Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

VOOR JOU GETEST: TIPS OM MUURVLEKKEN TE VERWIJDEREN

Oeps! Ja, daar heb je ‘t al – een vlek op je witte muur. Zie die nu maar eens weg te krijgen. Er zijn heel wat huis-, tuin- en keukentips voor te vinden, maar welke middelen klaren de klus nu eigenlijk écht? Dobbit tv deed de test. We schilderden een aantal proefwanden met een matte afwasbare verf. Die mochten we naar hartenlust vuil maken… Al moesten we alles ook weer zien weg te krijgen.

Meer weten over

TIPS & TRICKS

Transciptie 

Oeps! Ja, daar heb je ‘t al – een vlek op je witte muur. Zie die nu maar eens weg te krijgen. Er zijn heel wat huis-, tuin- en keukentips voor te vinden, maar welke middelen klaren de klus nu eigenlijk écht? Dobbit tv deed de test. We schilderden een aantal proefwanden met een matte afwasbare verf. Die mochten we naar hartenlust vuil maken… Al moesten we alles ook weer zien weg te krijgen.
Natuurlijk bestaan er allerlei gespecialiseerde middelen om vlekken aan te pakken, maar in deze aflevering focussen we ons vooral op producten die je thuis waarschijnlijk al hebt liggen. 
Voor onze eerste test hadden we een babypapje voorzien, vermoedelijk toch wel de nummer één vlekkenmaker als je een kleintje in huis hebt. Eerst even zoveel mogelijk wegnemen met keukenpapier. Dat was natuurlijk niet voldoende; er bleven nog gelige plekken achter. We besloten die eerst te proberen te verwijderen met lauwwarm water en een beetje afwasmiddel. En wat bleek? Er was al niets meer van te zien. Goed nieuws voor ouders van slordige eters dus.
Goed om te weten; hoe hoger de kwaliteit van de verf is, hoe meer deze bestand is tegen wrijven en schrobben. In dat opzicht is een degelijke en duurzame verf dus de investering waard. Zeker op plekken waar de kans op vuil groter is (zoals keuken of badkamer) kun je beter kiezen voor een afwasbare verf. 
Op naar test nummer twee. Daarvoor opteerden we voor iets met een fellere kleur; tomatenpassata. Benieuwd wat dat zou geven. Na de vlekken af te vegen met wat keukenpapier, bleef er nog een lichtroze schijn over. Niets dramatisch dus. We kregen bovendien ook die weer heel gemakkelijk weg met het milde zeepsopje, ondanks de felrode kleur van de tomatenpassata. Uit onze eerste twee tests kunnen we concluderen dat sausachtige substanties relatief gemakkelijk te verwijderen zijn, tenminste van afwasbare verf. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat het vet een laagje legt op de verffilm en er dus niet snel in dringt.
Een algemene tip: glanzende verven zijn meestal beter bestand tegen reiniging dan matte verven. 
Bij matglans- of zijdeglansverf die niét afwasbaar is, mag je niet schrobben, wel deppen. Anders zou je de bovenlaag van de verffilm weghalen, waardoor er een glanzende plek achterblijft. Aangezien het vuil bij dit soort verven ook sneller binnendringt, ga je beter zo snel mogelijk te werk.
Tot nu toe doorstond onze matte afwasbare verf de tests zeer goed. Zowel het babypapje als de tomatenpassata konden we snel en gemakkelijk van de muur verwijderen zonder dat we naar drastische middelen hoefden te grijpen. Maar zou het net zo gemakkelijk gaan bij koffievlekken? Tijd om het uit te zoeken. We haalden opnieuw ons zeepsopje boven en probeerden zo de vlekken weg te krijgen. Dat ging verrassend goed; er bleef enkel een licht gelige schijn over. En die verdween na een tweede wasbeurt. Tot nu toe was een gewoon zeepsopje dus telkens voldoende om de vlekken op onze afwasbare verf mee weg te krijgen.
Voor we meer vlekken maken, eerst nog een tip: verf op waterbasis houdt ironisch genoeg niet van water. Heb je dus watergedragen verf gebruikt bij het schilderen, beperk dan het vocht dat je gebruikt en maak de muur zeker niet te nat. Acrylverf is beter bestand tegen echte nattigheid.
De volgende test wijdden we aan rode wijn, toch ook een typische vlekkenmaker. Al snel bleek dat een zeepsopje hier bijlange niet voldoende zou zijn om ze te verwijderen. De rozige uitlopers op de muren bleven goed zichtbaar. Gelukkig doen er heel wat trucjes de ronde voor het verwijderen van wijnvlekken. Aan ons om te testen of die ook effectief zijn.
