Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

ALLES OVER AFVAL

Nog te veel mensen hebben geen idee wat ze met hun huisafval aan moeten. Zo komen er verkeerde dingen bij het huisvuil of in de PMD-zakken terecht. Nochtans is het sorteren van afval een voorwaarde om te kunnen recycleren, wat op zijn beurt het milieu ontlast. Daarom geven we in deze aflevering tips over het beperken, sorteren en zelfs hergebruiken van afval.

Transciptie 

Nog te veel mensen hebben geen idee wat ze met hun huisafval aan moeten. Zo komen er verkeerde dingen bij het huisvuil of in de PMD-zakken terecht. Nochtans is het sorteren van afval een voorwaarde om te kunnen recycleren, wat op zijn beurt het milieu ontlast. Daarom geven we in deze aflevering tips over het beperken, sorteren en zelfs hergebruiken van afval.


Restafval vormt, naast PMD, wellicht de grootste categorie afval in huis. Het gaat om normaal afval dat door een huishouden voortgebracht wordt, en dat onder geen enkele recycleerbare categorie valt. Voorbeelden zijn bereide etensresten, asbakresten, stofzuigerzakken, vuil papier en hygiëneproducten zoals pampers, maandverband, wattenschijfjes, enzovoort.

 


Restafval wordt verbrand, dus hoe meer je het kunt beperken, hoe beter. In eerste instantie gaat het dan om voedselresten.

Ook kun je letten op wat voor producten je koopt:

 


Jonge ouders zijn zich ervan bewust; pampers worden aan de lopende band verbruikt en zorgen dus voor heel wat afval. Kies je voor herbruikbare pampers, dan scheelt dat weer een hoop volle vuilniszakken.'

 


- Standaard kattenbakvulling bestaande uit steentjes mag je niet composteren en moet bij het restafval. Daarmee zit je vuilniszak dus al snel vol. Maar er bestaan ook varianten op basis van plantaardig materiaal, dat je op de composthoop mag gooien. Zo beperk je niet alleen de vulling, maar ook het gewicht van je vuilniszak.


De categorie GFT staat voor Groenten, Fruit en Tuin. Daaronder valt in het algemeen organisch keukenafval, zowel dierlijk als plantaardig, en etensresten. Je kunt deze thuis zelf composteren. Zo creëer je een natuurlijke meststof die je dan weer in je tuin kunt gebruiken.

 


Resten van bereid voedsel doe je beter niet op de composthoop, want die bevatten meestal gekookte groenten, boter, olie, vet of saus. Probeer overschotten van bereide maaltijden dus ofwel de volgende dag op te eten, ofwel in te vriezen.

 


Rauwe groenten of restanten van rauw vlees kunnen natuurlijk wel. Ook koffiedik mag er bijvoorbeeld bij, naast noten, zaden, en vis-en schaaldieren, maar dan wel zonder de schelpen. Theezakjes en koffiepads mogen dan weer niet, want daar zit vaak nog een klein beetje plastic in verwerkt. Wie de ruimte heeft in zijn tuin, kan ook kippen aanschaffen; dat zijn echte afvalverwerkers voor de keuken.

 


Aangezien de T van GFT voor 'Tuin' staat, mag je er in theorie ook klein tuinafval bijdoen zoals gras, bladeren, kleine takjes en eventueel mest van kleine huisdieren. In sommige gemeentes is er een ophaaldienst voor tuinafval, maar je kunt er ook mee naar het containerpark.

 


Een tip: Om in de winter bevriezing van je GFT-afval te voorkomen, kun je onder in de container krantenpapier leggen om het vriesproces tegen te gaan. Eventueel kun je dan tussen de lagen compost nog wat extra papier aanbrengen. Zo komt dat oude papier ook nog van pas.

