Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

Blikvangers op de Sanilec Awards

Deel deze video op Facebook

Transciptie 

VO: Awards zijn niet langer alleen maar weggelegd voor mediafiguren – zo zijn bijvoorbeeld de Decoratie Awards en de Schrijnwerk Awards er om de vakman in de kijker te zetten. Dit jaar was er voor het eerst ook de Sanilec Awards-uitreiking, waarbij professionals binnen de Belgische installatiesector hun meest innovatieve projecten mochten inzenden. Het is de moeite waard om de winnende projecten ook op Dobbit tv te laten passeren, want veel particulieren weten eigenlijk niet hoe verregaand het werk van een installatiespecialist daadwerkelijk is.

Vrouw 1: We hebben het gevoel dat veel mensen nog een kortzichtig idee hebben van wat een installateur zoal doet. En dat terwijl die mensen eigenlijk heel technisch, maar ook heel creatief te werk gaan. Wij willen met dit initiatief deze vakmensen positief in de kijker zetten.

VO: Een vakjury van 7 professionelen binnen verschillende vakgebieden beoordeelde de projecten telkens op basis van het technische concept, de gebruikte creativiteit en daaruit voortvloeiende vernieuwende oplossingen, en de moeilijkheidsgraad van de installatie.

Man 1: De trends die ikzelf persoonlijk wel belangrijk vind, zijn de zoektocht naar fossielvrije oplossingen en het gebruik van warmtepompen, gecombineerd met bijvoorbeeld hybride systemen. En ook de zoektocht naar de beste oplossing, wat per project kan verschillen.

VO: Een eerste wedstrijdcategorie die aan bod kwam was er één voor technische scholen. Zo wil PXL Tech haar studenten via een speciaal ingerichte ruimte zoveel mogelijk disciplines aanleren en voorbereiden op hun professionele toekomst. Om die reden ging de eerste prijs dan ook naar dit project.

Man 2: Wij gebruiken onze hogeschool in feite als een ‘living lab’ en zijn altijd bezig met nieuwe technologieën en met innovatief werken en uitbreiden. Het gaat nu om een bepaald focusproject, een onderzoeksproject dus, maar de studenten zijn eigenlijk de centrale partner hierin. Wij sturen aan en geven informatie, maar we zijn eigenlijk een team. En dat is een heel belangrijk punt. PXL Tech heeft een bepaalde X-factor, en die houdt in dat onze studenten eigenlijk junior-collega’s zijn.

VO: In de categorie ‘Verwarming’ ontving Tom Dekeyser de eerste prijs, omwille van zijn installatie die een woning volledig onafhankelijk maakte van het elektriciteitsnet. Daarvoor waren verschillende componenten nodig.

Man 3: De hoofdinstallatie bestaat uit de pelletketel met Stirlingmotor… In combinatie met pv-panelen en batterijopslag. Dus die dient voor de opslag van elektrische energie. Er zijn ook thermische panelen aanwezig om warm water te maken tijdens de zomermaanden. Met pv-panelen kun je tijdens de zomer je elektriciteit opwekken en opslaan. In de winter heb je verwarming nodig. De ketel maakt ook elektrische energie, dus je kunt die opslaan om dan later te gebruiken.

VO: Dat groene energie en ecologie een rode draad vormden bij de inzendingen, valt niet te ontkennen. Sanitechniek won met haar ecologische oplossingen maar liefst twee awards, waarvan de eerste binnen de categorie ‘Sanitaire Installaties’. Op vraag van de stad Antwerpen installeerde het bedrijf een systeem om Scheldewater op te pompen en vervolgens te hergebruiken voor het reinigen van de dienstvoertuigen van de stad. Een taak die natuurlijk niet zonder uitdagingen was.

