Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

MAAK EEN KADER VOOR KINDERTEKENINGEN

Zoek je altijd al een plek om de kindertekeningen van je kind of kleinkind op te hangen, maar hangt de koelkast al vol? Met dit kader heb je altijd de beste plaats om de tekeningen van je kind in te etaleren.

Transciptie 

Voor deze klus heb je houten balken nodig en een aantal metalen latjes. Neem er ook je meet en aftekengereedschap bij, dat ga je zeker nodig hebben. Ook een kapzaag en een verstekbak gaan we gebruiken. Verder neem je ook een cirkelzaag bij de hand. We gaan ook een deuvelverbinding maken. Dat doen we met onze schroefboormachine, een boor, deuvels en markeerpennen. Om alles aan elkaar te kleven gebruik je zowel een polymeerkit als houtlijm.
We nemen er een hulpstuk bij die een haakse hoek heeft, zo gaat het kader straks ook haaks zijn. Begin met het hout in verstek te zagen.
Eens je het eerste hoekje er hebt af gezaagd, meet je af hoe breed je kader moet zijn. Maak het kader iets groter dan een A4-blad, zodat de tekeningen er vlot inpassen.
Neem dus een dertigtal centimeter voor de lengte van het kader en een 22 tal centimeter voor de breedte. Meet de maten altijd af langs de binnenkant van het verstek dat je gaat zagen.
In de delen van het kader zaag je nog een gleuf waarin straks de metalen delen van het kader passen. Daarvoor stel je je cirkelzaag op ongeveer één centimeter diepte in en bevestig je de langsgeleider aan je cirkelzaag, zo blijf je zeker evenwijdig met je hout. Aan deze instellingen verander je dan niets meer. Zo blijft de gleuf altijd op dezelfde plek zitten.
In die gleuf lijm je dan straks een metalen profiel vast.
Het kader zet je in de hoeken vast met deuvels. Moet je regelmatig een deuvelverbinding maken, is het wel handig om te investeren in een boorstop. Stel de boorstop zo in dat je niet iets dieper boort dan de helft van de lengte van de deuvel. Zo heeft de houtlijm nog wat plaats om uit te zetten.

