Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

HOEK IN GIPSKARTON AFWERKEN

Gipskarton, daar kan iedere doe-het-zelver aan de slag mee. Naden afwerken, dat valt mee, maar hoe zit het met de hoeken? Even van naderbij bekijken.

Transciptie 

Gipskarton, daar kan iedere doe-het-zelver aan de slag mee. Naden afwerken, dat valt mee, maar hoe zit het met de hoeken? Even van naderbij bekijken.
Net zoals bij gewone naden, heb je plamuursel van gips nodig om de hoeken af te werken. Het type product is afhankelijk van de gekozen basispanelen, het makkelijkst is een specie die meteen als filler en finisher kan dienen, maar je kan het gips ook zelf aanmaken. De hoeken ga je niet zelf boetseren, daarvoor heb je een hoekband, of hoekprofiel, voor nodig. Om het gips aan te brengen, gebruik je een plamuurmes.


Een kant-en-klaar product, daar heb je geen werk aan.

Als je het gips zelf nog moet klaarmaken, dan gebruik je schoon water in een metselkuip. Voeg pas daarna de poedersubstantie eraan toe.

Meng alles tot een homogene massa met een staafmenger op je boormachine.

Belangrijk detail: maak meteen de staafmenger schoon, zodat er bij een volgend gebruik geen gipsbrokken in de specie terecht komen.
De hoek gaan we afwerken. Breng een eerste laag gips aan. Doe dit met het plamuurmes. Als die een breedte heeft van 15 cm. is dat ideaal. Breng een laagje, niet te veel, niet te weinig. Strijk af van de hoek naar de wand toe.
Breng daarna een voegband voor hoeken aan zodat de hoek tegen een stootje kan.

Het is eigenlijk een papieren profiel met naad in kunststof. Die plooi je in de vorm van de buiten- of binnenhoek die je moet bekleden. Snij op maat af.

De hoeken rond je wat af, dat is makkelijker voor de plaatsing.

Plaats de band met de bedrukte zijde naar de muur, en druk goed aan.
Nu is het van tel om het teveel aan gips onder de strook weg te halen. Mogelijke luchtbellen duw je er voorzichtig uit. Dat doe je met je plamuurmes. Doe dat van de hoek naar buiten toe. Ga dan nog eens over de rand om het teveel aan gips weg te nemen. Dat kan je dan later nog eens gebruiken. Als alles goed is uitgevoerd, mag de band niet meer bol staan.
Eens de gipslaag voldoende is uitgehard, mag je de tweede laag erop smeren. Dat doe je opnieuw met het plamuurmes.

Strijk zo egaal mogelijk af. Werk wel steeds met een proper plamuurmes, zodat je geen onnodige sleuven of krassen in het verse pleisterwerk trekt.
Enige aandachtspunt bij buitenhoeken is dat je de hoeken schuin afknipt. Waarom is dat? Zo verzeker je ervan dat de uiteindes van tegenoverstaande hoeken elkaar niet kunnen overlappen. Dat zou een verdikking creëren die je nooit kan wegplamuren. Knip de hoekband dus weg van de hoek.

Bij binnenhoeken mag je de hoekband zelfs scherper afknippen dan 45 graden. Het is genoeg dat de puntjes van het profiel tegen elkaar komen.


Dan heb je nog een tweede alternatief om een hoek af te werken. Een aluminium profiel. Meet daarvoor de nodige lengte op, en knip met een metaalschaar het hoekijzer op maat. Het profiel zet je dan voorlopig vast met enkele nietjes.

Ook hier verloopt het plamuren in verschillende lagen. Breng het gips aan, en strijk dan af langs het metalen hoekprofiel.

Laat de eerste laag dan uitharden, en breng daarna een wat bredere laag aan, zodat je de hoek zo vlak mogelijk kan uitwerken.
Je ziet, het vraagt wat detailwerk, maar het is zeker voor elke doe-het-zelver weggelegd om dit klusje te klaren. Voor meer tips, ga dan zoals steeds naar onze vertrouwde website!
Heb je zelf nog een probleem waar Roger je misschien bij kan helpen? Stuur dan een mailtje naar roger@dobbit.be!

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.