Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

HOE JE DIEPVRIEZER ONTDOOIEN

Je diepvriezer ontdooien hoeft niet vaak te gebeuren, maar één of twee keer per jaar is wel aan te raden. Hoe doe je dat nu? In deze aflevering geven we een aantal tips mee.

Transciptie 

Je diepvriezer ontdooien hoeft niet vaak te gebeuren, maar één of twee keer per jaar is wel aan te raden. Hoe doe je dat nu? In deze aflevering geven we een aantal tips mee.
Er zijn een aantal goede redenen om je diepvries te ontdooien:

 


- Een vriezer verbruikt meer energie als er zich ijs aan de binnenkant bevindt;

- Het toestel zal minder goed werken;

- In het ijs kunnen schadelijke schimmels of bacteriën groeien, die dus in aanraking kunnen komen met het voedsel in je vriezer;

- En je boet ook in aan opslagruimte, doordat het ijs meer en meer plaats in beslag neemt.
In eerste instantie zet je je diepvriezer natuurlijk uit. Gaat het om een vriesvak in je koelkast, dan zit er een knop die je uitschakelt. Bij een losstaand toestel trek je gewoon de stekker uit.
Haal daarna alles uit de diepvries. Als je diepvriezer straks snel ontdooit, kun je de producten ondertussen koud houden in een koelbox of koeltas, of in de koelkast. Zet alles dicht tegen elkaar. Eventueel kun je er krantenpapier omheen draaien, aangezien dat wat isoleert en dus de kou iets langer zal binnenhouden. 

 

Er zijn verschillende methodes om je diepvriezer te ontdooien. We overlopen ze eens.
De eerste manier is meteen ook de traagste: je zet de deur van je diepvriezer open en laat het ijs gewoon vanzelf smelten. Het water moet je wel zien op te vangen. Leg daarom onderaan een dweil of handdoek zodat het water opgevangen wordt. Of, als je vriezer een uitloop heeft (dus een pijp of een slang), dan voorzie je een lekbak waar het water in kan stromen. Heb je een diepvriezer met onderaan een lade, dan haal je alles eruit behalve die onderste lade zodat het smeltende ijs daarin kan vallen.
Terwijl het ijs smelt of terwijl je het doet smelten door middel van één van de volgende methodes, kun je het gaandeweg voorzichtig proberen los te krabben. Doe dat alleen als de binnenkant van je diepvriezer volledig uit wit kunststof bestaat en niet uitgerust is met aluminium koelelementen. Die zijn erg kwetsbaar en zouden anders beschadigd kunnen geraken. Als je ijs loskrabt, gebruik dan altijd een houten of plastic spatel, dus geen ijzeren voorwerp.
Als je het ijs iets sneller wilt doen smelten, dan kun je de volgende veelgebruikte methode toepassen: doe heet water in een kom en plaats die in de diepvriezer. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Sluit de deur en geef het ijs tijd om te smelten. Controleer af en toe tussendoor, neem het overtollige smeltwater weg, en warm de kom met water ongeveer om de tien minuten opnieuw op.
In plaats van een kom in de diepvriezer te zetten, zou je ook een plantenspuit kunnen vullen en zo het hete water rechtstreeks op het ijs spuiten.
Een veelgehoorde tip is om een haardroger te gebruiken. Je richt dan de warme lucht rechtstreeks op het ijs, zodat het smelt. Dit is wel een omstreden techniek, aangezien de combinatie van water en elektriciteit niet ideaal is. Houd de haardroger steeds buiten de vriezer om te voorkomen dat er druppels op vallen, en blaas steeds vanop een afstand.
Een betere methode dan de haardroger is wellicht die met de ventilator. Plaats een ventilator op een kleine afstand van de open deur van je diepvriezer en zet hem in werking. Doordat je warmere lucht uit de ruimte aanvoert, versnel je het smeltproces.
Nog een andere optie als alternatief voor de haardroger is een stofzuiger die ook vloeistoffen aankan. Dat kan een waterstofzuiger of een bouwstofzuiger zijn. Zo'n toestel beschikt ook over een blaasfunctie. Zet die aan en beweeg over alle aangevroren oppervlakken. Eenmaal er stukken loskomen, kan je ze met hetzelfde toestel meteen opzuigen. Herhaal dit tot al het ijs weg is.
Als laatste methode zou je eventueel ook nog een ontdooispray kunnen gebruiken. Maar ook dat is een omstreden techniek. Aangezien dat een chemisch product is, zet je het best even alle ramen open als je dit gebruikt.
Eenmaal je diepvries van al het ijs ontdaan is, kun je hem net zo goed even schoonmaken. Dat kan met een zeepsopje of een mengsel van water en soda. Droog daarna de binnenkant goed af. Ook de buitenkant verdient trouwens regelmatig een schoonmaakbeurt. Nu kan je de vriezer weer aanzetten. Pas als hij goed afgekoeld is kun je er het voedsel in terugleggen.
Nu we weten hoe je een diepvriezer kunt ontdooien, is het misschien ook goed om te weten wat je kunt doen om ijsvorming te voorkomen.

 


Ijsvorming ontstaat sneller in de zomerperiode. De lucht is dan warmer, en in warme lucht zitten meer watermoleculen. Die watermoleculen vriezen vast in de diepvriezer. Hoe langer je de deur laat openstaan, hoe sneller je ijsvorming krijgt.

 


Een aantal tips om ijsvorming te vermijden of te beperken:

 


- Open de deur niet onnodig of laat hem niet te lang openstaan, zodat er zo weinig mogelijk warme lucht binnenkomt.

 


- Leg geen nog warme producten in de vriezer.

 


- Hoe voller je diepvries, hoe minder ijsvorming. Er is namelijk minder plaats voor warme lucht.

 


- Zorg ervoor dat een losstaande diepvriezer langs achteren kan ventileren, zodat hij zijn warmte kwijt geraakt. Zo'n tien centimeter ruimte is voldoende.

 


- Krijg je ondanks alles toch veel te snel ijsvorming, controleer dan eens of de deurrubbers niet beschadigd zijn en er ongewild lucht binnenkomt. Bescherm ze tijdig met een natuurlijke olie, zoals olijfolie, of bestel een nieuw rubber.

 


- Ben je op zoek naar een nieuwe diepvriezer en is ijsvorming een grote ergernis voor jou, zoek er dan één met een anti-ijsvormingsfunctie. Zo hoef je je diepvriezer nooit meer te ontdooien.

Misschien heb je ook nog iets aan de volgende tips om een goede werking van je diepvriezer te garanderen:

– Een diepvries moet horizontaal en waterpas staan.

– De ideale temperatuur in een diepvriezer is tussen -16°C en -20°C. Stel deze niet lager in, want lagere temperaturen vragen meer energie.

– Zet je diepvriezer niet in een te warme ruimte.

Een te koude ruimte is ook een probleem. Zorg voor een temperatuur van ten minste tien graden.

– Plaats het voedsel dat je invriest altijd in een hermetisch gesloten verpakking, die geschikt is voor de vriezer, om te vermijden dat ze uitdrogen.

– Zorg dat er zo min mogelijk lucht in de verpakking bij je producten zit.

– Zorg dat de verpakkingen droog zijn voor je ze in de diepvries plaatst.

– Laat eten niet te lang in de vriezer zitten.

– Eten dat uit de vriezer komt, verwerk je het best meteen, eenmaal het ontdooid is.

Volg al onze afleveringen van De Tip voor meer weetjes rond huishouden, besparing en het uitrusten van je woning of atelier. Je vindt ze op de website. Abonneer je ook op het gratis online magazine om altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste video's.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.