Heb je dat thuis niet, is een plakkertje ook goed, maar zo'n boorstop werkt een pak handiger.
De gemakkelijkste manier om een deuvelverbinding te maken is door met markeerpennen te werken. Daarvoor boor je eerst twee gaten op de plek waar de deuvels moeten komen, je steekt er dan twee markeerpennen in en brengt het andere stuk hout. Zo krijg je twee markeringen en aan de hand daarvan boor je de twee overeenkomstige gaten.
Duidt op een niet zichtbare plaats ook aan welke hoeken bij elkaar horen, zo moet je straks niet meer zoeken.
Die deuvelverbinding maak je dan voor alle hoeken.
Je kan je houten kader nu eigenlijk in elkaar steken, maar eerst moet je de metalen profielen nog op maat maken. Daarvoor neem je er een zaaghulpje bij.
Die metalen profielen meet je het best af op het hout zelf. Je steekt het profiel eens op zijn plaats en duidt aan tot hoever het moet komen. Hou er wel rekening mee dat het profiel langs alle vier de zijkanten een centimeter uitsteekt, dus dat je van de maat die je net hebt opgemeten een centimeter moet aftrekken zodat het straks precies gaat passen. Op dat lijntje zaag je het profiel dan af.
Zo'n zaaghulpje houdt niet enkel je werkstuk op zijn plaats, het geeft je ook een richtlijn om rechter te zagen.
De randjes van pas gezaagd metaal zijn redelijk scherp. Neem er dus een schuurpapier bij om ze wat te breken. Zo verwijder je meteen ook alle bramen aan het metaal.
Je hebt natuurlijk twee keer dezelfde maat te doen. Meet het geen twee keer af, maar neem het eerste gezaagde profiel als mal voor het tweede.
Even opkuisen en je kan het kader in elkaar gaan steken.
Begin met de metalen profielen in het hout te bevestigen en dat doe je met een polymeerkit. Die hecht zowel aan hout als aan metaal. We gebruiken hier een transparante polymeerkit. Het voordeel van een transparante polymeerkit is, als je een beetje morst, je er straks niets meer van gaat zien.
Breng wat polymeerkit aan in de gleuf en breng het metalen profiel op zijn plaats. De overtollige polymeerkit verwijder je nog vlug met een plamuurmes.
Dan is het een beetje passen en meten. Zorg dat de profielen zo goed mogelijk aansluiten, maar dat ze elkaar niet in de weg zitten.
Eens de profielen op hun plaats zitten, kan je de deuvelverbinding inlijmen. Dat doe je door wat houtlijm in het deuvelgat aan te brengen, de deuvels er in te slaan en dan de twee delen in elkaar te bevestigen.
We werken hier met een deuvelverbinding op een verstek en dat is soms wat moeilijk om in elkaar te zetten. Daarom laat je het best de verbinding eerst nog wat los zitten en klop je daarna alle verbindingen aan.
Eens alle verbindingen van het kader op hun plaats zitten, moet je de houtlijm nog klemmen. Het klemmen zorgt voor de stevigheid. We nemen hier een aantal lijmklemmen, maar heb je thuis een spanband, dan kan die evengoed dienst doen.
Dan moet je het laten drogen. Daarvoor zet je het kader even aan de kant.
Ondertussen moet je nog de achterwand maken met het veersysteem. Dat maak je uit hardboard en daarvoor neem je er al je meet- en aftekengereedschap bij, de veertjes, een lijmpistool met warme lijm of een nietjesmachine en om alles op maat te zagen neem je een kapzaag.
Ga hier niet meten, maar neem gewoon een A4-blad om de maat te bepalen. Duidt de breedte van het A4-blad aan en trek een lijn met een latje.
En langs die lijn zaag je het hardboard af.
Doe hetzelfde voor de lengte van het het blad. Dat zijn twee gelijke stukken, dus je duidt het weer aan aan de hand van het blad, een lijn trekken en zagen.
Je hebt nu twee panelen hardboard die je gaat verbinden met een veersysteem. Duidt de positie van de veertjes al eens aan op vier à vijf centimeter van de rand.
Op die plek breng in dan een flinke druppel warme lijm aan waar je het veertje in kan draaien.
Eens die lijm dan koud en droog is, is dat een zeer stevige bevestiging. Dat doe je voor de vier hoeken.
Op de achterkant van het voorste paneel breng je dan ook warme lijm aan, precies op dezelfde afstand van de vier hoeken.
Zorg er voor dat je veertjes dan ook op die plek mooi in de lijm vallen. Druk het even aan en eens de lijm droog is, ga je dat niet meer van elkaar krijgen.
Heb je geen lijmpistool in huis, kan je ook werken met een gewone nietjesmachine. Je brengt dan twee nietjes kruislings aan, maar zorg er dan wel voor dat er een kleine plaats is tussen het hardboard en het nietje. In die opening kan je dan het veertje indraaien. Het kan wel even zoeken en prullen zijn, maar het werkt ook en het is even stevig.
De lijm van het kader is ondertussen droog en je kan de lijmklemmen dan ook verwijderen. Je kan al eens testen hoe het systeem werkt. Door de vering van de achterwand kan je er tekeningen blijven bijsteken.
Dan is het tijd om het af te werken. Maar voor je afwerkt, schuur je eerst alles op. Je werkt hier met blank hout, dus je kan meteen een fijnere korrel nemen om alles glad te schuren, bijvoorbeeld korrel 220.
En schuren brengt altijd stof met zich mee, dus je verwijdert dat nog met een natte doek.
Om af te werken gebruiken we hier een dekkende kleurbeits. Om het kader te vervolledigen gebruik je dan nog wat kleine schroeven, een schroevendraaier en wat metalen verbindingsstukken.
Je wil enkel het hout beitsen, en niet het metaal. Daarvoor plak je het metaal even af met wat schildersplakband. Om de plakband mooi tot in de hoeken aan te brengen, gebruik je een plamuurmes. Dat breng je dan aan tot in de hoek en dan kan je de plakband afscheuren.
Dan kan je de houtbeits aanbrengen. Dat is niet moeilijk. Gewoon een borstel nemen en uitsmeren.
Breng twee lagen dekkende beits aan. Eens die goed en wel droog is, kan je de plakband verwijderen. Je doet dat het best als de verf nog wat nat is, dat gaat iets vlotter.
Zo'n kader wil je natuurlijk ophangen. Daarvoor maken we een simpel systeem. Boor in de achterkant enkele kleine gaatjes. Als je dan een nagel in de muur aanbrengt, kan je het kader er aan hangen.
Meet daarvoor het midden af, zowel aan een lange kant als aan een korte kant, zo kan je het kader nog draaien. Boor eerst recht in en breng dan de boor onder een lichte hoek. Zo valt het kader zeker niet van de muur.
De verende achterwand moet op zijn plaats gehouden worden. Daarvoor neem je de metalen houtverbinders en zet je ze op ongeveer een derde van de lengte van een zijde. Duidt aan waar ze moeten komen.
We gaan de vijsjes rechtstreeks in het hout aanbrengen met de schroevendraaier. Om makkelijk te kunnen werken priem je de gaatjes even voor.
Met een schroefje zet je de houtverbinder dan vast in je kader. Zo kan je die straks draaien en de achterwand vast zetten.
Het voordeel aan dit systeem is dat je, als het kader vol is, je de achterwand er uit kan nemen en de tekeningen eventueel kan weggooien of opbergen.
Zo werkt het: je neemt een kindertekening, je drukt de achterwand even in zodat de tekening er goed in zit, en je kind kan zijn tekeningen beginnen etaleren. Je hoeft niet meer alle tekeningen aan de verwarming of aan de frigo op te hangen.
Is het kader vol, dan neem je de achterwand even weg, haal je de tekeningen er uit en kan je er weer een hele hoop nieuwe in steken. En hopelijk krijg je veel tekeningen om er in te steken natuurlijk.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.