 


Een alternatief voor compost is Bokashi. Het gaat om een fermentatieproces, te vergelijken met hoe wijn gemaakt wordt van druiven. Het afval dat je hiermee creëert stinkt niet, en dus kun je je Bokashi-emmer perfect in de keuken zetten. Zo'n emmer kun je kopen, maar ook zelf maken - dat toonde onze presentator Georges al voor in 'Mijn Tuin'. Het resultaat van de fermentatie valt, net zoals compost, te hergebruiken als meststof.
Over naar PMD. PMD staat voor:

Plastic flessen/flacons,

Metalen verpakkingen,

en Drankkartons.

 


In de oude PMD-zak zoals we die kennen, mag alleen hard plastic komen te zitten, dus geen plastic potjes of doosjes uit zacht plastic. Voorheen gooide je die dingen dus bij het restafval. Maar er bestaat sinds kort een nieuwe PMD-zak, die heel toepasselijk de Nieuwe Blauwe Zak wordt genoemd, en die tegen eind 2021 overal in België ingevoerd zal zijn.

 


In deze Nieuwe Blauwe Zak mag er veel meer dan in de oude PMD-zak. Zachte plastic schaaltjes, vlootjes, bakjes, potjes enzovoort mogen erin. Daarnaast zijn nu ook plastic folies of allerlei soorten plastic zakjes, zoals van chips, toegestaan.

 


Een aantal tips:

- Je moet de verpakkingen in principe niet uitspoelen, maar ze moeten wel goed leeg zijn.

 


- Steek de verpakkingen niet in elkaar of in een apart zakje. Zo worden ze namelijk niet herkend in het sorteercentrum en kunnen ze ook niet gerecycleerd worden.

 


- Als je je flessen plet, doe dat dan in de lengte, en niet bolvormig in de breedte. Anders worden ze niet herkend in het sorteercentrum.

 


- Heb je een schaaltje met folie aan, verwijder die dan eerst. Beide stukken mogen in de Nieuwe Blauwe Zak, maar dan wel van elkaar gescheiden.

 


- De plastic voorwerpen die in de Nieuwe Blauwe Zak mogen zijn allemaal verpakkingen. Plastic gebruiksvoorwerpen zoals schoenen, jassen, emmers of andere zaken horen daar dus niet bij.

 


Er wordt nog altijd heel veel plastic verbruikt, en dus blijft PMD één van de grootste afvalcategorieën. Maar je kunt je PMD-afval wel drastisch verminderen door een aantal nieuwe gewoontes aan te nemen:

 


- Probeer zoveel mogelijk kraantjeswater te drinken. Met een filterkan smaakt het niet alleen beter, maar kun je ook een grotere hoeveelheid in de koelkast zetten. Als je toch flessenwater verkiest, koop dan bij voorkeur ofwel grote plastic verpakkingen, ofwel glazen flessen. Die wissel je nadien weer in voor statiegeld.

 


- Kant-en-klare maaltijden staan gelijk aan veel plastic. Maak dus zo vaak mogelijk zelf je maaltijden klaar en breng ze mee in een lunchbox als je op verplaatsing gaat.

 


- Niet alleen voedsel zorgt voor veel afval. Ga eens na of je voor bepaalde hygiëne- of schoonmaakproducten niet gewoon een navulverpakking kunt krijgen. Zo'n aanvulling bestaat uit minder plastic én is ook goedkoper.

 


- Als je een blok zeep gebruikt in plaats van lopende zeep uit een fles, dan reduceer je het plastic in huis aanzienlijk. Tegenwoordig is ook shampoo heel vaak in blokvorm te verkrijgen.

 


- Ook als je op verplaatsing bent kun je plastic afval vermijden. Op kantoor kun je bijvoorbeeld een koffiemok gebruiken in plaats van plastic wegwerpbekertjes. Of je neemt je koffie van thuis mee in een thermos. Vermijd ook wegwerpbestek waar mogelijk.

 


Niet alleen door afval te beperken, maar ook door te hergebruiken kan je de afvalberg helpen te verminderen. Probeer bijvoorbeeld, voor je PET-flessen weggooit, eerst eens na te gaan of ze misschien nog ergens anders voor kunnen dienen. Vooral in de tuin komen ze van pas. Een aantal ideeën:

 


– Maak er een wespen- of fruitvliegjesval mee. We toonden op Dobbit tv al hoe je dat doet.

