Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

Maak een geleider voor je cirkelzaag

Met dit hulpstuk creëer je een geleider om in serie gelijke stroken van een paneel te zagen, of je kan er je cirkelzaag mee gebruiken om groeven als het ware in te frezen in je werkstuk.

Meer weten over

ATELIER & WERKPLAATS

Transciptie 

In deze tooldokter maken we een geleider voor je cirkelzaag die je toelaat in serie rechte zaagsnedes te maken.


Naast je cirkelzaag, heb je nog multiplex, enkele kepers, metalen L-profielen en wat schroeven nodig.
Beginnen doe je door de afmetingen over te zetten op de basisplaat. Eerst de lengte van de metalen lat, die later als geleidingsrail zal dienen. Een dwarslat leg je naast de markering, en teken je af. Op deze dwarslat komt later de geleidingsrail te liggen. Meet nog eens de breedte van de lat extra af; gewoon als richtlijn voor later om te weten tot waar je kan schroeven. De eerste markering teken je nog eens volledig over met de winkelhaak: langs hier korten we de bodemplaat in.


Leg de plaat verhoogd op wat balken, zodat je niet in de werktafel zaagt, en het is voldoende als je een drie- à viertal tanden langsonder laat uitsteken. De bodemplaat zaag je vervolgens snel op maat.
Nu nog de balken op maat brengen. Bepaal de lengte volgens de afstand van de bodemplaat.
Om de balk af te korten, mogen in dit geval wat meer tanden van het zaagblad uitsteken, maar zeker niet meer dan de helft van de tanden. Hoe minder ver de tanden uitsteken, hoe mooier de zaagsnede.
De balk is niet zo breed, dus om te zien of je de markering netjes volgt, kijk je best langs de zool van de cirkelzaag. Eén balk klaar? Leg ze op de andere als mal, en kort zo dezelfde maat af.
De twee zijdelingse balken die de bodemplaat zullen ondersteunen zijn al klaar. Nu nog de ondersteunende balken voor de geleiders. Neem de lengte van de plaat als richtlijn. Teken af met de winkelhaak, en zaag twee balken in één beweging af. Dan hebben ze gegarandeerd dezelfde maat.


Het is al tijd voor de montage. Eerst de balken aftekenen zodat je weet waar je kan schroeven. Twee houten delen schroeven? In het eerste deel maak je een boorgat: dit zorgt ervoor dat de schroef beide delen beter naar elkaar toe trekt en dus een goeie verbinding oplevert. Herhaal langs de overstaande zijde. Breng houtlijm aan op de balk, en breng de bodemplaat in positie. Schroef vast. Ook de andere zijde pak je op dezelfde manier aan.
De opstaande randen zijn al gezaagd; ook hier teken je ze nog eens af als richtlijn voor het schroeven. Daarna breng je nog eens houtlijm aan. Gebruik schroeven die het multiplex en de keper verbinden zonder dat ze uitsteken, uiteraard.
Draai de bodemplaat om, zodat je langs de eerder gemaakte boorgaten kan beginnen schroeven. En vergeet de andere zijde uiteraard ook niet.


Tijd om de geleiders te maken. Haal er de metalen L-profielen bij, en ondersteundende latten van dezelfde lengte. Het is de bedoeling dat de latten op die afstand liggen dat de zool van de cirkelzaag ertussen vlot kan passeren.
Breng boorgaten aan in de L-profielen, ditmaal met een metaalboor. Bepaal de afstanden op het zicht, het is niet dat we met een of ander werkstuk bezig zijn waar het decoratieve écht een rol speelt. Aan elke geleider mag er geen schroefkop uitsteken: met een soevereinboor vergroot je de gaten. De conische kop maakt het boorgat ietwat groter.
Daarna kan je in het hout even priemen: dat vergemakkelijkt het schroeven doordat de schroef dan makkelijker grip vindt om zich in het hout vast te draaien.
Je ziet, de schroeven blijven zelfs al wat rechtopstaan. Je hoeft ze dan tijdens het schroeven al niet meer vast te houden. De schroeven hebben trouwens een Torx- of stervormige schroefkop, de schroefbits heeft zo vele punten waarop ze zich kan vastklemmen. Op die manier kan het zijn kracht vlot op de schroef overzetten.
De L-profielen zijn aan de ondersteunende latten gefixeerd, nu nog alles vastschroeven aan de opstaande rand van de bodemplaat. Vandaar, ook hier nog even voorboren in het metaal. En uiteraard, ook hier nog even de gaten aanpakken met de soevereinboor. Het vastschroeven zelf is een koud kunstje, maar zorg dat de lat mooi haaks bevestigd zit, corrigeer met de winkelhaak vooraleer je de overstaande schroef definitief vastzet.
Om de tweede lat te fixeren, haal je er de cirkelzaag bij. Gewoon om de zool erin te passen, zodat die nog vlot kan bewegen. Schroef de tweede lat vast. Eénmaal aan het begin, en dan nogmaals aan het uiteinde.
Dankzij de verzonken schroeven, kan de zool van de machine vlot passeren.
Er zijn natuurlijk altijd nog wel wat metaalbramen omdat er is geboord, om het glijden van de cirkelzaag nog te bevorderen, kan je alles nog eens opschuren met een schuurblad met fijne korrel.
Nog een kleine aanpassing: zaag de opstaande rand nog even door zodat je elk werkstuk kan aanzetten. Ook de bodemplaat krijgt nog een minimale groef mee: zo kan het zaagblad vrij passeren als het door het werkstuk hapt.


Even kijken hoe je het hulpstuk nu precies kan toepassen. Stel dat je een MDF-plaat in een aantal stroken wil verzagen. Eens alle markeringen zijn aangeduid, kan je het MDF in het hulpstuk leggen: de groef moet telkens overeenkomen met je potloodmarkering. Ligt alles goed? Dan kan je in serie gaan uitzagen! Meer is het niet.
Nog een voorbeeld aanhalen met een zwart MDF-paneel, maar nu niet om door te zagen maar om groefen in te zagen, precies alsof je met een bovenfrees te werk zou gaan. Door de zwarte kleur zullen potloodmarkeringen niet duidelijk te zien zijn, kleef dus wat schilderstape om afstanden over te zetten. Stel de diepte zo in dat je slechts enkele millimeter diep zaagt. Schuif de plaat met zijn markering overeenkomstig de zaaggroef. Zet aan en maak de groef. Bij elke nieuwe groef die je wil maken, ga je volgens dezelfde manier aan het werk. Het resultaat zal telkens gelijk zijn.
Met dit hulpstuk creëer je dus een geleider om in serie gelijke stroken van een paneel te zagen, of je kan er je cirkelzaag mee gebruiken om groeven als het ware in te frezen in je werkstuk. Benieuwd naar meer tips? Aboneer je dan zeker op ons online magazine. Tot de volgende tooldokter.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.