Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

De mogelijkheden van LVT

Wie de vloertrends wat opvolgt, hoort steeds vaker de term LVT. LVT-vloeren zijn relatief nieuw. Tijd dus om eens uit te zoeken wat LVT nu precies is. We gingen op bezoek bij een specialist.

Transciptie 

Wie de vloertrends wat opvolgt, hoort steeds vaker de term LVT. LVT-vloeren zijn relatief nieuw. Tijd dus om eens uit te zoeken wat LVT nu precies is. We gingen op bezoek bij een specialist.

 

 


Jonge vrouw
Waarvoor staat LVT nu eigenlijk? Wel het staat voor Luxury Vinyl Tile.

Tile slaat dan eigenlijk op het modulaire gegeven. Het is een individuele plank of tegel, anders dan een vinyl op rol.

En dan slaat vinyl natuurlijk op het basismateriaal, dat een PVC-materiaal is. Dat wil niet zeggen dat alles uit PVC bestaat. Er is een deel nieuw materiaal dat wordt aangevoerd, daarbij ook 50% recyclaat.

Luxury staat meer voor de afwerking, zowel naar duurzaamheid als naar design.
Om een goed inzicht te krijgen in de eigenschappen van LVT vergelijken we LVT met andere productgroepen, zoals laminaat, parket of tegels.

 

 


Jonge vrouw
Als we dan de verschillende productgroepen gaan vergelijken qua plaatsing, dan zie we dat laminaat en LVT eigenlijk zeer geschikt zijn voor renovatie. Euh, ze hebben alle twee een zwevende plaatsing. Dus ze worden geïnstalleerd puur met een kliksysteem, in de meeste gevallen is dat een asymmetrisch kliksysteem, dus een beetje een tand-groefsysteem, die eigenlijk zeer makkelijk zelf te plaatsen is.
Als je LVT vergelijkt met laminaat, dan is LVT eigenlijk nog makkelijker te plaatsen. Je snijdt de platen op maat en maakt dus geen stof tijdens het plaatsen. Bovendien kan je, dankzij het speciale kliksysteem, de planken in twee richtingen aanleggen.

 

 


Jonge vrouw
De LVT kan eigenlijk ook bovenop een bestaande vloer geplaatst worden, een bestaande tegelvloer, eigenlijk. Waardoor het opnieuw zeer geschikt is voor renovaties.
Voor het plaatsen van tegels of parket is toch wat meer ervaring nodig. Deze vloeren hebben ook een dikkere opbouw, ook daardoor zijn ze iets minder geschikt voor een doe-het-zelver.

 


Wat de variatie van de verschillende producten betreft:

Parket bestaat uit natuurlijke planken, met een echte houtstructuur. Er kan variatie zitten in de lengte of breedte van de planken, maar ook in de gekozen houtsoort.

 

 


Jonge vrouw
Als we dan kijken naar laminaat hebben we hier natuurlijk de mogelijkheden om wel heel wat variatie qua design te steken in de planken. Zo hebben we ook eigenlijk de mogelijkheid om een tegeldesign op de plank aan te brengen.
Bij natuurlijke of keramische tegels kan er wat gespeeld worden met verschillende formaten. Er zijn ook heel wat designs mogelijk. De voegen blijven wel steeds zichtbaar.

 

 


Jonge vrouw
Bij LVT hebben we eigenlijk het beste van de twee werelden: we kunnen zowel de houtdesigns mooi gaan imiteren alsook het tegeldesign. En daarbij gaan we meer vrijheid hebben, naar formaat toe ook. Zoals je hier kan zien hebben wij ook de tegels in 60 x 60. Maar we kunnen ook groter gaan naar eigenlijk 60 x 90 tegels.


Jonge vrouw
Wat het onderhoud betreft van de producten, kan je natuurlijk alle producten makkelijk onderhouden met de stofzuiger of met de swiffer, maar het voordeel van zowel keramische tegels, of tegels en LVT is dat je ze ook met water kunt onderhouden dus met een dweil of dergelijke.
Parket vraagt extra aandacht. Afhankelijk van de afwerking is hier regelmatig een een grondig onderhoud nodig, zoals het aanbrengen van een nieuwe vernis, beits of olielaag.

 

 


Jonge vrouw
Wat de duurzaamheid betreft van de producten, heb je natuurlijk tegels die zeer duurzaam zijn, mits ze goed geïnstalleerd zijn. Parket veroudert ook op een mooie manier, dus opnieuw: zeer duurzaam, zeker als je het jaarlijks onderhoud goed doet.

 


Laminaat kan gevoeliger zijn voor krassen, zeker bij de goedkopere soorten.
Bij de goedkopere soorten zien we ook dat ze na een tijdje kunnen verkleuren door het zonlicht.

 

 


Jonge vrouw
De duurzaamheid van LVT is eigenlijk ook heel goed, omdat we een mooi harde toplaag hebben, die ervoor zorgt dat je eigenlijk heel gemakkelijk zit met jonge kinderen, of kinderen in het algemeen en huisdieren. En ga je niet zo gemakkelijk krassen of andere dingen zien. Het product heeft daarom ook een levenslange garantie.


Jonge vrouw
Wat het comfort betreft van de verschillende producten. Als we eerst kijken naar euh, de temperatuur, het aanvoelen van de verschillende producten dan zien we dat tegels natuurlijk zeer koud aanvoelen.
Ook laminaat voelt frisser aan. Dit in tegenstelling tot parket wat warm aanvoelt. Ook LVT voelt warm aan. LVT doet het trouwens uitstekend in combinatie met vloerverwarming, omdat het PVC beter warmte overdraagt dan bijvoorbeeld hout.

