Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Blikvangers Schrijnwerk Awards 2019

Schrijnwerk vraagt om precisie en doorgedreven specialisatie, en de sector staat alvast niet stil om in te spelen op nieuwe trends en technologische veranderingen. Tijdens de Schrijnwerkawards staat het ambacht dan ook in al zijn glorie centraal.

Transciptie 

Schrijnwerk vraagt om precisie en doorgedreven specialisatie, en de sector staat alvast niet stil om in te spelen op nieuwe trends en technologische veranderingen. Tijdens de Schrijnwerkawards staat het ambacht dan ook in al zijn glorie centraal.
VO

(man)

 


presentatie

(man)
Het belang van de Schrijnwerkawards is dat schrijnwerkers, interieurbouwers, maar ook architecten - samen met hun uitvoerders - deze avond hun topprojecten kunnen voorstellen. Ze hebben allemaal een project ingediend, binnen één van de zes categorieën.
Als eerste viel een schoolproject in de prijzen; een fraai designmeubel uit handen van een leerlinge die bewees dat ze al heel wat technische skills heeft om zich in het hout uit te leven.
VO

(man)

 


Winnaar 1

(man)
Nu, dat is wel een meisje dat zich met hart en ziel zich inzet, met liefde voor het vak, en als je de liefde voor het vak niet hebt, dan gaat dat niet om dergelijke projecten te realiseren.

Ik vind dat zeker een belangrijke, dat dat in het licht wordt gezet, want ik denk dat het vaak een beetje onderschat wordt, ook wij in het onderwijs moeten enorm hard boksen om leerlingen te motiveren voor het technische onderwijs, en dit kan er zeker een bijdrage aan leveren, dergelijke awards.


Jury 1

(man)
Het is reeds een tijdje aan de gang dat hedendaagse meubelen gemaakt worden met een knipoog naar de jaren zestig, zeventig van de vorige eeuw. Denk dan maar aan de oude televisietoestellen, de oude radio’s gemaakt in een houten karkas met die afgeronde hoeken. Voor dit meubel heeft de leerling een goed technisch dossier uitgewerkt waarbij aandacht besteed werd aan een goeie, stevige constructie voor de ronde hoeken. Toch even benadrukken dat dit meubel gemaakt werd uit de handen van een meisje dat voor houtbewerking studeert.
Een oud herenhuis terug het cachet van weleer geven dankzij een grondige renovatie van het buitenschrijnwerk. Een resultaat die mag gezien worden, en een terechte winnaar in de categorie schrijn- en timmerwerk.
VO

(man)

 


Jury 1

(man)
Dit project is geplaatst in een beschermde gevel, een stadszicht, het is qua omvang misschien niet het grootste, maar het is wel grootst omwille van de inzichten in het vakmanschap van de uitvoerder. Als we dit project bekijken; het erkerraam is een perfecte kopie van het oude raam, waarbij heel veel aandacht werd besteed aan de lijstvormen en de ornamenten van het vroegere raam.


Winnaar 2

(man)
Er is wel wat werk vooraf gegaan, we hebben in eerste lijn met beperkte middelen moeten kijken naar wat er mogelijk was. De architect heeft ons gevraagd om zo goed als mogelijk na te maken wat er was, dus we hebben eigenlijk alles zelf moeten uitmeten, met respect voor de bestaande contouren.


Winnaar 2

(man)
Misschien ook heel opvallend is de kleur, sommige mensen zullen het een heel gekke kleur vinden, maar de kleur op zich is één van de kleuren geweest die men terug gevonden heeft in het scrhijnwerk op de onderste lagen en men is er dan ook van uitgegaan dat dit de orignele kleur zou kunnen geweest zijn. Wat ook opvallend is, het glas in lood, is het orignele glas in lood, wat we volledig terug gerecupereerd hebben, terug in lood gezet hebben en tussen dubbel glas verwerkt hebben.
Ook aluminium biedt vele oplossingen in hedendaagse bouwtechnieken, maar draagt ook eigen uitdagingen met zich mee. Een groots project, niet alleen in omvang maar evenveel in detailwerk, kreeg de eerste prijs in ontvangst.
VO

(man)

 


Winnaar 3

(man)
Deze award is een bevestiging, vooral ten opzichte van onze medewerkers, dat ze goed bezig zijn. Dat ze oog hebben voor detail, dat ze kunnen realiseren wat de klant nastreeft, en dat ze daar met veel enthousiasme en engagement aan werken.


Jury 2

(man)
Dit project is een prachtige realisatie voor een gevelbouw, men is er namelijk in geslaagd om een zeer flexibele staalstructuur, met meer dan zeventig meter overspanning, een gevel aan te brengen met vakelementen van drie meter zestig breed, die elk zeshonderd kilogram per stuk wegen. Men heeft daar een zeer inventief railophangingsysteem voor moeten creëren, om deze elementen te kunnen plaatsen.