Een eerste vaak voorkomende truc is het uitgieten van spuitwater over de vlekken. Het koolzuur zou de wijn zogenaamd moeten losweken. Interessant, maar helaas niet zo doeltreffend als we hadden gehoopt. Het verschil is minimaal zichtbaar. Misschien goed als eerste behandeling om de vlekken te doen vervagen, maar dan alleen als het om acrylverf gaat, want zoveel water valt te vermijden bij watergedragen verf.
Bicarbonaat, ook wel baking soda of bakzout genoemd, kent veel toepassingen, waaronder schoonmaken. Het zou ook een goed antivlekkenmiddel zijn. Je voegt er een klein beetje water aan toe zodat het een prakje wordt, brengt het aan op de vlek en laat het even inwerken. Dan haal je het weg met de spons. Het resultaat? Bicarbonaat was niet sterk genoeg om de meest zichtbare vlekken mee weg te krijgen, maar was net voldoende voor het verwijderen van de vaagste uitlopers. Geen echte oplossing dus.
Zouden sodakristallen wel helpen, misschien? Ook die worden namelijk vaak gebruikt bij het poetsen. We losten een lepeltje op in water en wasten er met de spons mee over de vlekken. Maar zonder ook maar enig resultaat.
Er wordt beweerd dat bleekwater kan helpen tegen bepaalde vlekken op een witte muur. Niet op gekleurde muren, want de verf zou erdoor kunnen vervagen. Bleekwater verdun je altijd met water. Het is een bijtend product, dus draag altijd handschoenen als je het gebruikt. Wil je van wijnvlekken afkomen, laat het dan maar in je kast staan; onze test wees uit dat het bleekmiddel weinig tot niets uithaalde.
Tandpasta – nog zo’n antivlekkenmiddeltje dat overal blijft opduiken. Wel enkel op witte of grijze muren dan, natuurlijk, want op een gekleurde muur zou je net witte vlekken máken. Even wat tandpasta op een borsteltje doen, zachtjes uitwrijven, en… Weer niets!
Maar we hadden nog andere middeltjes in petto. Van ontsmettende handgel wordt weleens gezegd dat je er ook vlekken mee wegkrijgt. Momenteel heeft iedereen die toch thuis in overvloed liggen, dus het was het proberen waard. En hoewel het resultaat niet perfect was, was dit wel al het best werkende middel tot nu toe. De strepen die oorspronkelijk al lichter waren, waren hierna zo goed als niet meer te zien. Bij donkerdere stukken werkte het helaas minder goed.
Zouden babylotiondoekjes het nog beter doen? Die hebben een ontvettende werking en kunnen dus soms ook ingezet worden om vlekken te verwijderen. Uiteindelijk bleken ze ongeveer hetzelfde resultaat te geven als de handgel. Niet slecht dus, maar de strepen bleven nog lichtjes zichtbaar, dus ook nog niet perfect.
Er wordt vaak beweerd dat je wijnvlekken eerst met zout moet bedekken omdat dat de wijn opzuigt. Ook bij muren zou dat moeten werken. We hebben dus voor verse vlekken gezorgd en daar zout tegen aangebracht. Daarna lieten we het even rusten met een stuk karton ertegen om het zout op zijn plaats te houden. Na een paar minuten haalden we het karton weg en borstelden het zout er zachtjes af. Eigenlijk leek het niet veel nut gehad te hebben. De resterende vlek was misschien iets lichter geworden, maar wel nog erg zichtbaar en maakte het verwijderen met middelen zoals zeepsop of handgel er in elk geval ook niet gemakkelijker op.
Zuurstofwater - ofwel waterstofperoxide -, iets dat velen in hun apotheekkast hebben liggen omwille van de ontsmettende werking, zou volgens onze research ook kunnen helpen. Onze test wees uit dat het inderdaad een minimale werking had, maar niet voldoende om de vlekken echt weg te halen.
Nagellakremover, met als hoofdbestanddeel aceton, leek ons nog zo'n truc die de moeite is om uit te testen. En wat bleek, dit product werkte ongeveer even goed als de ontsmettende handgel. Ergens niet verwonderlijk, aangezien zowel aceton als alcohol oplossende eigenschappen hebben.
Haarspray is nog een ander product waar alcohol in zit en waarvan – vermoedelijk niet toevallig – gezegd wordt dat je er vlekken mee wegkrijgt. Jammer genoeg werkte dit bij ons dan weer totaal niet.
