Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

TIPS OM WATER TE BESPAREN IN JE WONING

Je waterverbruik beperken is niets dan zinnig; je helpt er het milieu mee te ontlasten én het komt ook nog eens je portefeuille ten goede. Dobbit tv verzamelde daarom de meest interessante tips over hoe je thuis bespaart op je water.

Transciptie 

Je waterverbruik beperken is niets dan zinnig; je helpt er het milieu mee te ontlasten én het komt ook nog eens je portefeuille ten goede. Dobbit tv verzamelde daarom de meest interessante tips over hoe je thuis bespaart op je water.


Bij het bereiden van eten kun je bewust omspringen met verspilling. Kook voedsel bijvoorbeeld in zo weinig mogelijk water; zo behoud je trouwens ook meer van de voedingsstoffen. Het kookwater hoef je nadien in principe niet weg te smijten; pasta en groenten kunnen perfect in hetzelfde kookvocht dus je kunt er eerst nog iets anders in doen, of je kunt het laten afkoelen en daarna gebruiken om de planten mee water te geven. Wat wél af te raden is, is het hergebruiken van kookvocht van aardappelen en nitraatrijke groenten in bijvoorbeeld soep, want bepaalde vrijgekomen stoffen zouden gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.
Veel mensen gebruiken warm water om bevroren voedsel in te ontdooien. Dat is niet nodig als je er tijdig aan denkt om het in de koelkast te leggen in een bord of bakje. Daar ontdooit het langzaam en blijft het fris tot je het kunt bereiden. De vitaminen blijven zo ook het best bewaard. Bovendien zal je koelkast, dankzij de extra koelte, een tijdje minder verbruiken.
Je zou misschien denken dat je meer verbruikt met een vaatwasser dan door zelf af te wassen, maar dat is niet per se juist. Een moderne vaatwasser die helemaal vol zit én die op de ECO-stand staat, verbruikt minder water dan een afwasbeurt.
Natuurlijk moet je het toestel wel goed onderhouden, zodat het optimaal blijft werken. Reinig dus regelmatig je filters of vuilopvangbakjes, en vul het zout aan wanneer nodig. Een goed functionerende vaatwasser zou alles goed proper moeten krijgen. Het is dus niet nodig om de vuile vaat af te spoelen voor je die in de vaatwasser steekt. Etensresten gooi je bij het afval of kun je aan de kippen geven, als je die hebt.
Indien je geen vaatwasser hebt, verbruik je het minst water als je de vuile vaat eerst laat weken in warm water met zeep en van daaruit verder afwast, in plaats van ieder stuk apart onder de lopende kraan af te wassen.
Voor je afwas heb je natuurlijk warm water nodig. Duurt het te lang voor je warm water krijgt, plaats dan een miniboiler onder je pompbak. Zo hoef je minder lang te wachten en verspil je dus ook minder water.


