Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

HET OPTIMALE RENDEMENT MET ZONNE-ENERGIE

De terugdraaiende teller verdwijnt, maar je kunt nog steeds een rendabele oplossing op maat voorzien. Samen met een specialist in moderne verwarmingstechnieken bezochten we zes verschillende locaties die elk om een andere energiezuinige oplossing vroegen.

Transciptie 

Op 1 maart 2021 besliste het Grondwettelijk Hof dat het principe van de terugdraaiende teller plaats moet ruimen voor een digitale teller, en dat tegen begin 2025. Concreet betekent deze wijziging dat je de energie die jouw zonnepanelen in het net injecteren, niet langer ongecompenseerd op een ander moment kunt benutten. Er is daarentegen een prosumententaks ingevoerd; een taks die je dus betaalt als je de energie weer van het net neemt. Deze beslissing werd niet goed onthaald bij eigenaars van zonnepanelen. Maar volgens Alfasun, specialist in moderne verwarmingstechnieken, is er niks verloren. Je kunt nog steeds een oplossing voorzien op maat van jouw woonsituatie en budget, die rendabel is én dat ook blijft op lange termijn, zonder dat overheidsbeslissingen het systeem kunnen beïnvloeden. We bezochten daarom zes demonstratieve locaties die elk om een andere energiezuinige oplossing vroegen.

 


In deze gezinswoning wordt nu nog volop geprofiteerd van een terugdraaiende teller. Alle binnenkomende energie wordt zo optimaal mogelijk gebruikt. De woning beschikt over een gascondensatieketel én over een lucht-luchtwarmtepompen, die de brandstofkosten voor de verwarming reduceren. Daarnaast is er een pv-installatie. Om die ten volle te benutten, is sterk rekening gehouden met de ligging van het dak.

 

 


Man 1
Dit is een oost-westwoning, dat wil dus zeggen: voormiddag/namiddag, geen typische zuidligging, euh… Dus wat hebben we gedaan; we hebben het opbrengstvermogen gespreid over de dakvlakken van het noordoosten tot het zuidwesten. Dus de ochtendzon, de middagzon, het kantelpunt, euh… tot de avondzon die ondergaat, die wordt volledig door het dak geconsumeerd en aangeleverd aan de woonst.


Man 1
Het energetisch verbruik ligt hier laag, omwille van het feit dat vloerverwarming een lagetemperatuursverwarming is en alles van stroomverbruik opgevangen wordt door een voormiddag- en namiddaginstallatie. De tussenseizoenen worden opgevangen door lucht-luchtsystemen, ofwel warmtepompen. De voormalige airco levert nu warmte en kou. En eigenlijk is die ideaal om in het tussenseizoen je fossiele brandstoffen uit te zetten en ervoor te zorgen dat je op de koudere wisselseizoendag of de warmere wisselseizoendag de nodige frisheid in de ruimte kunt brengen, ofwel de nodige verwarming, zonder dat je extra moet stoken.
De installatie is zodanig uitgedokterd dat de warmtepompen zelfs voldoende energie leveren om ook het zwembad te verwarmen, en de zonne-energie helpt om de elektrische wagen te laden.

 


In de nabije toekomst moet de terugdraaiende teller sowieso bij iedereen vervangen worden door een digitale teller. Als je dan je energie wilt opslaan, heb je een batterij nodig. In het ideale geval is de omvormer van je zonnepaneleninstallatie, dus het element dat zonne-energie omzet in wisselstroom, al klaar voor aansluiting op een batterij, zoals bij deze klant het geval is.

 

 


Man 2
Wat we hier zien is een Solar Edge-omvormer, een HD Wave, die al klaar is voor de toekomst. De klant heeft de slimme keuze gemaakt om al een batterijklare omvormer aan te schaffen. Waarom? Zoals je kunt zien beschikt hij nog over een terugdraaiende teller. Alle klanten die vorig jaar nog hun installatie hebben gezet, zullen in de loop van de tijd aangepast worden naar de digitale teller. Bij een digitale teller kunnen we niet meer terugdraaien. Wat gebeurt er dan? Dan wordt alle overige energie opgeslagen in de batterij, en dan wordt die er weer uitgehaald wanneer het nodig is. Dat is ook de reden waarom we die al geplaatst hebben; dan moeten we die niet meer opbouwen, is hij al volledig klaar, en hoeven wij enkel nog de batterij erbij te plaatsen.
Heb je nu momenteel nog niet de mogelijkheid om te investeren in een batterij, bekijk dan eerst en vooral of je de oppervlaktes van het dak niet op een efficiëntere manier kunt benutten. Vraag daarvoor raad aan een specialist.

 


Heb je een aardgasaansluiting, dan kan een brandstofcel in sommige gevallen een rendabele tussenoplossing bieden. Die komt dan in de plaats van je gasketel. In deze slagerij werd voor een brandstofcel geopteerd, als aanvulling op de zonnepanelen die al aanwezig waren.

