Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

De tuin simpel onderhouden

Mijn tuin - Ep. 8 - De tuin simpel onderhouden

Transciptie 

Hoeveel tijd je aan je tuin besteed, ja dat heb je zelf wel in de hand, hé. Als je een grote tuin hebt, dan heb je meer werk dan in een kleine tuin. [lacht] Dat is logisch. Daarom heb ik het hier zo’n beetje beperkt gehouden en ervoor gezorgd dat tuinieren voor mij een plezier is. Iets wat ik gemakkelijk tussendoor kan doen en waar ik geen dagen aan een stuk moet mee bezig zijn. Zo is tuinieren het plezantse.

Wat je met je gazon gaat doen, ja dat hangt er een beetje vanaf. Sommige mensen kiezen voor een echt siergazonnetje, waar je nauwelijks over loop en dat moet gemillimeterd zijn. Maar euh, jah, ikzelf heb gekozen voor een betreedbaar gazon, een sportgazon. Dat is een aparte mengeling van graszaden die het betreden goed verdragen. Jah, ik maai het nooit korter dan 2 à 2,5 centimer. Als je het nog korter gaat maaien, dan ga je er voor zorgen dat het in de zomer sneller uitdroogt. Dus laat je gazon iets langer staan, dan gaat het in de zomer minder snel uitdrogen.

Ik heb mijn gazonnetje een paar weken geleden eens een keer goed bemest met voorjaarsmeststof zodat het goed in de groei geraakt. En aan die meststof heb ik ook kalk toegevoegd, niet alleen gewone kalk maar kalk die magnesium bevat. Daardoor krijgt dit grasplekje een heel mooie diepgroene kleur. Dat komt door de magnesium in de kalk. Voor de winter had ik al een wintermeststof toegevoegd dus jah, het is niet zo dat gazon niets nodig heeft. Denk eraan, het zijn planten waar je bijna dagelijks over loopt. Welke andere plant kan dat verdragen? Dus gazon verdient uw respect en gazon verdient ook de juiste voeding. Daar moet je zeker op letten.

Bah, kijk nu toch eens hier. Jah, de laatste jaren krioelt het in mijn tuin van de bosduiven, van de houtduiven. Je hoort het ook. ….[luistert]; dat zijn ze hé. Maar die houtduiven die laten ook soms wat achter hé [lacht]. Wist je trouwens dat het wit in een duivenstrontje, dat dat urine is? Nee hé. Dat weet je nu. Ik heb daar een goede en een snelle oplossing voor.

Voila, dat is zo gepiept. En nu we toch bezig zijn, ik heb gezien dat ze hier achteraan ook weer goed hun best hebben gedaan.

Jah, kijk, en ik zie dat de klimop...Jah, klimop, is dat nu goed voor de tuin of niet? Voor mij is het een beetje een vijand hoor, maar hij was hier vroeger dus ik moet hem heel goed intomen. En ik zie dat hier de klimop van de afsluiting naar mijn buren toe, dat hij steeds, jah, breder wordt bovenaan en dat hij over mijn nieuwe border gaat komen en dat wil ik absoluut vermijden, dus die ga ik even bijsnoeien.

Ja, als je aan mij vraagt wanneer je klimop moet snoeien, dan heb ik maar één antwoord. Als het nodig is en het is heel vaak nodig. Grondklimop die je een beetje in de perken wil houden, die kan je echter best in augustus snoeien. Dan gaat die uitlopers maken op de plaats waar er gesnoeid is en gaat hij dichter komen te staan. Maar jah, klimop die de hoogte in gaat, die moet je wel regelmatig bijhouden en dat mag zowel in het voorjaar als in de zomer, als in de winter. Want klimop is een zeer krachtige groeier. Maar we kunnen hem wel baas.

Een border aanleggen, dat is op zich al een plezier als je weet hoe je het moet doen. En één van de tips die ik kan meegeven dat is dat je in de border de planten niet te dicht bij elkaar mag planten. En dat je een mengeling moet maken van doorlevende vaste planten en kleine struikjes. Dan heb je een border die er heel, heel natuurlijk uit ziet. Hou rekening met de uiteindelijke grootte van de planten en wees er maar van overtuigd, als er in de boekjes staat 8 per vierkante meter, hou het maar bij 3. Want ze gaan heel snel uitgroeien en heel snel tegen elkaar komen. En je merkt dat ik hier in deze border geen bodembedekking heb gebruikt. Met uitzondering aan de randen wat vetplantjes en zo. Maar voor de rest is dat gewoon de grond die hier was en die hier achteraan in de tuin tamelijk zanderig is. Kijk ik mest dan wel de struikjes bij. Zoals deze vlier, dat is een rode vlier, een heel mooi struikje wordt dat. Die mest ik bij met wat paardenmest. En hier zie, de varens beginnen al wat uit te komen. Maar door regelmatig te rakelen met zo’n drietand, hou ik de bodem los en verhinder ik ook dat onkruiden de kop opsteken. En ik heb het al vaak gezegd, ik zal het nog maar eens zeggen. Een uurtje werk in het voorjaar, rond deze tijd, bespaart je vier uur werk in de zomer. Echt waar! En het tuinieren blijft plezant! Ik hoef voor niets mijn rug pijn te doen. Kijk, gerief met een lange steel. Dat is ook één van die dingen die wel eens vergeten wordt, als je tuingerief koopt. Kijk naar de lengte van die steel. En zo regelmatig eens door uw border. Hup. Kijk die Heuchera, hoe mooi die opkomt. Die gaat helemaal rond dit kleine kersenboompje. Je moet geen grote kersenboom zetten als je geen plaats hebt. Hier was plaats voor een kleine kersenboom en als ieder bloempje een kers wordt, dan gaan we moeten smullen, denk ik. Hier vooraan heb ik, ook op deze droge grond, een hele gemakkelijke plant. Die al mooi is omwille van zijn blad alleen. Kijk dit is daglelie of hemerocallis. Hier komen later in het voorjaar lange stelen op, zo ongeveer tot op een meter hoog, met prachtige oranje bloemen.

