Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

De warmste tip: hoe een haard plaatsen

Hoe verloopt de plaatsing van een gas- en houthaard? Een expert van M-Design staat ons te woord.

Transciptie 

Stel nu: je wilt een haard bij je thuis laten plaatsen. Hoe gaat de installatie daarvan dan in zijn werk? Dat hangt in de eerste plaats af van of het een houthaard of een gashaard is. Een experte van M-Design verduidelijkt de voornaamste verschillen tussen beide procedures.

 

 


Vrouw 1
Eerst en vooral moet er eigenlijk gekeken worden of het om een gashaard gaat of een houthaard. Euh omdat de installatievoorschriften voor een houthaard anders zijn dan deze voor een gashaard. Euhm voor een gashaard is het belangrijk dat er natuurlijk aardgas of propaangas aanwezig is. Dus zowel de true vision als de Luna diamond kan aangesloten worden op aardgas en propaan. Daarnaast hebben we uiteraard voor een gashaard een stopcontact nodig maar ook wordt de haard aangesloten op een concentrisch kanaal. Dat is eigenlijk een diameter in een diameter. Euhm, afhankelijk van het type toestel wordt dat eigenlijk aangesloten op een diameter van 100/ 150 of 130/200. Euhm dan kunnen we ook gaan opteren om het concentrisch kanaal via een geveldoorvoer te installeren, maar het kan ook recht omhoog. Dus euhm dat zijn een aantal parameters waar we rekening mee moeten houden. Daarnaast wordt dan het vuur volledig vuurkast, jah, het heeft eigenlijk een vuurvaste omkasting. En daarnaast gaat dan eigenlijk de dealer in samenspraak met de eindklant een euh conceptueel design rond gaan maken.
Bij een houthaard komt er natuurlijk geen gas kijken, maar is vooral de aanwezigheid van zuurstof van belang.
Vrouw 2

 


Vrouw 1
Voor een houthaard daarentegen is het heel belangrijk dat er zuurstof aanwezig is. Dat er eigenlijk zuurstof rechtstreeks wordt aangesloten op de haard. Want natuurlijk vuur dooft zonder zuurstof. Wat dan betreft de diameter en de lengte van het rookkanaal hangt dat heel sterk af van de grootte van de houthaard. Maar het is wel heel belangrijk dat er voldoende hoogte is en dat er toch wel gekozen wordt voor een goede diameter. Daarnaast wordt, een rookkanaal van een houthaard is meestal dubbelwandig, maar wordt dit ook geïsoleerd. Euhm zowel voor gas als voor hout komt er dan opnieuw een vuurvaste omkasting. Heel belangrijk daarbij is verluchting van die omkasting. Dus de convectielucht moet vrij kunnen uit de omkasting en dan zowel voor een gas als een houthaard wordt er eigenlijk een architecturaal concept rond gemaakt.

 

 

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.