 

 


Man 1
Een brandstofcel is aangewezen bij mensen met minder gunstige dakomstandigheden, die bijvoorbeeld geen plaats hebben voor een pv-installatie, of bijvoorbeeld plaats tekort hebben om de vraag aan stroom te beantwoorden. We maken dan gebruik van nieuwe technologie, waarbij we het aardgasnetwerk gebruiken om elektriciteit te maken die ook door een omvormer wordt omgezet, om een verbruik van ongeveer 5 kiloWatt te kunnen dekken, waarbij er een constante vraag is naar stroom. Als die constante vraag niet aanwezig is, is een brandstofcel ook niet het juiste antwoord. Maar bijvoorbeeld in een stedelijk gebied, of waar er minder mogelijkheden zijn of met het oog op de 'betonstop', waarbij we de hoogte in bouwen, dan is een pv-installatie niet altijd de juiste oplossing meer. En dan kun je gebruik maken van het beschikbare aardgasnetwerk dat er dan toch ligt, om de vraag naar sanitair warm water, verwarming én stroom te beantwoorden met één mooie oplossing.
Efficiënt omgaan met energie vraagt vaak om een combinatie van oplossingen. Zoals ook in deze sportclub, die een paar jaar geleden uitgebreid werd met een padelgedeelte. Dat was meteen het ideale moment om, samen met Alfasun, uit te dokteren hoe de torenhoge energiefactuur teruggeschroefd kon worden.

 

 


Man 1
Deze nieuwbouw beschikt over een hoogrendementsketel om de verwarming te dekken, én boven op de terreinen van de tennishal hebben we een pv-installatie geleverd en geplaatst. Die zorgt voor het opvangen van stroomverbruik van de volledige infrastructuur.


Man 1
Vandaag, als we kijken naar het resultaat van ons werk, verspreid over twee jaar, dan mogen we trots zijn. Want de energiefactuur is - ondanks de uitbreiding - met dertig procent gezakt, door de combinatie van zelf stroom aanleveren die gemaakt wordt door de panelen, én door de verlichting, die niet meer halogeen is maar LED-verlichting.
Wanneer een bedrijf als dit de overgang maakt naar een digitale teller, dan zal één batterij natuurlijk niet voldoende zijn om alle restenergie in op te slaan. Gelukkig is dit systeem modulair, waardoor zowel bedrijven als particulieren naar eigen noodzaak kunnen aanvullen met een nieuwe laag van 4 kiloWatt. In dit domoticabedrijf maakt de zaakvoerder sinds kort gebruik van het modulaire batterijsysteem, naast een warmtepomp. Dankzij slimme meters wordt het verbruik regelmatig geanalyseerd en tot een minimum beperkt.

 

 


Man 3
Wij hebben voor Alfasun gekozen omdat wij een combinatie wilden van enerzijds zonnepanelen om energie te genereren, en anderzijds ook opslagcapaciteit, dus batterijen.


Man 3
De installatie staat hier heel recent, nog maar drie weken. Euh, het is wel al heel interessant geweest voor ons, want we leren er ook zelf uit: waar zitten onze grote verbruikers, wat kunnen we aan- of uitschakelen? Zo zijn er voorbeelden van 'verbruikers' die aan stonden zonder dat we daar echt comfort uit haalden, zoals verlichting in de zomer bijvoorbeeld. Die hebben we uitgeschakeld, waardoor we toch echt wel een kiloWatt per uur kunnen besparen.


Man 3
We zijn ervan overtuigd dat we minimum zestig percent gaan besparen op onze elektriciteitskost. We zullen proberen om naar tachtig, vijfentachtig procent te gaan. Na verloop van tijd, niet onmiddellijk, maar ik ben er toch redelijk van overtuigd dat we daar zullen geraken.
Wie thuis al een digitale teller heeft staan, valt dan wel al onder de prosumententakswet, maar zal hier in principe weinig van merken indien de zelf aangemaakte energie efficiënt benut of opgeslagen wordt. Dat kan door de gebruikelijke combinatie van zonnepanelen en warmtepomp én het modulaire batterijsysteem. Zoals bijvoorbeeld bij deze klant.

 

 


Man 1
Hier is de cirkel eigenlijk volledig rond. Euh we hebben hier een euh... digitale meter, waardoor alles gemeten wordt wat er geproduceerd wordt en wat er afgenomen wordt, we hebben lucht-luchtwarmtepompen om euh... de woning op temperatuur te houden of te koelen... We hebben een elektrisch voertuig en een elektrische laadcapaciteit... Als het zonnetje schijnt, wordt er eigenlijk getankt aan het dak. Eigenlijk is het rendement van de installatie in combinatie met de digitale meter hier maximaal. Eigenlijk gaat er hier niets meer verloren, kun je de eigen consumptie tot het maximum drijven. We spreken hier van rendementen tot tachtig à negentig procent, zodat alles benut wordt.
Dat er hier geen energie verloren gaat, komt door de slimme toevoeging van een verbruiksregelaar.

 

 


Man 2
De installatie bevat hier een Fronius-omvormer met Viessman-zonnepanelen op het dak. Deze Fronius-omvormer is ook aangesloten op een BYD-batterij, waar we de overtollige energie kunnen opslaan. Als de klant bijvoorbeeld overdag niet aanwezig zou zijn, wanneer er heel veel energie wordt geproduceerd, dan wordt die automatisch opgeslagen op de BYD-batterij.


Man 2
Stel dat de batterij toch vol zou geraken en dat er overproductie is, dan gaat de energie naar de Fronius Home Pilot. Dus dit is de Home Pilot... van Fronius. Die wordt aangesloten op de omvormer. Die zorgt ervoor dat, als de batterij zijn maximale capaciteit heeft bereikt, het warmwatervat zal voorverwarmen of zelfs helemaal zal verwarmen. Zo gaat er geen energie verloren en wordt deze ook aanzien als batterij, en heb je ook de opslag.
Om te garanderen dat je thuis een optimaal rendement bereikt, doe je het best beroep op een professionele instantie zoals Alfasun of op je vertrouwde installateur. Alfasun valt binnenkort te bezoeken op het nieuwe industrieterrein Door Noord, trouwens ook het eerste regionale Bijna EnergieNeutrale industrieterrein.

 

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.