Tijd om de wonderspons boven te halen; zou dit echt zo’n wondermiddel zijn als je soms hoort beweren? Het enige wat je hoeft te doen, is de spons lichtjes vochtig maken in gewoon water, zonder zeep. Dan wrijf je over de vlekken. Niet te hard, want zo’n spons is lichtjes schurend. Het zag er al snel naar uit dat we met de wonderspons eindelijk een manier gevonden hadden om de rode wijnvlekken weg te wissen, en dat zelfs heel vlotjes. Na een paar keer wrijven was er helemaal niets meer van te zien. De ideale oplossing dus!
Houd wel in het achterhoofd dat je met een wonderspons of met oplossende producten automatisch een beetje verf weghaalt. Wrijf daarom niet langer dan echt nodig is om een vlek te verwijderen.
Uit nieuwsgierigheid testten we toch ook nog één bekende truc uit; een aardappelschijfje tegen de vlek wrijven. Het zetmeel zou de vlek wegnemen. Het resultaat? We kregen de lichtere vlekken wel een béétje weg, maar tegelijkertijd liet de aardappel een opvallende gele schijn achter. Niet wat je wilt hebben natuurlijk, en daarom is de aardappeltruc naar ons idee allesbehalve de moeite waard.
Een extra tip voor vlekken in het algemeen: pas op met alcoholhoudende producten als je hoogglansverf op je muren hebt zitten. De alcohol zou voor een matte plek kunnen zorgen. Omgekeerd kun je met bepaalde producten op matte muurverf een glanzende plek creëren. Die kun je dan wel weer proberen te verminderen door middel van een ontvetter.
Bij de volgende test lieten we onze kinderlijke creativiteit de vrije loop met behulp van potlood. Er bestaan heel wat trucs om dat van je muren te krijgen. Eerst en vooral probeerden we de vlakgom, om te testen of je het potlood net zoals op papier gewoon kunt uitwissen. Jammer genoeg bleek dat niet het geval. De gom zorgde zelfs voor een soort vlek over de potloodlijnen. Zo gemakkelijk kom je dus nog niet van je potloodstrepen af.
Een andere tip die vaak terugkeert als het om potloodstrepen op je muren gaat, is het gebruiken van babylotiondoekjes. Met voldoende drukkracht werkte dat inderdaad wel een beetje, zowel bij tekenpotlood- als bij kleurpotloodtekeningen. Maar helemaal weg waren de lijnen toch ook niet; meestal waren ze nog lichtjes te zien.
Van de wonderspons hadden we ondertussen hoge verwachtingen. Die werden ook meteen positief ingelost, want hiermee haalden we de tekeningen met alle gemak weg. Nu weten we waarom een 'wonderspons' soms ook een 'wondergom' genoemd wordt.
Dan toch nog maar eens tandpasta geprobeerd. Die truc haalde hier, net zoals voordien, helemaal niets uit.
De ontsmettende handgel deed het voorheen niet slecht bij het verwijderen van rode wijnvlekken. Maar of dat hier ook het geval was? Toch niet! Op potloodstrepen had de handgel geen enkele werking.
Idem voor de haarspray. Die haalde tot nu toe nog niets uit, maar het was het proberen waard. Alleen maakte het product ook hier totaal geen verschil.
We konden het niet laten om het toch nog eens met een aardappelschijfje te proberen. Al waren we niet verrast toen dat weer niets opleverde.
Nagellakremover dan maar? Bij de wijnvlekken hadden we daar al een goede ervaring mee. En inderdaad, ook hier kregen we de potloodstrepen moeiteloos mee weg. Zowel die van het tekenpotlood als die van de kleurpotloden. Een efficiënt middel dus!
We haalden er ook nog eens het bicarbonaat bij. Aanbrengen, even laten inwerken, en dan weghalen met een zachte spons. Tot onze grote verrassing ging dat zo bijna vanzelf! De tekening was in een mum van tijd verdwenen. Bovendien valt dit middel te verkiezen boven nagellakremover, aangezien het geen chemische dampen vrijgeeft en je ook minder risico loopt op een blijvend zichtbare plek op je muur waar je gewreven hebt. 
Een waardevolle extra tip: als een vlek niet meteen verdwijnt, begin dan niet keihard te schrobben maar schakel over op een ander product om de vlek mee te proberen te verwijderen. Beweeg ook eerst van beneden naar boven om te vermijden dat je de vlek doet uitbreiden.
Voor onze laatste test lieten we ons gaan met kleurstiften en een alcoholstift. Als je dit thuis aantreft op je muren, dan is je eerste reactie waarschijnlijk: paniek! Maar ook hier vinden we vast wel een oplossing voor.
Babylotiondoekjes werkten vrij goed bij de potloodstrepen. We wilden dus testen of dat ook geldt bij stiften. Met het volgende resultaat:

