Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

HET ZELFBOUWHUIS - AFLEVERING 72

Installatie van de regenpomp - Ep. 72 - De regenwaterput en benodigde wachtbuizen werden al tijdens de grondwerken voorzien. Nu kunnen we ervoor zorgen dat het water uit onze put de woning binnen raakt door de regenwaterpomp te installeren.

Transciptie 

In de vorige aflevering legden we de laatste hand aan onze buitengevel.

De oude gevel werd gekaleid met een kalkcementmortel en afgewerkt met een minerale silicaatverf. Zo kreeg hij een nette en uniforme uitstraling.

 

 

 

 


In deze aflevering installeren we de regenpomp. Via een dompelpomp in de regenwaterput zelf kunnen we het regenwater in onze woning binnenbrengen.

Eens de pomp geïnstalleerd is, werken we meteen ook het deksel af dat de regenwaterput afsluit.

 


We laten de installatie over aan vakmensen om zeker te zijn van een perfect resultaat, daarom kunnen we hierop niet besparen.

 

 

 

 


Helemaal in het begin van ons bouwproces werd de basis voor onze regenwatervoorziening al gelegd.

Tijdens de grondwerken werd de regenwaterput gestoken en werden de nodige wachtbuizen voorzien, waarlangs we nu de aansluiting met onze regenwaterpomp kunnen maken.

 


In sommige gevallen is het verplicht om bij het bouwen van een renovatiewoning of nieuwbouw een regenwaterput te plaatsen. Je raadpleegt dus best de regionale instanties om na te gaan wat er in jouw geval voorgeschreven is.

 


Wij kozen ervoor om een regenwaterput van 15.000 liter te voorzien.

 

 


Man 1
In de ovale regenwaterput zit een euh, een ring ingewerkt waarop onze filterschacht past en kan aangesloten worden.

Het grote voordeel daaraan is dat dat draaibaar is ten opzichte van uw aansluiting. Dus dat er niet bijvoorbeeld schuin een mangat moet opgemetst worden.

En dan, in die filterschacht zelf, zit onze filterplaat ingewerkt die bestaat uit driehoekvormige lamellen, haaks op de stroomlijn, die ervoor zorgt dat uw inkomend regenwater eigenlijk geraspt wordt. Uw regenwater komt in de regenwaterput terecht via een drijvende aanzuiging maar uw bladeren en grof vuil gaan rechtdoor naar de riolering.
Naast de aanwezigheid van een regenwaterput, moeten er nog een aantal andere dingen in orde zijn, voor je kan overgaan tot de installatie van de regenwaterpomp.

In de ruimte waar je systeem komt moeten een stopcontact en afvoer aanwezig zijn.

Daarnaast is er ook een collector nodig waarop de regenwateraansluiting moet gekoppeld worden.

Ten slotte moet er ook een wachtbuis met diameter 110 klaar zitten tot in de regenwaterput zelf.

Alle benodigde wachtbuizen voor de aansluiting en stroomvoorziening naar de put voorzagen we al bij het aanleggen van de riolering.

 


Je regenwaterput moet ook proper zijn – laat hem dus eventueel poetsen door een gespecialiseerde firma – en de waterstand mag maximum 1 meter zijn.

 


Is dit allemaal in orde, dan kun je overgaan tot de installatie.

 

 


Man 1
't Systeem dat hier geplaatst is, is eigenlijk een heel specifiek systeem, omdat het niet werkt met een centrifugaalpomp in de woning zelf, maar met een dompelpomp in de regenwaterput. Het grote voordeel daaraan is dat er geen geluid is in de woning en dat je niet beperkt zit met een afstand van 15 meter aanzuiglengte.
De montage zelf bestaat dus uit 2 onderdelen. Enerzijds heb je de drukdompelpomp die in de put zelf moet geplaatst worden.

Anderzijds is er het omschakelsysteem dat je binnen in de woning plaatst en dat bepaalt of er met regen- of drinkwater gewerkt wordt.

 


We laten deze installatie aan vakmensen over om zeker te zijn van een goeie aansluiting.

In principe, als je voldoende zeker bent, kun je dit zelf doen met de bijgeleverde handleiding en telefonische hulp van de leverancier.

 


Voor de installateur de dompelpomp in de put zelf kan plaatsen, moet eerst de verbinding tussen de put en de technische ruimte – waar het omschakelapparaat zal hangen – gemaakt worden.

 


Met een trekdraad zullen de leidingen door de voorziene wachtbuis kunnen gehaald worden.

Het gaat daarbij om de voedingskabel voor de pomp, de vuldarm en de signaalkabel voor de omschakelvlotter.