 

 


Jonge vrouw
Het andere aspect van comfort is voor ons het geluid.
Bij laminaat heb je typische holle geluid als er op gestapt wordt. Bij tegels en parket is het geluid veel natuurlijker. Ook LVT heeft dat dempingseffect.

 

 


Jonge vrouw
Het grote voordeel van LVT is dat we er ook een onderlaag , een ondervloer, eigenlijk kunnen op aanbrengen. Dat is een geluidsdempende laag die het grote voordeel heeft dat als je dit product gaat installeren, bijvoorbeeld in een appartementsgebouw of een bovenverdiep dat eigenlijk het geluid van boven naar benden ook geïsoleerd wordt.


Jonge vrouw
Dit is eigenlijk een heel eenvoudig testje waarmee dat je het geluid, het loopgeluid van je vloer kan testen.
LVT is een goede keuze voor de vloerbekleding. In welke situaties komt die nu het best tot zijn recht?

 

 


Jonge vrouw
Zoals eerder gezegd is LVT een perfect renovatieproduct. Het kan dus ook, qua plaatsing op een bestaande vloer geplaatst worden. Wel even opletten dat de vloer voldoende proper en vlak is.

Als we dan kijken naar de opbouwhoogte, opnieuw LVT als grote voordeel is eigenlijk de geringe dikte, dus daar zijn er weinig problemen mee. Maar je plaats wel best een ondervloer.
De onderlaag zorgt, dankzij de, geschuimde structuur, voor een akoestische absorptie. Verder fungeert de ondervloer ook als dampscherm.

De laag zal bovendien kleine oneffenheden opvangen, en ze heeft een glad, glijdend oppervlak, wat belangrijk is bij zwevende vloeren.

 

 


Jonge vrouw
Waar komt LVT nu eigenlijk het best tot zijn recht?

Wel het is natuurlijk waterbestendig, wat wil zeggen dat het zeer geschikt is voor vochtige ruimtes, keukens maar ook badkamers. Keukens natuurlijk ook omwille van het makkelijke onderhoud waar – in keukens wordt er wel een hier en daar een keer iets gemorst. Dus dat is zeker een voordeel.
Door het stille loopgeluid zijn de LVT vloeren ook bijzonder gewild voor slaapkamers en dergelijke.

 


Als je beslist hebt om LVT te kiezen als vloerbekleding, volgt een nieuwe keuze, er zijn namelijk heel wat verschillende motieven of tekeningen mogelijk. Hoe moet je nu kiezen?

 

 


Jonge vrouw
Euh.- de eerste keuze is natuurlijk ga je voor tegels of ga je voor planken. Bij de tegels zit je direct in een iets koelere of iets frissere look. Bij planken zit je natuurlijk in die warmere houtlook die dan weer typisch in de living aan bod komt. Hoe begin je nu aan de selectie van de kleuren. Zoals je kan zien zijn er heel veel. Je stemt het best af op je interieur. Zit je met euh- felle kleuren, heldere kleuren in je interieur zoals een turquoise-blauw of een limoengroen, een fel rood dan zorg je ook voor iets koelere tinten. En wat bedoelen we met koele tinten, dat zijn de echt witgrijze, koele grijstinten maar ook bijvoorbeeld de lichtere beige, greige, een helder – een natuureik of dergelijke.
Wil je een rustiger interieur en heb je gekozen voor een warmere aankleding met veel beige tinten, greige tinten, tussentonen en herfstkleuren. Kies dan ook voor een vloer met die warme kleur, met rodere of gelere ondertonen. Dat vind je in heel wat bruintinten terug.

 

 


Jonge vrouw
Ga je nu voor een lichte of een donkere vloer, dat is natuurlijk ook een vraag.
In het algemeen kan je stellen dat een lichte vloer de ruimte gaat vergroten, doordat die meer licht gaat reflecteren. Een donkere vloer zal dan eerder de ruimte gezelliger maken, zeker in een grotere kamer.

 

 


Jonge vrouw
Een ander voordeel is dat je op lichte vloeren minder snel stof zal zien liggen.
Om af te ronden kijken we nog even wat de belangrijkste trends zijn van dit moment.

 

 


Jonge vrouw
Hoe zit het met de laatste trend voor onze houtdecoren? We zien dat alles teruggaat naar vrij warme kleuren en vrij warme motieven. Ook het echte natuurlijke materiaal, dus, naturelle eiktinten. Maar ook de grijzen die eigenlijk afstappen van dat koele, blauwe, maar echt de warme, gezellige grijstinten.
Een tweede belangrijke trend gaat over de legpatronen. Daar zien we dat het visgraatmotief bijvoorbeeld aan een sterke opkomst bezig is. Het kliksysteem van deze LVT vloer maakt dat ook mogelijk.

 

 


Jonge vrouw
Ook in tegels zien we trends naar iets warmere kleuren, beiges, greiges en dergelijke, zoals je hier kan zien. Dan hebben we ook naar de formaten toe de 60 x 90, de 60 x 60 formaten, tegels die steeds groter worden.
Wat de tekening betreft, zie je bij marmer bijvoorbeeld een verschuiving van de typische zwartwitmarmers, naar meer elegante, natuurlijke marmersoorten. Met meer warme tinten.

 

 


Jonge vrouw
Wat dan de betonmotieven betreft zien we ook hier dat we weggaan van het echt koele, industriële. We zien meer spikkel, meer warme tinten, meer leven in het beton.

En dan een laatste duidelijke trend is eigenlijk de terrazzo-designs die – zoals je kan zien- ook minder de snoepkleurtjes bevatten maar heel natuurlijk zijn.
Wil je nu zelf zo’ n trendy LVT vloer plaatsen, kijk dan zeker eens op de website om te zien hoe Roger het doet.

 

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.