 


– Bouw een plantenwand door flessen open te snijden en te vullen met potgrond. Je schuift ze vervolgens in elkaar en bevestigt ze tegen een afrastering aan een zonnige wand. Snijd daarna een opening in de flessen en plaats er je plantjes naar keuze in. Door er telkens een met zand gevulde fles boven te hangen, met een gaatje in de flessendop, creëer je een automatisch beregeningssysteem waarbij het vocht van de ene plant doordruppelt naar de andere. Ook deze tuintip kun je herbekijken op Dobbit.be.

 


- Een andere manier om PET-flessen te gebruiken in je tuin, is door het onderste gedeelte van de fles weg te snijden en in koude periodes over je tuinplanten te plaatsen. Zo krijg je een soort van miniserre.

 


– De onderste helft kun je dan bijvoorbeeld gebruiken als kweekbakje voor plantjes.

 


– Van een PET-fles maak je snel en gemakkelijk een voedersilo voor vogels. Draai eerst en vooral een haakje in de dop, zodat je de fles straks kunt ophangen. Met een breekmes maak je wat gaten. Daar steek je vervolgens houten lepels of spatels door, die dienstdoen als voedselbord en zitplekje voor de vogels. Vul de fles met fijn vogelvoeder. Als je ziet dat het moeilijk door de gaten geraakt, snijd je ze nog wat bij. Hang de fles nu ergens op in je tuin en laat de vogeltjes maar komen.

 


- Ook conservenblikken vallen op allerlei originele manieren te hergebruiken. Je zou er bijvoorbeeld een lamp mee kunnen maken. Dat doe je zo: maak eerst de nodige gaten in je conservenblik. Buig dan het uiteinde van een metalen staaf met een tang. Bepaal de andere buigpunten met tape en een meter, en buig het metaal volgens je markeringen. Knip het reststuk af en plooi het uiteinde over. Pas het conservenblik in het metaal en breng de schroeven in. Doe dan de fitting erin, en schroef de lamp vast.

 


Conservenblikken kunnen ook dienen als opbergpotjes voor bijvoorbeeld in je atelier. Maak daarvoor eerst in elk conservenblik een gat. Vijl de gaten wat bij. Bevestig een kapstokje en hang de blikken eraan.
Papier of karton sorteren spreekt voor zichzelf. Het enige waar je op moet letten, is dat er geen vet of vuil aan hangt, zoals bijvoorbeeld bij een pizzadoos. In dat geval hoort die doos bij het restafval.

 


Wil je papier of karton samenbinden, doe dat dan met natuurtouw. Gebruik zeker geen tape.

 


Heel wat van het papier dat we weggooien, hebben we nooit gebruikt of nodig gehad. Denk maar aan reclamefolders die niet eens ingekeken worden. Herkenbaar? Plak dan een sticker op je brievenbus die aangeeft dat je geen reclame wilt. Zo'n sticker vraag je aan bij de gemeente.

 


Karton kun je gelukkig vaak hergebruiken. Vooral kartonnen dozen heb je in principe nooit te veel:

 


Hergebruik ze om oude spullen, schoenen of prullaria in op te bergen.

 


– Als je regelmatig pakketjes verstuurt (bv. Wanneer je spullen doorverkoopt via tweedehandswebsites) dan kun je die dozen altijd wel gebruiken voor een verzending.

 


– Voor klussers doet een kartonnen doos dienst als spuitcabine.

 


– Onderschat het plezier van een kartonnen doos voor kinderen niet; met een breekmes, stiften of verf en een beetje fantasie heb je gauw iets in elkaar geknutseld waar je oogappels dagenlang zoet mee zijn. Hetzelfde geldt trouwens voor huisdieren. Snuister eens rond op het internet voor leuke ideeën.

 


– Het kan ook geen kwaad om kartonnen platen van bv dozen uit te snijden en te bewaren voor eventuele knutselprojecten met kinderen. Ze kunnen ook dienen als bescherming van je tafel wanneer ze bijvoorbeeld met verf bezig zijn.
Glas - daarmee bedoelen we glazen flessen zonder statiegeld, bokalen en flacons - doe je naar een glascontainer in de buurt, waar het onderverdeeld wordt in wit en gekleurd glas. De doppen of kurken mogen dan niet meer op de flessen zitten.

