Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Inspiratie voor je Halloweendecoratie

Het is (bijna) Halloween en Thierry toont ons twee lasprojecten die perfect in het thema passen.

Transciptie 

Zelf gedaan, goed gedaan is hét programma waarin we de kijker aan het woord laten. Vaste waarde Thierry heeft hoefijzers van stal gehaald en toont hoe je er leuke Halloween decoratie mee kan maken.
Starten doet hij met het wegslijpen van de lipjes aan de hoefijzers. Die heeft hij niet nodig en zitten anders toch maar in de weg. Om makkelijk te werken, legt hij de ijzers over een I profiel, vastgeklemd in zijn klemblok.
Met een schuurschijf verwijdert hij achtergebleven bramen en maakt de ijzers proper. Het is bandwerk, maar de klus is vlug geklaard.
Het eerste wat Thierry zal maken is een pompoen. Daarvoor klemt hij met een griptang een eerste hoefijzer vast op zijn profiel. Daartegenover klemt hij een tweede ijzer vast. Na een controle om te zien of alles wat recht ligt, zet hij een las met zijn elektrodelasser.
Als beide zijdes vastzitten, draait hij de ijzers om om ook aan de andere zijde een verbinding te maken.
Met een hamer tikt Thierry mogelijke losse stukjes weg en daarna borstelt hij de las schoon.
Om de pompoen verder op te bouwen komen er op dezelfde manier nog drie hoefijzers langs elke zijde. De eerste wordt dwars op de gelaste hoefijzers geplaatst en vastgelast. Thierry doet dit los uit de hand en op het zicht want het moet er vooral goed uitzien. Dan kunnen de laatste twee hoefijzers ertussen.
De andere zijde van de pompoen kan gemaakt worden. Van zodra het dwarse hoefijzer vast zit, kan de pompoen plat gelegd worden zodat Thierry de ijzers van bovenaf kan lassen.
De pompoen is dan bijna af. Nog één klein detail, de steel. Thierry slijpt hiervoor een kleiner hoefijzer doormidden. Ook hier schuurt hij alle bramen weg.
Het stuk hoefijzer wordt dan bovenop de pompoen gelast. Daarna wordt ook die last proper gezet door de eventuele zwakke punten weg te tikken en op te schuren met een staalborstel.
Om de stevigheid te verzekeren last Thierry nog alles wat beter aan elkaar. Zowel binnenin de pompoen als boven- en onderaan. Ook die lassen zet Thierry dan volledig proper.
Tijd voor wat kleur. Eerst moet Thierry alles ontvetten. Eventuele losse deeltjes haalt hij met de staalborstel weg. Door goed te ontvetten verzekert Thierry dat zijn verf goed zal hechten.
Met een verfborstel zet hij eerst een grondlaag die meteen al in de juiste sfeer zit. Ook de steel krijgt een kleur. Daarna kan de eindlaag er op. Om de ijzers volledig te bedekken heb je een twee à drietal lagen nodig.
Tijd voor het volgende project. Volgens Thierry past er niets beter bij Halloween dan een dikke vette spin.
Voor de 8 poten van de spin slijpt hij vier poten doormidden. Met krijt duidt hij eerst aan waar het midden ongeveer zit. Alle bramen worden daarna weggeschuurd.
Het lichaam en de kop van de spin maakt Thierry door een klein en een groot hoefijzer aan elkaar te lassen. De las maakt hij zoals steeds terug proper.
Dan kunnen de pootjes op hun plek. Ook dat gebeurd zonder af te meten. Het lassen doet Thierry met een elektrode lasser of booglas. Door een elektrode en metaal onder spanning bij elkaar te houden ontstaat er een elektrische boog die de elektrode doet smelten en zo het metaal verbindt.
Eens alle poten aan het lijf gelast zijn, is het tijd voor de kop van de spin. Om hem ogen te geven last Thierry op de juiste plaatst met de elektrode. Het materiaal hiervan vormt een bol dat dient als oog. Aan de achterzijde last hij twee hoefijzernagels als giftanden.
Om makkelijker te werken plaats Thierry een plaat op zijn klemblok. Zo kan hij controleren of de spin recht staat. Waar nodig slijpt hij de poten wat bij zodat de spin perfect blijft staan.
Hij slijpt ook bovenaan zijn lastpunten wat bij om scherpe randjes te vermijden. Vervolgens krijgt de spin een zwarte kleur met de spuitbus. Het lichaam, de oogjes en de tanden krijgen een oranje kleur.
De klus van Thierry zit er nu op. Wil jij ook onze kijkers inspireren? Of ben je behoorlijk trots op wat je bereikt hebt in je verbouwing? Stuur dan zeker een mail naar zelfgedaan@dobbit.be. En wie weet zie je jezelf binnenkort aan de slag.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.