Een typische oorzaak van overmatig waterverbruik is een toilet dat blijft doorlopen. Dit kun je zelf verhelpen. Draai de stopkraan dicht en spoel door zodat het water uit het reservoir is. Het kan geen kwaad om de vlotter en de vlotterkraan eens uit te halen en die te ontkalken met keukenazijn, eventueel aangevuld met wat bicarbonaat . Lost dat het probleem niet op, dan is het misschien zo dat de vlotter blijft hangen, waardoor het toilet blijft doorlopen. Stel de vlotter juist in door middel van de stelschroef. Een andere mogelijkheid is dat de rubberdichting aan de vlotterkraan kapot is. Dan moet je die vervangen. Blijft je toilet na dit alles nog steeds lopen, dan moet je het vlottersysteem of het spoelmechanisme vervangen, of beide. Je kunt er natuurlijk ook een loodgieter bij halen.
Een oud, klassiek toilet spoelt eigenlijk veel meer water door dan nodig is. Je kunt het volume van het waterreservoir verkleinen door er een baksteen of één of twee waterflesjes in te stoppen; zo verbruik je ongeveer één liter minder per spoelbeurt. Maar een nog betere oplossing is het oude toilet vervangen door een nieuwer model met spaarknop. Daardoor bespaar je tot 30.000 liter per jaar.
Gebruik, indien mogelijk, regenwater om je toilet door te spoelen. Daarvoor heb je een regenwaterinstallatie nodig. Met andere woorden; een regenwatertank, een pomp, een filter en een aangepast leidingstelsel.
Moet je bij het openzetten van de kraan wachten op je warm water, dan is dat zonde van de verspilling als je het koud water gewoon laat weglopen. Vang het op en gebruik het om je toiletreservoir aan te vullen, om de planten water te geven of om je vloer te dweilen.
Door mengkranen of thermostatische kranen te plaatsen, hoef je niet te zoeken naar de juiste temperatuur en verspil je dus ook minder water. Voeg je een bruismondstuk toe, dan verbruik je de helft minder water zonder drukverlies.
Een simpele manier om dagelijks water te besparen, is om je douchetijd te beperken. Gemiddeld levert één minuut minder lang douchen al een besparing van 12 liter op. Heb je moeite om de tijd in het oog te houden, dan zou je een douchetimer kunnen plaatsen. Die zijn waterresistent en uitgerust met een alarmklok.
Je douchetijd beperken is één ding. Daarnaast kun je ook een spaardouchekop plaatsen, waarmee je tot de helft water bespaart, en dat terwijl douchen even comfortabel blijft.
Een douche nemen is natuurlijk beter dan een bad. Wil je in je nieuwbouw of renovatie toch een bad, kies dan het kleinst mogelijke formaat. Zoek ook een model uit met een goede wandisolatie, zodat het water niet snel afkoelt en je dus niet hoeft bij te vullen.


Ook bij het doen van de was kun je op een aantal zaken letten om water te besparen. Allereerst kan de grootte van de trommel een verschil maken. Wasmachines met een grotere trommel verspillen in verhouding minder water, zolang je hem natuurlijk helemaal vult als je gaat wassen.
Probeer zoveel mogelijk op de ECO-stand te wassen. Zo bezuinigt het toestel niet enkel op energie, maar verbruikt het ook minder water.
Voeg niet te veel wasmiddel toe. Anders kan er schuimvorming ontstaan en dan moet de machine extra spoelen om dit kwijt te geraken.
Indien je een regenwatertank hebt die voorzien is van een filter, dan kan je het regenwater ook gebruiken voor je wasmachine. Omdat regenwater geen kalk bevat, in tegenstelling tot stadswater, zal je kledij bovendien ook zachter aanvoelen.
Ten slotte nog deze kleine tip; je droogkast verbruikt dan wel geen water, maar je kunt het opgevangen condenswater hergebruiken voor je stoomstrijkijzer in plaats van het gewoon weg te gieten.