 


De vul- of aanzuigdarm is een dubbelwandige buis met inox rond gewikkeld. Daardoor is die zeer kwalitatief en zul je er geen knikken in krijgen waardoor een goeie doorstroming verzekerd blijft.

Wanneer het regenwater op is, breng je met deze darm het drinkwater tot aan de pomp om het daar op de juiste druk in je leidingen te brengen.

 


De omschakelvlotter op zijn beurt zal het signaal geven wanneer de put leeg is.

 


Deze 3 componenten worden nu stevig aan elkaar én de trekdraad vastgemaakt om ze vlot via de wachtbuis tot bij het toestel te kunnen trekken.

 


Het uiteinde wordt van wat glijmiddel voorzien om het vlot te doen schuiven.

Het is dus belangrijk dat de wachtbuis die je voorziet breed genoeg is, zodat alles erdoor kan.

De zwarte persdarm – de socarex – die het water via de pomp in de put terug naar boven, in de woning, zal stuwen werd in dit geval apart voorzien, maar moet in sommige gevallen ook door de wachtbuis kunnen gehaald worden.

 


Daarna kan het voorbereiden van de dompelpomp gebeuren.

 

 


Man 1
Onze dompelpomp heeft eigenlijk twee aansluitingen. Aan de ene aansluiting komt een drijvende aanzuiging die bestaat uit een flexibele darm, een voetklepje, een inox filterkorf en een drijvende bal. En dat zorgt ervoor dat het zuiverste water eigenlijk wordt aangezogen…

Aan de andere aansluiting komt onze drinkwaterleiding.


Man 1
Nu, hoe weet het systeem wanneer dat er water in de regenwaterput zit of niet?

Euhm, dat doen we aan de hand van een vlotter. De vlotter geeft eigenlijk aan euhm… door middel van… van het maken van het contact, of er al dan niet regenwater aanwezig is.

Indien dat het geval is, wordt er regenwater aangezogen. Maar indien dat niet het geval is, wordt er automatisch omgeschakeld euh waardoor dat de regenwaterpomp in de regenwaterput wordt gevoed met drinkwater.

Op die manier gaat er eigenlijk zo weinig mogelijk drinkwater verloren, wat dat hier het grote voordeel is van een automatisch omschakelsysteem. En zo kan een gemiddeld huishouden tot wel 60 % aan drinkwater besparen.
De drijvende bal aan de aanzuigdarm zorgt er met andere woorden voor dat het water op 10 cm van het wateroppervlak wordt weggezogen.

Het water is daar zuiverder omdat eventueel vuil in je put naar beneden zal gezakt zijn.

Het filtertje op het uiteinde zorgt er ook voor dat er geen bladeren of dergelijke in je leiding terechtkomen.

 


Aan de andere kant komt de vuldarm die eerst nog op maat gemaakt moet worden. De installateur checkt daarom eerst hoe diep de put is, voor hij de darm afkort.

 


Daarna zorgt bij voor een stevige waterdichte aansluiting op de pomp met inox slangklemmen.

 


Hij voorziet ook een inoxen ketting aan de pomp om die later makkelijk in de put te kunnen laten zakken en terug op te halen, zonder aan de leidingen te moeten trekken.

 


De laatste stap die nu nog moet gebeuren voor hij de pomp in de put kan plaatsen, is het aansluiten van de persdarm op de pomp.

Die zal het water uit de pomp – of dit nu regenwater of drinkwater is – in de woning persen.

 


De socarexleiding die al ter plaatse zit, is hiervoor geschikt, maar moet nu nog via een stuk flexibele darm op de dompelpomp aangesloten worden.

 


Dit is meteen ook het moeilijkste onderdeel van de aansluiting, omdat je hier moeilijk bij kan.

Wees dus voorzichtig, zodat je zelf – of je materiaal – niet in de regenput valt!

 


Daarna laten ze de pomp voorzichtig in de put zakken via de gemonteerde ketting.

 


Die wordt nu precies op maat afgekort en bovenaan in de schachtopening bevestigd. Dit is nodig zodat de ketting niet in de put zou vallen en je hem kan blijven gebruiken om later te pomp eventueel weer op te halen.

 


Ook de andere leidingen worden dan nog exact op maat gemaakt om het geheel wat netjes te houden.

 


In de put zelf rest ons nu enkel nog de omschakelvlotter te installeren.

Deze sensor zorgt ervoor dat de pomp weet of er al dan niet water in de regenwaterput zit.

Maar om te voorkomen dat deze vlotter gewoon zou bovendrijven, moet die nog voorzien worden van een countergewicht om hem tegen te houden.

 


De kabel hangen ze nu zo naar beneden dat de sensor op zijn laagste punt op ongeveer 10 à 15 centimeter van de bodem van de put hangt.

