Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Slimme tip voor waterbesparing in je tuin

Tuinplanten kunnen niet zonder water, de ene, al naargelang de bodemgesteldheid heeft al wat meer water nodig dan de andere. Je kan het je gemakkelijk maken met een geautomatiseerd druppelsysteem. Nog een groot bijkomend voordeel: het bespaart je enorm veel werk en je kan met een gerust hart met vakantie vertrekken.

Transciptie 

Bespaar op je waterverbruik in de tuin met deze tip van Jean.

Eén van de manieren om ervoor te zorgen dat je planten van al het water dat in de bodem aanwezig is, kunnen genieten, is die bodem regelmatig een beetje op te harken, een beetje te verstoren, op die manier zal het grondwater dat door capilariteit opstijgt, niet gaan verdampen, maar ter beschikking blijven van de plantenwortels, maar het is maar één van de manieren want wat doe je met zo’n droge zomer zoals die van vorig jaar, weet je nog wel, toen jah, ook mijn tuintje er verpieterd bij lag, jah, ik heb toen gedacht, dat mag niet meer gebeuren, ik ga een bevloeiingssysteem installeren, en dat is voor vandaag.

Alles begint met het oppompen van water; en dat kan ofwel grondwater zijn, ofwel regenputwater, en dat oppompen van water begint hier in deze kast met mijn pomp, jah, die gaat het grondwater in mijn geval van twaalf meter diep omhoog halen, vandaar wordt het door een heel slim systeem verder verdeeld, de tuin in.

Het slim systeem verdeelt het water van de hoofdkraan, naar een hoofdslang in de tuin, maar daartussen zit een drukverminderaar gekoppeld die de waterdruk afregelt.

De hoofdleiding is vertakt naar de plaatsen in de tuin die je wil bewateren. Er zijn grotere buizen, maar ook kleintjes voor plaatsen die een mildere watertoevoer nodig hebben.

Hoe koppel je de leidingen aan elkaar? Dat gebeurt met T-koppelstukken die je op de buizen schroeft.

Ben je aan het eind van een leiding geraakt? Dan komt er een stop op te zitten.

Op de leidingen plaats je dan telkens een sproeikopje: je prikt eerst een gaat, waarna je de sproeikop erin schroeft. Voor kleine waterafgifte installeer je de kleine druppelaars, voor meer bevloeiing kies je voor andere types van sproeikoppen.

Hoe komt het water nu bij de planten terecht? Ofwel draai je gewoon de kraan manueel open, ofwel bedien je het systeem met een app. Dankzij sensoren in de grond weet het slimme systeem wanneer de planten nood hebben aan water.

Elke tuin heeft water nodig, tuinplanten kunnen niet zonder water, de ene, al naargelang de bodemgesteldheid heeft al wat meer water nodig dan de andere en we maken het ons gemakkelijk met zo’n geautomatiseerd systeem met druppelaars, jah, en het heeft nog een groot bijkomend voordeel: het bespaart mij enorm veel werk en ook zorgen om de tuin, ik kan met een gerust hart met vakantie vertrekken.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.