Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

8 HANDIGE KLUSHACKS

In deze aflevering van ‘De tip’ brengen we 7 handige hacks aan bod die goed van pas kunnen komen bij je klus.

Transciptie 

In deze aflevering van ‘De tip’ brengen we de 7 beste hacks aan bod die goed van pas kunnen komen bij je klus.
Hack nummer 1: geen polijstmachine in huis? Gebruik dan gewoon je boormachine!
Door een zacht schuursponsje op een boorkop te bevestigen en de boormachine in werking te stellen, bekom je in feite hetzelfde effect als met een polijstmachine. Eventueel kun je je boormachine vastklemmen om gemakkelijker te kunnen werken. Denk daarbij natuurlijk ook altijd aan je eigen veiligheid.
Hack nummer 2: met een schuimbuis maak je snel een handige kwastenhouder.
Je maakt de schuimbuis op maat van je verfbak, dus snijd hem eerst op de juiste lengte met een breekmes.

Schuif hem over je verfbak. Dan maak je inkepingen in maanvorm. Haal de losse stukjes eruit en plaats je verfkwasten erin. Zo kunnen ze uitlekken in de verfbak, wat je een hoop geklieder in je atelier bespaart.
Hack nummer 3: vermijd splijtend hout door een lijmklem te gebruiken.
Dun hout heeft nogal eens de neiging om te splijten als je er een nagel in slaat. Je kunt dat vermijden door lichtjes voor te boren, maar ook door het hout aan beide kanten vast te houden met lijmklemmen.
Hack nummer 4: je werkstuk haaks fixeren met een hulpstuk.
Neem een reststuk hout met een hoek van negentig graden en teken een trapvorm af. Zaag de vorm uit. Dat gaat gemakkelijk met een decoupeerzaag. Als je dit stuk rechtopstaand klemt aan de binnenkant van bijvoorbeeld een meubelstuk, dan krijg je sowieso haakse hoeken.
Hack nummer 5: een draadstang afzagen gaat extra snel met je schroefboormachine.
Bevestig eerst een stuk draadstang op je boormachine. Breng dan twee moeren aan vóór de plaats waar je wilt doorzagen; die zullen namelijk de barrière vormen. Plaats een ijzerzaag waar je de draadstang wilt afkorten en zet de machine aan. Zorg ervoor dat hij naar links draait (vanuit jouw standpunt dus). Met kleine zaagbewegingen krijg je de draadstang doormidden.
Hack nummer 6: met een handzaag hoeken overzetten.
Meer bepaald hoeken van negentig graden of vijfenveertig graden. Door de platte kant van het handvat tegen je werkstuk te plaatsen en langs de lijn af te tekenen, bekom je een rechte hoek. Zet je de schuine kant van het handvat ertegen en teken je af, dan krijg je een hoek van vijfenveertig graden.
Hack nummer 7: trek een licht gebogen plaat weer recht door middel van een hulpplank en schroeven.
Om een licht gebogen plaat op hetzelfde niveau te krijgen als de kopse kanten van een daaraan grenzende plaat, zoals bijvoorbeeld de voorplaat aan deze tuinkar, dan plaats je eerst en vooral een plank die doorloopt van de kromme plaat naar het aangrenzende stuk van de tweede plaat. Schroef vast in beide platen. Daarna boor je voor doorheen de tweede en de eerste plaat. In dit specifieke geval, waarbij de tweede plaat schuin staat, moet er eerst recht in geboord worden, om dan zachtjes te zakken tot op de hoogte van de horizontale plank. Op die plaatsen schroef je vast. Door het aanspannen van de schroeven zal de gebogen plaat rechtgetrokken worden. Wanneer er al een paar inzitten, kun je de hulpplank weghalen. Schroef dan ook vast door de andere gaten. Je kromme plaat ligt nu op dezelfde hoogte als de andere plaat.
Hack nummer 8: maak twee hulpstukken om een mooie zaagsnede te bekomen.
Als je een balkje wilt afzagen langs de rand van je werktafel, dan breekt je hout naar het einde toe uiteindelijk door en zit je met een slechte zaagsnede. Om dat op te lossen, kun je twee hulpstukjes maken om je balk op te leggen bij het doorzagen. Dat kan gewoon met reststukken die je hebt liggen. Zo’n hulpstuk bestaat uit een plaat met daarop twee balkjes aan de uiteinden, en daarop nog een plaat. Het geheel moet voldoende hoog zijn, zodat je later niet per ongeluk in je werkblad zaagt.

Teken op de bovenste en onderste plaat af waar je gaat voorboren in de balkjes daartussen.

Breng houtlijm aan op de stukken en schroef ze daarna aan elkaar vast.

Dan zaag je twee balkjes op dezelfde lengte als je hulpstuk en boor je ook daarin voor.

Schroef één vast aan de rand van de bovenste plaat en één aan de omgekeerde rand van de onderste plaat. Het balkje aan de bovenkant zal stutting bieden aan je hout bij het zagen, en het andere zal ervoor zorgen dat je hulpstuk niet wegschuift.

Van het hulpstuk dat je nu gemaakt hebt, maak je nog een tweede versie.

Als je nu een houten balk op maat wilt zagen, schuif je hem tegen de stutbalkjes op je hulpstukken. Na het afzagen bekom je een mooie zaagsnede.
Wil je meer van dit? Schrijf je dan in voor ons gratis online magazine en krijg wekelijks tips in je mailbox. Zo blijf je trouwens ook meteen op de hoogte van onze allernieuwste uitzendingen.

Heb je zelf nog een leuke tip, dan mag je die altijd doorsturen naar zelfgedaan@dobbit.be.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.