Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

GEEF JE TERRAS EEN ZUIDERSE LOOK

Annabelle heeft een leuk zitplekje in haar tuin, maar mist nog de juiste sfeer. Ze wil het upgraden met wat mediterraanse planten. Annabelle schakelt de hulp in van Jean.

Transciptie 

Jean kiest mediterraanse planten uit voor het terras van Annabelle. Nog even alles verpotten, en dan kan Annabelle aan het werk!

 

 


Jean
Voila, hier ben ik ermee. Ik heb meegebracht voor Annabelle haar terras: een Dipladenia, groeit heel de zomer lang, je kan hem laten overwinteren, maar ze bloeien heel rijkelijk de hele zomer door. Een uitstekende plant om je zuiders terras wat kleur te geven. En dan onovertroffen natuurlijk, het vlinderplantje, ze zijn er in het wit, ze zijn er in het roze, deze zijn iets compacter, er zijn er ook die een meter hoog worden, kan ook best in de volle grond, is winterhard, ondanks z’n zuiders uiterlijk, en dan ja, hier, goh, goh, als je gaat fietsen in het zuiden dan ruik je al van een kilometer ver afstand de geur van deze kerrieplant, en zeker als die gaat bloeien, dan is de lucht zwanger van die heerlijke, zuiderse geur. Zet hem in de zon, grijsbladig, kan heel goed tegen de zon, en dan, natuurlijk, hoe kunnen we nu lavendel vergeten? Kies voor een soort die niet te groot wordt, hé. Dit is de variëteit ‘Muntstead’, er zijn een heleboel variëteiten met mooie, donkerblauwe bloemen. Bijenlokker ook, heel milieuvriendelijk, heel diervriendelijk op je terras. Dus lavendel hoort zeker bij de zuiderse tuin.


Jean
Neem een voldoende grote pot, deze heeft een diameter van een beetje meer dan 30 centimeter, iets kleiner kan ook, veel groter is niet nodig, maar zorg ervoor dat de pot voldoende groot is dat de plant zijn wortelstel kan uitbreiden en dat je volgend jaar nog een grotere pot hebt. Onderaan, hm, die gaten zijn vrij groot en ik wou onderaan wat van die korrels, dat zijn geëxtrudeerde kleikorrels, dat is heel goed om te ontwateren, en het is belangrijk bij vochtig weer dat de plant niet te veel vocht krijgt, maar door die gaten onderin kun je best wat iets anders leggen, dat mag een stuk karton zijn, of wat je bij de hand hebt, ik vind hier dit zaagsel – oei, er zit nog een touw tussen – kijk, dat is al goed, voila, dat is al goed, en daar gaat dan een laagje van die korrels in. Kies voor een goeie potgrond, hé. Dus de meeste potgronden bevatten al genoeg voedsel voor de eerste, laten we zeggen, honderd dagen, een goeie drie maanden, maar niet allemaal, dus kijk goed wat er op de zak staat. En je kan beter wat meer geven aan een goed merk potgrond dan met rommel op de proppen te komen. Voila, we gaan beginnen met deze. ‘t Is altijd goed als je een plant verplant om aan de basis, de wortels een beetje open te trekken. Dat doe ik nu, dan gaan ze zich makkelijker terug uitbreiden, want die hebben in die pot vastgezeten en die zijn een beetje naar binnen gegroeid, hé. Plaats hem goed centraal, en dan, de truc, dit zijn polymeerkorrels. Waterkristallen wordt het ook weleens genoemd in de handel. Ze zijn ooit uitgevonden door een Vlaming, door prof. Vancottem, aan de Rijksuniversiteit van Gent, een plantkundige die woestijnen hiermee heeft vruchtbaar gemaakt, want een polymeerkoreel, het is maar een klein, hard dingetje, maar eens het in contact komt met water, gaat het dat water opnemen en zwellen, en gaat op die manier water beschikbaar houden voor de plant, ook tijdens droge periodes, dus je moet veel minder gieten als je de potgrond vermengt met polymeerkorrels. Veel moet dat niet zijn voor een pot zoals deze. Hup, dat is meer dan voldoende, dus met zo’n zakje kom je zeker toe, dat wordt vermengd, en het wonder zal geschieden, eens die polymeerkorrels in contact komen met het gietwater dat je er zal bijdoen, nog een klein laagje hier, dan verandert ieder korreltje in zo’n dikke snot, en die snot bevat meer dan tien keer het volume van het droge korreltje aan water. Voila, waar staat die hier ? Ah, hier. In de pot zetten, voldoende diep, even aanduwen en dan aanvullen. Zorg voor een voldoende diepe gietrand ook, hé. Druk de grond aan met je hand, niet te los, niet te vast, maar hou zeker nog een gietrand, want ik zie nog vaak planten die in een pot gezet zijn en die op een heuveltje staan. Dat kan niet de bedoeling zijn, hé, zo, nog één hand, en dan is dat genoeg.