Winnaar 3

(man2)
De grote moeilijkheid van dit project zat hem in de doorbuigingen van deze staalstructuur, dus de permanente mobiele last, bijkomend moeesten we rekening houden met verschillende thermische uitzettingen tussen het staal en aluminium frame. We moesten rekening houden dat in de zomer de airco kon uitvallen en in de winter de verwarming kon uitvallen, staal en aluminium zetten verschillend uit bij. Bijkomend voor de montage, om deze permanente last te compenseren, werden er ballasttanks geplaatst, op de langse gevels, en die dan stelselmatig geledigd werden bij de aanvoer van de beglazing.
Het voormalige Predikherenklooster in Mechelen werd getransformeerd tot een nieuwe culturele hotspot en stadsbibliotheek. De renovatie en inrichting bleek een waar monnikenwerk, wat de overwinning opleverdere in de categorie totaalinterieur.
VO

(man)

 


Winnaar 4

(man)
Het vakmanschap wat daarnet werd aangehaald, de vakmannen die ter plaatse de stukken op maat brachten, dat is van groot belang geweest. We hebben al felicitaties gehad met het project omdat het bij veel mensen gezien is, ze hebben ons daarvoor erkend, maar dat het ook tussen interieurbouwers, en als ik zie welke andere projecten er waren ingeschreven, als wij ook hier die erkenning mogen krijgen, dan doet dit echt heel veel plezier.


Jury 3

(man)
Het specifieke aan dit project is dat er eigenlijk, [jah], dat het eigenlijk een heel groot project is. Het klooster is volledig omgevormd tot wat ze een culturele hub noemen, een bibliotheek met alles wat erbij hoort en waarbij het binnenschrijnwerk en interieurwerk allemaal mooi moet aansluiten op het bestaande gebouw dat eigenlijk zoveel als mogelijk authentiek is gebleven.
De uitgekiende selectie van diverse materialen, en vooral, hoe ze technisch in harmonie werden gebracht, maakten dit project tot winnaar van de categorie interieurelementen.
VO

(man)

 


Winnaar 5

(vrouw)
We zijn ontzettend dankbaar [jah] dat we de prijs hebben gewonnen, omdat het een heel mooi project geworden is, technisch niet zo eenvoudig, moeilijk zal ik maar zeggen, de klant is supertevreden, en ons team is eigenlijk ook tevreden, en content, gerust, zo van; "wauw, we hebben dit samen kunnen verwezenlijken", in die zin is het wel een mooie prijs.


Winnaar 5

(man)
Voor dit project was de uitdaging vooral om het vele houtwerk dat er was op de gelijkvloers in de keuken, bijkeuken, doorlopen met de dressing, om dat eigenlijk te laten doorlopen. Er is gewerkt geweest met notelaar van anderhalve millimeter en die komt uit drie stammen, we moesten dus eigenlijk vooral zien dat het hout doorloopt in de hoogte, die drie meter twintig hoog, maar omdat het zo’n groot prject was, en er drie stammen zijn gebruikt, moest het ook doorlopen op de andere drie richtingen, en dat was iets wat zeer moeilijk was. Waar we veel werk aan gehad hebben, om dat juist uit te tekenen, dat heeft echt dagen geduurd voor we wisten hoe we moeten snijden.


Jury 3

(man)
De moeilijkheidsgraad hier is het feit dat de fineren zowel verticaal doorlopen, dus van vloer tot plafond, maar ook horizontaal over vele wanden, eigenlijk blijvend doorlopen, zodat men echt het boek van fineer mooi kan terugvinden. Verder ook de afwerking, alles is ook perfect ingefreesd. Er zijn messing tabletten die ingefreesd zijn, ook alle stopcontacten zijn mooi ingefreesd, zoals gezegd, het afwerkingsniveau is uitzonderlijk hoog.
Een andere belangrijke pijler in het ambacht is natuurlijk houtbouw. Een niet voor de hand liggende constructie, met oog voor duurzaamheid, zorgde voor het winnen van deze categorie.
VO

(man)

 


Winnaar 6

(man)
Ik denk dat het een eer is, en een erkenning, voor ons team, voor ons bedrijf, maar zeker ook voor de houtbouw an sich. Ik denk dat de houtbouw nog een groter aandeel mag zijn in de markt, en eigenlijk zelf beton en staal mag vervangen. De bouw in het algemeen wordt een stuk technischer, zeker als we willen gaan werken met materiaal dat nog niet zo gekend is bij ingenieurs, architecten, is het van belang om daar toch de nodige technische kennis bij te hebben om tot een goede detaillering te komen. Opleiding is enorm belangrijk, tot op vandaag kan je nog altijd geen houtbouw studeren, zeker als we gaan kijken naar de hogeropgeleiden; ingenieurs, daar kan je nog altijd geen houtbouw studeren, wel al bouw en dergelijke maar het aandeel hout is nog te beperkt.

 

 

Jury 4

(man)
Meestal, als de banden in beton zijn, zoals dat hier bij de loods is, wordt er ook met betonnen spanten gewerkt, hier uitzonderlijk dus niet. Ten eerste, omdat het de wens was van de opdrachtgever, en we zien duidelijk ook een overspanning van tot aan achtentwintig meter, die toch zeer groot is om met hout te werken. Drukkrachten die op de gelamelleerde liggers kwamen zijn in de hoeken blijkbaar zeer groot waardoor er supplementair nog schroeven doorheen de gelamelleerde spanten geschroefd zijn. Alles is in prefab afgewerkt. Leidingen zijn verwerkt in panelen, frezingen waren op voorhand uitgevoerd in de panelen, gevolg is dat de studiefase, de voorbereiding zeer belangrijk was. Je kan dat ook zien binnen aan detaillering, er is echt opvallend overal op gewerkt, overal op voorhand, wat ervoor zorgt dat op de werf zelf weinig of geen ruimte was voor inspiratie van het moment.
Oog voor detail en maatwerk, technische vereisten, duurzaamheid en elegante resultaten. Moge ook dit jaar opnieuw de vele projecten spreken voor een bloeiende en innoverende sector!
VO

(man)

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.