Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

HOE BETONTEGELS POETSEN

Groene aanslag op betonnen terrastegels is in de winterperiode niet te vermijden. Maar beton mag je niet zomaar met om het even welk product reinigen... We tonen hoe je dit het beste aanpakt zonder het beton te beschadigen.

Transciptie 

In Hallo Roger bieden we een luisterend oor aan kijkers met problemen.

Dit keer kreeg Roger de vraag hoe je groene aanslag van betontegels het best verwijdert…
Betontegels geven een strakke en eigentijdse look aan je terras, maar ook die blijven tijdens de donkere en vochtige winterperiode uiteraard niet gespaard van groene aanslag…

Daarom is het nuttig om ze bij de aanvang van de lente grondig te reinigen om optimaal van je terras te kunnen genieten.
Een eerste belangrijke tip die we daarbij kunnen geven is: gebruik geen hogedrukreiniger!
Hoewel dit natuurlijk een snelle en milieuvriendelijke werkwijze is, omdat je geen schadelijke stoffen gebruikt, is het hanteren van een hogedrukreiniger op beton niet aan te raden.
Ten eerste spoelt de sterke waterstraal het zand uit het beton, waardoor je de tegel dus beschadigt.
Daarnaast heeft beton uit zichzelf een heel poreuze structuur, waardoor betonnen terras(tegels) vaak behandeld worden met een coating.

Die coating zorgt voor een beschermend laagje dat de poriën afsluit en zo voorkomt dat water en vuil je tegels aantasten.
Reinig je het beton met andere woorden met een hoge druk, dan tast je de toplaag aan en maak je het probleem in de toekomst nog groter…

Want hoe meer de poriën vrij zijn, hoe makkelijker algen en mossen er zullen in nestelen. Niet doen dus!
Een tweede raad die we kunnen geven: vermijd het gebruik van bijtende producten!
Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zoals azijn, soda of bleekmiddel zijn met andere woorden uit den boze!
Waarom? Deze producten zijn heel agressief en tasten opnieuw de coating – en dus het beton – aan, met de welgekende gevolgen… Bovendien kunnen ze ook vlekken op de tegels achterlaten.
Met deze twee belangrijke aandachtspunten weet je al wat je niet mag doen, maar wat mag dan wel?

Het kernwoord hierbij is ‘milde middelen’.
Een natuurzeep kan eventueel gebruikt worden voor een zachte reiniging, maar de beste optie om betontegels te poetsen, is door middel van biologische producten.

Zo’n reinigingsmiddel op basis van enzymen is biologisch afbreekbaar en geeft goeie resultaten.
Check de verpakking om te weten in welke verhouding je het product moet verdunnen met water, want hoe vuiler je tegels, hoe sterker de oplossing moet zijn.

Dan kun je product gaan verdunnen.
Met behulp van de maatstreepjes op de gieter kun je die met de juiste hoeveelheid water vullen.
Daarna voeg je er een liter concentraat aan toe. Ook op de bidon staan maatstrepen aangegeven, wat handig is om de juiste hoeveelheid te kennen.
Breng dan de verdunning aan op de droge of lichtvochtige tegels. Dit mag uiteraard niet onder hoge druk gebeuren, dus je gebruikt hiervoor best een sproeier of een gieter.
Eens de tegels ruim besproeid zijn, is het aan te raden het product nog lichtjes in te borstelen. Zo verkijg je een optimaal resultaat.
Het is wel belangrijk om de oplossing initieel aan te brengen wanneer het erna nog minstens 24 uur droog is, zodat de enzymen hun werk kunnen doen.

Ook moet het minstens 10 graden zijn, want te koude temperaturen werken contraproductief.
Sowieso reken je best op een aantal weken om het maximale resultaat te bereiken.

De enzymen zullen de vervuiling nu afbreken. Bij een regenbui wordt het afgebroken vuil dan weggespoeld en worden de enzymen weer geactiveerd. Een zelfreinigende methode dus, die niet arbeidsintensief is.


Ten slotte zijn er nog twee tips die we kunnen meegeven om de duurzaamheid van je betontegels te verhogen:

Kuis vervuilende zaken als olie, frisdrank of afgevallen bladeren onmiddellijk af, want die kunnen lelijke vlekken nalaten op je tegels.

En gebruik nooit zout bij vriesweer of sneeuw, want ook dit zou je beton aantasten!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.