Op die manier wordt voorkomen dat de pomp lucht zou aanzuigen, en dus op dat punt overschakelt op drinkwater.

 


Eens de pomp in de put zelf geïnstalleerd is, kunnen ze ook het omschakelsysteem in de technische ruimte in orde gaan brengen.

 


De positie voor de montagebeugels wordt afgetekend zodat ze de beugels en het toestel netjes aan de muur kunnen ophangen.

 


Daarna kan de installateur alles gaan aankoppelen op het toestel. Te beginnen met de filters. De witte filter zuivert het regenwater van vuil, terwijl de zwarte filter – een actieve koolfilter – de geur en kleur van het water neutraliseert.

 


Eens die op het systeem is aangesloten, wordt ook de verbinding met de collector voor het regenwater gemaakt, zodat het binnengepompte water uit de put zo in de woning kan verspreid worden.

Regenwater wordt doorgaans aangeraden voor het gebruik van toiletten, wasmachine, buitenkranen of andere kranen voor niet-hygiënisch gebruik.

 


Daarna worden ook de vulleiding voor het drinkwater, de persleiding, de vlotterkabel en de voedingskabel op het toestel aangekoppeld.

 


En er wordt een noodoverloop voorzien, voor mocht er wat water lekken bij het automatisch overschakelen van regen- naar drinkwater.

 


Als de installatie volledig is, wordt de pomp opgestart en checken ze of er geen lekken in de aansluitingen zitten.

Je zorgt dan ook best dat je put vooraf proper en gestofzuigd is voor het opstarten, zodat vuildeeltjes de werking van de pomp niet kunnen aantasten.

 


Bij elk aftakpunt van regenwater moet je een sticker kleven, zodat duidelijk is dat daar geen drinkbaar water uitkomt!

 


Ten slotte kan de filterschacht, mét filterplaat tegen bladeren en grof vuil, terug in de putopening geplaatst worden.

Die is voorzien van een buis met rustige toevoer, die we eerder al op maat maakten.

 


Daarna kan het aangepaste putdeksel terug op het gat, zodat de put veilig afgesloten is.

 

 


Man 1
Het volledige systeem is eigenlijk zeer onderhoudsvriendelijk.

De filterplaat in de schacht moet drie tot vier maal per jaar euh… eens afgespoeld worden, om de bladeren en het grof vuil die op de filterplaat zelf zouden achterblijven eens te verwijderen. Dus zeker bij het vallen van het blad bijvoorbeeld, is dat wel belangrijk.


Man 1
En verder staat er nog een filter op de persleiding die de geur en de kleur uit het regenwater haalt. En daarvan moeten de onderdelen één keer om de zes maanden vervangen worden.
Nu we geen toegang meer nodig hebben tot de regenwaterput, kunnen we meteen het putdeksel afwerken.

De basis werd al gelegd bij de aanleg van het terras, toen we het putdeksel fixeerden op een laag stabilisé.

 


De tuinaannemer zal het putdeksel nu nog opvullen, zodat het naadloos in onze terrasafwerking weggewerkt zit.

 


Daarvoor maakt hij een van de betonnen terrastegels op maat van de binnenzijde van het deksel.

Voor hij hem er effectief in legt, brengt hij een laag stabilisé aan, zodat de tegel stabiel zal liggen.

Hij kan zo meteen ook het hoogteverschil bijpassen, want de betontegels zelf zijn maar 6 cm dik, wat een aantal centimeter dunner is dan de diepte van het deksel.

 


Is dit in orde, dan kan hij de tegel in de dekselopening passen.

Het gaat om een behoorlijk gewicht en er is niet veel marge, dus gebruikt hij riemen om de steen voorzichtig ter plaatse te heffen.

 


Op die manier kan hij de onderlaag bijregelen tot de tegel mooi uitgelijnd zit met de rand.

 


Eens die in orde is, plaatst hij eerst het deksel in de opening in het terras.

 


Pas daarna legt hij de betontegel er definitief in en zijn de put én het terras mooi afgewerkt!

 

 

 

 


We lieten deze werken over aan vakmensen en konden hierop dus niet besparen.

Het gespaarde bedrag blijft dus voorlopig staan op 93.470 euro.

 

 

 

 


In de volgende aflevering plaatsen we het spanplafond op het gelijkvloers.

Na de nodige voorbereidingen, zoals het plaatsen van de profielen en het voorzien van de nodige bekisting voor onze verlichting en ventilatie, wordt het plafond gespannen.

 


Wil je Het zelfbouwhuis herbekijken? Surf dan naar www.dobbit.be!

 

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Het Zelfbouwhuis

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.