- De alcoholstift bleef onaangetast;

- De blauwe stift werd eerder opengewreven dan weggewreven;

- De roze stift verdween lichtjes, maar niet helemaal.

Conclusie? Babylotiondoekjes zijn een mogelijke oplossing voor potlood, maar niet voor stift.
Op naar de tandpastatruc, want volgens bepaalde bronnen krijg je hiermee ook stift weg. Bij ons was het, net zoals bij de vorige tests, helaas geen succes. De alcoholstift bleef volledig zichtbaar en bij de kleurstiften breidde de tandpasta de stift zelfs uit tot grote vlekken. Dit middel maakte het dus alleen maar erger.
Met nagellakremover kregen we gemixte resultaten. De alcoholstift vervaagde lichtjes maar werd ook vlekkerig, de blauwe stift vervaagde maar verdween niet, en de roze stift kregen we dan weer moeiteloos weg. Een gedeeltelijk succes, maar we willen natuurlijk een oplossing die over de hele lijn werkt.
De wonderspons rechtvaardigde gelukkig opnieuw zijn naam. Zowel de alcoholstift als de kleurstiften kregen we hier moeiteloos mee uitgewist.
Ondanks dat haarspray ons voordien nog niets opgeleverd had, probeerden we het ook hier nog eens mee. De spray had een licht werkzaam effect, want de stift vervaagde wel, maar verdwijnen deed hij niet.
Tijd voor de ontsmettende handgel. Op de potloodstrepen hadden die geen effect. Was dat bij stift anders? Gelukkig wel! Het ging niet in één keer, maar we kregen de strepen wel weg. Zowel die van de alcoholstift als van beide kleurstiften.
Met bicarbonaat hadden we al goede ervaringen en dat was ook nu niet anders. Alhoewel we de handeling één of twee keer moesten herhalen, waren de stiftstrepen erna verdwenen. Zowel voor potlood als voor stift is bicarbonaat dus een ideale oplossing.
Een allerlaatste tip die we vonden tegen stiften op de muren was bleekwater. Maar dit maakte op onze testwand geen enkel verschil.
Nog een tip om in het achterhoofd te houden: als je sterke producten wilt uittesten op een vlek, doe dat dan eerst eens op een stukje muur dat niet in het oog springt, bijvoorbeeld achter een meubelstuk. Mocht er dan toch een verkleuring optreden, dan is het nog geen ramp, en dan weet je tenminste zeker dat je dit middel niet op de vlek moet gebruiken.
Denk eraan dat wat wel of niet werkt tegen vlekken, afhangt van de gebruikte verfsoort en ook van het type muur. Bij vliesbehang onder de verf zul je bijvoorbeeld moeten opletten dat je het niet losweekt. Voorzichtig uitproberen is dus de boodschap.
Tot zover onze vlekkentest. Nu rest er nog de vraag: wat doe je als je een vlek écht niet meer wegkrijgt? Dan is het antwoord heel simpel: je moet hem retoucheren. De kunst is om de nieuwe verf zo subtiel mogelijk te blenden. Dat doe je door niet met de verf over de vlek te strijken, maar er zachtjes op en rond te deppen met een verfborstel. Valt het verschil toch nog te veel op, laat dan een beetje verf met een lichtjes gelere tint mengen in de verfzaak.
Wil je nog van dit soort afleveringen boordevol handige tips zien, schrijf je dan zeker in voor het gratis online Dobbit-magazine. Om afleveringen te herbekijken kun je daarnaast terecht op de website.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.