Man 4: Natuurlijk kwamen we voor uitdagingen te staan. Enerzijds: dat water is geen zuiver water, dus moesten er wel een aantal tests gebeuren voordat we het konden gaan gebruiken. Het werd opgeslagen in een aantal vaten, en dan werd er constant conductiviteitsmetingen op uitgevoerd. Dat is al een moeilijkheid, omdat deze technische procedure nog niet vaak uitgevoerd wordt. En een ander probleem… Wel, de Scheldekaai… Als je daar staat en naar beneden kijkt, kun je zien dat de Schelde soms heel dichtbij staat, maar soms ook heel ver. Dat komt door de getijden. Daar moesten we rekening mee houden tijdens de montage. Dus hebben we de technieken ook met een speciale kraan moeten plaatsen. Dat is wel heel bijzonder. Nog een bijkomende uitdaging was dit: de Scheldekaai is vrij stabiel, anders zou het het water ook niet kunnen tegenhouden, maar daardoor moesten we dus ook wel zware funderingswerken uitvoeren om de technieken in het gebouw te kunnen binnenbrengen.

VO: Het Scheldewater zou ook nog op andere manieren ingezet kunnen worden, bijvoorbeeld voor koeling. Dat biedt mogelijkheden voor de toekomst.

Man 4: Het enige nadeel van het Scheldewater is dat het natuurlijk geen proper water is, dus het moet ook heel goed gefilterd worden. Dat blijft een uitdaging, maar ik ben ervan overtuigd dat er de dag van vandaag juiste filters voor bestaan, zelfreinigende filters, om dat water als koelwater te kunnen gebruiken. Ik denk dat meer en meer bedrijven het Scheldewater op termijn dus zullen kunnen gebruiken voor koeling.

VO: Voor het andere project, waarmee Sanitechniek de hoofdprijs won in de categorie ‘Klimatisatie’, werd in een kantoorgebouw geopteerd voor een vierpijpswarmtepomp in plaats van een klassiek koel- en verwarmingssysteem.

Man 4: Oorspronkelijk was er voorzien om een klassieke stookplaats te installeren, dus een koelmachine en een luchtcondensator, wat een klassieke HVLC-oplossing is voor een kantoorgebouw. Daar hebben wij op zich geen problemen mee. Maar toen bedachten we… Omdat we meer en meer ervaring hebben met bepaalde zaken, bijvoorbeeld ook in ons eigen kantoor… Dat is namelijk uitgerust met een vierpijpswarmtepomp. En wat is daar het grote voordeel van? Wel, je hebt koeling en verwarming in één machine. In de winter moet je dus effectief verwarmen, in de zomer moet je enkel koelen, maar het hele tussenseizoen kun je de verwarming en de koeling laten gebeuren door de vierpijpswarmtepomp. En dat maakt het interessant, zeker met lagetemperatuursystemen. Zeker in kantoren, waar er vaak klimaatplafonds gezet worden, wat ook hier het geval was. Dan is het leuk dat we de koeling en verwarming beide door dezelfde machine kunnen laten ontwikkelen, zonder al te veel energie op te wekken.

VO: Een andere duurzame manier van verwarmen en koelen is via een BEO-veld. Van Maele plaatste er één in het nieuwe logistieke centrum van Van Marcke en won daarmee de hoofdprijs in de categorie ‘Hernieuwbare Energie’.

Man 5: Een BEO-veld staat voor ‘Boorgat Energie Opslag’ en betekent dat we de warmte uit de grond gaan halen en via een warmtepomp in het gebouw gaan verdelen. In plaats van hoe het bijvoorbeeld werkt bij een traditionele ketel op aardgas, gaan we de bodemwarmte gebruiken, en in de zomer kunnen we de warmte van het gebouw ook in de bodem terugbrengen.

VO: Het koelen gebeurt dan volgens het ‘freecooling’-principe.

Man 5: Met Freecooling gaan we eigenlijk de kou die we uit de bodem halen in de ventilatie integreren, zodat het gebouw daarmee afgekoeld wordt.

VO: Tot zover de Sanilec Awards van 2019. Wil je meer informatie over de projecten, surf dan naar de website van Sanilec.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.