In de tuin verspillen we vaak veel meer water dan nodig is bij het besproeien van onze planten. En dat terwijl planten vaker afsterven door overbewatering dan door droogte. Planten wennen ook aan minder water. Het is beter om ze één of twee keer per week goed water te geven, dan elke dag een beetje. Zo trekken de wortels dieper in de grond en halen ze daar hun water.
Geef je planten water op de minst warme uren, dus 's avonds laat of 's ochtends vroeg. Als de zon niet uit staat, verdampt er minder vocht en kunnen de planten het beter opnemen.
Ook de manier waarop je water geeft, bepaalt hoeveel je verspilt. Een gieter gebruiken is beter dan een tuinslang. De tuinslang gebruik je trouwens ook beter niet voor het wassen van je auto. Gebruik liever een emmer; zo heb je namelijk beter zicht op wat je verbruikt en verspil je automatisch minder.
Een nog betere oplossing voor je planten is een druppelsysteem, dat tot zeventig percent zuiniger is dan sproeien. Je geeft enkel wat nodig is én al het water belandt precies waar het moet zijn. Daarnaast hoef je er zo ook niet meer aan te denken om je planten water te geven, want dat gebeurt vanzelf en op constante basis. Deze plantenwand, die we maakten met recupmateriaal zoals PET-flessen, werkt volgens hetzelfde principe. Je kunt deze tuinklus herbekijken op onze website.
Gebruik indien mogelijk regenwater voor je planten. Een simpele regenwaterton volstaat om de regen uit je dakgoot op te vangen. En dat hoef je natuurlijk niet te filteren als je het voor je planten gebruikt.
Een tip voor wie graag van een mooi gazon geniet; maai het helemaal niet, of niet te kort. Zo droogt het minder snel uit en moet je dus ook minder snel water geven. Het maaisel kun je nadien over je gazon verspreiden; dat gaat de verdamping van het bodemvocht tegen.
Je tuin onderhouden helpt trouwens ook waterverspilling tegen te gaan. Bijvoorbeeld onkruid weghalen, want dat slurpt het water op van de andere planten. Daarnaast zorgt de grond opharken ervoor dat je de harde grondlaag breekt, wat de bodem luchtig en vochtig houdt. Harken is in die zin net zo efficiënt als tweemaal sproeien. Je kunt ook voor een mulchlaag zorgen, want die houdt het vocht in de bodem.


In het algemeen zijn er thuis zaken waar je extra aandacht aan kunt besteden. Lekpreventie is daar één van. Moderne toestellen zijn meestal al uitgerust met een ingebouwde waterstop of een lekdetector. Is dat bij jouw toestel niet het geval, dan kun je er zelf één plaatsen. Als er dan een lek zou zijn, zal het water automatisch stoppen met lopen. Stopkranen en dienstkranen - dus ook kranen aan radiatoren - die niet vaak gebruikt worden kunnen vast komen te zitten, waardoor je sneller lekken krijgt. Om dat te voorkomen, smeer je ze af en toe in. Draai ze ook op regelmatige basis open en weer dicht. Een extra tip: indien mogelijk draai je de kraan niet volledig dicht, maar draai je een klein beetje terug. Als hij dan toch vast zou komen te zitten, heb je speling in twee richtingen om hem weer los te krijgen.
Controleer ook slangen, aansluitingen en afsluitrubbertjes waar je ze vindt.
Voorkom schade door bevroren leidingen. Een bevroren leiding gaat sneller barsten en zo krijg je natuurlijk lekken. Sluit daarom water naar buitenruimtes en vorstgevoelige plaatsen tijdig af en laat de thermostaat nooit lager gaan dan 12°C. Isoleer je buizen en gebruik vorstbestendige buitenkranen.
Wees aandachtig voor waterlekken. Die verhogen niet alleen je waterfactuur, maar zorgen op korte of lange termijn ook vaak voor schade.

Je hoeft niet op je waterrekening te wachten om te zien of je een lek hebt; kijk regelmatig naar je meterstand om te weten hoeveel je gemiddeld ongeveer verbruikt. Merk je dat het getal plots sterk afwijkt van de verwachting, dan ga je het best op zoek naar een lek. Luister of je het toilet niet hoort doorlopen en of de boiler misschien lekt. Voel ook aan alle zichtbare leidingen in huis. Als je het lek vindt, kun je de dichtingen aanspannen of verstorven onderdelen vervangen. Vind je het niet, dan gaat het om een lekke leiding ergens achter een muur, en dan haal je er het best een expert bij.
Zou je graag je waterverbruik laten analyseren, dan kun je een waterscan aanvragen bij je waterbedrijf. Een expert komt bij je langs om te bekijken waar je kunt besparen, uitleg te geven bij de meter en toestellen na te kijken. Zo ben je zeker al op weg geholpen.
Wekelijks tips en nieuwe afleveringen, rechtstreeks in je mailbox? Dat kan als je je abonneert op het gratis online Dobbit-magazine. Verder vind je alle uitzendingen natuurlijk terug op de website.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.