HOE JE EIGEN VUURPUT MAKEN

Een gezellige avond afsluiten aan je eigen vuurkorf? Deze vuurput is alvast makkelijk zelf te maken! De vuurput wordt gemaakt van een oud, metalen vat. 

Transciptie 

De vuurput wordt gemaakt van een oud, metalen vat. Bepaal aan de hand van deze ton de diameter voor de vuurput. Zet hem op de grond, en haal er een schop bij zodat je de bodem al wat kan vrijmaken. Hier doet een oude zandbak als standplaats, maar je kan de vuurput ook perfect in je tuin maken.
Eens je de diameter hebt afgebakend, mag het ijzeren vat even aan de kant en kan je je mouwen opstropen voor wat graafwerk.
Steek eerst met een spade de bewuste zone wat ruimer uit dan nodig, en graaf daarna met een schop de nodige aarde uit. Hoeveel? Dat is wat afhankelijk van hoe diep je het vat wil plaatsen.
Zet het vat even terug op zijn plaats. Ga met je plooimeter na hoe hoog je de vuurput wilt hebben. Voor het gemak houden we de hoogte aan van dit verstevigd punt van de ton.
Het vat is gemaakt uit ijzer. Om die op maat af te korten, heb je dus een slijpschijf nodig met metaalschijf om door het metaal geraken. Haal er je persoonlijke beschermingsmiddelen bij : stevige handschoenen die je beschermen tegen de rondvliegende gensters, draag ook lange mouwen, en bescherm uiteraard ook je ogen en gehoor ! Slijp doorheen het metaal op de gewenste hoogte. Zoek een comfortabele houding zodat je de slijpschijf gemakkelijk kan bedienen.
De rand van de vuurschaal is nog scherp, en staat nog vol met bramen. Die haal je weg met je slijpschijf, maar daarvoor gebruik je een lamellenschijf, deze schijf bevat een structuur gelijkend aan schuurpapier waarmee je vlot het ijzer kan ontbramen. Zodra je een nieuwe schijf wil monteren, moet je kijken of het asgat wel klopt, én of de schijf de juiste diameter heeft. Ontbraam de rand. Vergeet uiteraard je bescherming niet.
De vuurput mag niet verzakken of scheef gaan staan. Een stabiele ondergrond is dus nodig. Met wat steenslag is dat snel verholpen. De hitte van de vuurput zal op de keien ook niet van invloed zijn. Een laagje gestabiliseerd zand zou naar verloop van tijd gaan kraken. Verdeel het grind, en dam nog wat extra aan met een handaandammer.
De vuurschaal mag stilaan op z’n plaats, maar er komt nog wat extra steenslag bij. Zo zit de vuurschaal stevig op z’n plaats. Verdeel het materiaal netjes rondom het doorgeslepen vat.
Straks komen er voor de stevigheid én mooie look nog wat tegels bij. Maak wat ruimte vrij met je schop. En druk de bodem nog eens goed aan. Op die manier staat alles in gereedheid om de tegels aan te brengen.
Wat tegels op overschot van een vorige klus, dienen perfect om ons zithoekje naast de vuurput aan te vullen. Ze verfraaien niet alleen het geheel, maar houden de vuurput ook op afstand van eventueel wat nabijgelegen gras enzovoort ...
Klop ze rustig in met een rubberen hamer. Hou een patroon aan waarmee je de cirkelvorm kan overbruggen. Zodra je de laatste steen hebt gelegd, ben je alweer bijna klaar.
Het resultaat mag er zijn! Nog enkel het zand wat proper leggen, en vergeet daarbij niet het zand ook tussen de voegen te borstelen. Mocht de vuurput in je tuin staan, neem dan bijvoorbeeld wat voegzand. Daarmee zit het werk erop. In geen tijd gemaakt, al is er nog één klein detail die je best niet vergeet!

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.