 


Glas wordt relatief goed gerecycleerd, maar dat kan niet oneindig vaak gebeuren. De voordelen ten opzichte van plastic wegen ook niet volledig op tegen de nadelen; glas weegt namelijk zwaarder door in transport, omsmelten vergt energie, doppen of etiketten zorgen weer voor apart afval, enzovoort.

 


Probeer dus ook glas zeker te hergebruiken waar mogelijk. Een glazen bokaal kun je bijvoorbeeld uitwassen en gebruiken om droge voeding of kantoorspullen in op te bergen. Flessen kunnen dan weer dienen als basis voor decoratie of zelfs als originele vaas of kaarsenhouder.
Je frituurolie of frituurvet verversen is geen prettig werkje, maar giet de olie in ieder geval zeker niet weg in je gootsteen. Ga als volgt te werk:

 


Olie laat je eerst helemaal afkoelen. Gebruik je vet, dan moet het minder dan 40 graden warm zijn, maar het mag ook niet helemaal afkoelen, want dan is het niet vloeiend genoeg meer. Gebruik dan een trechter om de substantie in de originele verpakking te krijgen, of in een lege plastic fles. Die kun je dan ofwel naar een inzamelpunt voor olie brengen, ofwel naar het containerpark.

 


Denk eraan dat je verschillende oliën of vetten niet mengt wanneer je ze wegdoet.


KGA staat voor 'Klein Gevaarlijk Afval', wat samengevat betekent: alle producten waar waarschuwende symbolen op staan. Dat kan gaan van verven, vernissen en lijmen tot smeeroliën, brandstoffen, schoonmaakproducten, batterijen en ga zo maar door.

 


Iets dat niét thuishoort bij het Klein Gevaarlijk Afval zijn oude, vervallen geneesmiddelen. Maar wat doe je daar dan mee? Je brengt die naar de apotheker. Deze is bij wet verplicht ze kosteloos te aanvaarden en te vernietigen.

 


Vanzelfsprekend is Klein Gevaarlijk Afval belastend voor het milieu. Probeer dit soort producten te vermijden wanneer je kunt, bijvoorbeeld door voor natuurverf te opteren, of producten met in het algemeen zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Ook is het goed om oplaadbare batterijen te gebruiken in plaats van wegwerpbatterijen; die hebben een veel langere levensduur.


Textiel is een ruime sorteercategorie, waarbinnen niet alleen kledij valt, maar ook accessoires zoals riemen, tassen en schoenen, beddengoed, woning- of badkamertextiel en speelgoedknuffels. Wat niét mag, zijn tapijten, matrassen, zetelkussens en nat of besmeurd textiel. Die zaken horen thuis bij het grofvuil en worden niet gerecycleerd, maar verbrand.

 


Voor textiel geldt dat, als het nog bruikbaar is, je het het best doneert zodat het eventueel nog een nieuw leven krijgt. Is het toch kapot, bedenk dan of je het misschien zelf nog voor iets anders kunt gebruiken.

 


Ook textiel kun je natuurlijk hergebruiken. Wie handig is met naald en draad kan er natuurlijk heel leuke dingen mee doen, zoals er nieuwe kledingstukken van maken of zelfs decoratie en meubilair.

 


Maar oude katoenen kledij of oude handdoeken zijn ook gemakkelijk te hergebruiken als vodden of stofdoeken. Het komt er dan gewoon op aan om de stof te verknippen met een textielschaar.
Op Dobbit tv geven we regelmatig tips over hoe je het meest uit je materiaal haalt, en over wat je eventueel kunt hergebruiken voor je klussen.

 


Ook energie besparen komt regelmatig aan bod. Bekijk al onze afleveringen op www.dobbit.be en blijf via ons gratis online magazine op de hoogte van de nieuwste uitzendingen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.