Jean
Dus goeie potgrond, bemesting, polymeerkorrels, en die is klaar om weggezet te worden. En krijgt al meteen z’n eerste waterbeurt. Wablief? Dank u, zegt ‘ie. Voila, die kan al naar het terras.


Jean
Eens kijken wat we hier nog hebben, ja, een Dipladenia, heel de zomer bloeit dat, ook een hele goeie plant al, belangrijk is van bij een goeie kweker te kopen uiteraard. Ook die gaat in een grotere pot, want als ze plaats krijgen, daar gaan ze dankbaar gebruik van maken. Nog een beetje stro. Dan de korrels erin.


Jean
En opnieuw hetzelfde verhaal, potgrond, een klein beetje hydrokorrels, zo, zeker niet overdrijven, hé. Je wilt niet dat het snot over de rand heen gaat komen. Opnieuw potgrond, hup, wat mengen, welke gingen we nu pakken? Deze hier. Een beetje open werken, die wortels die in de pot zitten, gaan na verloop van tijd terug naar binnen groeien, zet hem diep genoeg zodat je een voldoende diepe gietrand kunt behouden. Goh, kijk mensen, dat is een paar minuten werk voor zuiders plezier op je terras, vanaf nu tot in de herfst. Je zal verrast zijn hoe die bloemen telkens weer opnieuw openen, en dat er nieuwe bloemen bijkomen. Er zit groei in, dus dat is prima. Hupla, alsjeblieft, nummer twee is klaar.


Jean
Iets op de bodem, het kunnen eventueel ook potscherven zijn, hé, heb je geen geëxpandeerde korrels, of argexkorrels zoals het in de bouw wordt genoemd, dan kan je dat ook met potscherven doen, hé. Of met kurken stoppen bijvoorbeeld, dat is ook een mogelijkheid, hou de stoppen van de wijnflessen die je op je terras leegdrinkt bij, en leg ze op de bodem van zo’n pot. Maar regel nummer één, neem je potten groot genoeg, en pak een goede potgrond. Zo, de geurige kerrieplant, als dat in de zomer, als daar de zon op staat, dan verspreidt die geur zich in heel de tuin, ik weet het, want ik heb het ook in mijn eigen tuin, een paar planten staan, en als de zon daar ‘s morgens op staat in m’n voortuin, dan vult die geur, jah, je ruikt het zo ook al, hé. Een heel specifieke geur. Dat was om te meten, een paar korrels erin, dat we goed kunnen mengen, kijk eens, dat is niet veel, meer moet dat niet zijn, maar dat is de waterreserve die de plant nodig heeft in droge dagen, en het zal je gietbeurten zeker halveren, vergeet het niet, Charlotte Jaeken heeft het gezegd: «Alle planten hebben water nodig, ook mediterrane planten, ook zuiderse planten, hou dat goed in het oog, dat je daar zeker geen teleurstelling mee krijgt. Die kerrie, dat is een gemakkelijke. Die kan je heel gemakkelijk terugsnoeien, maar die gaat uitschieten, of maakt er een bolvorm van, maar geef ze toch eens de kans om in bloei te komen. De bloemen zijn niet bijzonder mooi, het zijn kleine, gele knopjes, maar ze bloeien heel lang. Voila, dat is in orde. En opnieuw gieten. Veel van die grijze planten hebben van die grijze blaadjes, op die manier weerstaan ze goed aan UV-stralen. Dat is handig, dat is meegenomen. Voila, dan de grond erop. Zo. Polymeerkorrels. In een paar minuten nemen ze water op, en wordt iedere korrel een gelachtige snotbel. Dan kan de grond erbij. Zo. Er mag nog wat bij. En dat is voldoende. Voilà, kijk, zo Annabelle. Wat denk je ervan? Het vijgenboompje, deze mooie en kleurige dingen, en dan heb ik nog iets speciaal voor jou: deze asters met de mooie naam ‘Pink Kisses’, voor jou Annabelle, die ga jij aan de muur hangen, en ook deze citroenverbena, die gaat een beetje doorbuigen, met z’n heerlijke citroenblaadjes, en daar ga jij goeie thee van maken.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.