer van je wasbak of badkuip.
  • Reinig af en toe de sifon onder je spoelbak en wastafel.
  • Spoel af en toe je afvoeren door met een mengsel van water en zuiveringszout. Dat zou al moeten voorkomen dat je afvoeren gaan verstoppen.

TRAAG LEEGLOPENDE AFVOER

leeglopende afvoer

Heb je geen last van verstoppingen maar wel van een afvoer die traag leegloopt of water die kolkt, dan heb je te weinig lucht in je afvoerbuizen om het water vlot weg te voeren. De oplossing is dan om een beluchter of luchtsnuiver te plaatsen. Die plaats je het best op het hoogste punt van je afvoer.

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.