Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

HOE EEN BEREGENINGSCOMPUTER AANSLUITEN

Een kijker heeft een beregeningscomputer gekocht maar weet niet hoe hij die moet installeren. Gelukkig kan Roger hier helpen. Kijk mee hoe hij de installatie uitvoert.

Transciptie 

Wil je je bestaand sproeisysteem in de tuin automatiseren? Dat kan! Je dient daarvoor debietregelaars aan te sluiten op de leidingen, aangestuurd door een centrale unit. Roger toont je de installatie voor.

 

 


Roger
In de zomer, dan hebben je planten in de tuin water nodig, maar in de zomer is het water ook schaars en is het belangrijk om er spaarzaam mee om te springen. In deze tuin is er al een sproeisysteem, maar deze is nog manueel en gebruikt dus te veel water. Daarom wil ik hem automatiseren, zodat ik de hoeveelheid water én het tijdstip van sproeien precies kan bepalen.

 

 


De bedoeling is dat de manuele kranen blijven zitten. Die kunnen altijd nog van pas komen. Als eerste taak voor we klussen, is de hoofdaanvoer af te sluiten, en het resterende water uit de leidingen te doen lopen. Na een half minuutje mogen de kranen dan weer dicht.

 


Weet vooral waar elke leiding voor dient. Check zeker het technisch plan als dat voorhanden is, zodat je enkel de juiste aanvoerbuizen afkoppelt.

 


Het aansluitstuk van de manuele kraan blijft zitten, zet die vast met een waterpomptang, terwijl je met een buizentang - waarmee je veel kracht ontwikkelt - de dop afkoppelt in wijzerzin. tegenwijzerzin.

 


De polyetheen polyethyleen waterleidingbuis is hier 1 duim in diameter. Je kort die makkelijk af met een pijpsnijder voor pvc. Demonteer het aansluitstuk met draad uit de manuele kraan. Zo maken we plaats om straks de geautomatiseerde kleppen aan te sluiten.

 


In de gedemonteerde koppeling zit nog een reststuk van de doorgeknipte PE waterleidingbuis. Dat stukje leiding is overbodig en mag weg, de rest puzzel je opnieuw in elkaar. Hergebruik daarbij zeker ook de afdichtingsring als die nog in goede staat is.

 


Dit is de bestaande manuele kraan met aansluiting van 1 duim, en dit is de nieuwe, automatische kraan, eveneens voorzien van een aansluiting van 1 duim. De manuele kraan blijft dus zitten, je weet nooit dat die nog van pas komt. Om die twee aan elkaar te koppelen, is het meest logische om een nippel te gebruiken van 1 duim. Alleen is de ruimte hier te beperkt om de kraan rond te draaien voor de aansluiting. Dat los je op met een losse koppeling, ook wel raccord genaamd. Je schroeft die eerst op de nieuwe kraan, dan volgt de nippel. Met de moer kan je de koppeling er af halen en makkelijk bevestigen in de manuele kraan. Daarna kan je de nieuwe kraan eraan vastkoppelen met gebruik van de moer.

 

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.