Hier achteraan, dat zijn de jonge planten van Kalimeris. Dat is een plant, eigenlijk een zomeraster. Een asterachtige bloem die in de zomer heel deze oppervlakte hier zal voldoen. En dit is een heel bijzondere Photinia. Die heb ik vorig jaar uit Engeland meegebracht. Eentje die in het rood opkomt en dan naar roze verkleurende blaadjes heeft. En ook een witroze bloesem. Een heel bijzonder struikje ook. Jah, dat heeft tijdens mijn Engelandreis vorig jaar veertien dagen op een bus gestaan. Ik heb hem toch hierheen gehaald. Perfect winterhard ook, Photinia. En soms laat ik ook onkruiden staan, zoals hier. Dat is Stinkende Gouwe, ja Stinkende Gouwe of Wrattenkruid. Wat heel bekend is om wratten weg te doen. Want kijk, als je dat steeltje doorbreekt, dan heb je hier dat gele of oranje sap dat er uit komt. En als je dat op een wrat doet, jah, dan heb je eigenlijk het beste geneesmiddel tegen die wratten. Wrattenkruid. Stinkende Gouwe wordt voortgezet door de mieren die met de zaadjes rondzeulen. Maar dat is een ander verhaal. Kijk, en hier staan nog wat geraniumsoorten. Hier heb ik een vlinderstruik gezet. Op de duur gaan die struiken natuurlijk wel groter worden, maar dan kan ik ze wel nog op het juiste moment snoeien. Hier op de voorgrond heb ik onlangs een zaailing ontdekt van een papaver. Die laat ik ook lekker staan. Dan hier nog wat kleine borderplantjes en hier sé. Dat zijn Margrieten. En die Margrieten zijn echte zomerbloeiers. En door gewoon rond de plant te gaan, en de bodem los te werken, zorg ik dat er niet te veel water verdampt rond die Margrieten. Hier staat een Pioen. Jah, Pioenen, prachtige bloemen. Die bloeien niet zo lang, maar zijn heel mooie, ouderwetse bloemen. Die verdragen niet goed dat ze verplant worden. Dus als je ze verplant, moet je niet schrikken dat ze een jaartje achterblijven. Maar het jaar erop gaan ze natuurlijk weer heel mooi bloemen. En dit is hier de Choisya. Het is een Choisya. Jah, die ruikt. Die bloemetjes hiervan die ruiken enorm lekker naar sinaasappelbloesem. Je weet niet wat je ruikt! Het lijkt wel of je onder een echte appelsienboom staat als je hier in de zomer passeert. Hij stond tot vorig jaar in de pot. Maar ik heb hem hier bij oma’s huisje in de volle grond geplant. En je ziet al direct aan de nieuwe loten die hij krijgt, dat hij er zeer dankbaar voor is. En kijk op nauwelijks twee, drie minuten ben ik al door mijn border heen geharkt. Tuinieren moet een plezier blijven. Het moet allemaal behapbaar blijven. Dus als je je tuin goed wil onderhouden, zorg er dan ook voor dat je het alleen kan doen. Dat je niet elke week een tuinman moet gaan halen. Natuurlijk is daar niets mis mee, als je een grote tuin hebt.

Zeg, hier zijn nog strontjes. Je hebt ze niet allemaal weggedaan.

Nu de border hier achteraan gedaan is, is het tijd om een beetje aandacht te besteden aan deze kruidentuin. En een kruidentuin aanleggen, ja dan moet je toch een aantal basisregels in acht nemen. Ik heb er hier voor gezorgd dat de kruiden..de grond waarin deze kruiden staan, dat die snel opwarmt door de tuin wat hoger aan te leggen. Dit zijn gewoon oude betonschotten, uit recyclage. Die zijn 60 centimeter breed en je kan er prima grondkeringen mee maken. Ik vind dit echt een heel goed recycleerbaar materiaal. En hier heb ik die kruiden in gezet. In vrij arme grond die ik wel verrijkt heb met, voor heel deze totaliteit, een veertig kilo korrels kalk. Kalk zorgt ervoor dat die kruiden het goed gaan doen want de meeste aromatische kruiden die bij ons groeien of die je in je keuken gaat gebruiken, die zijn afkomstig uit kalkrijke gebieden. Warme gebieden. Meestal uit het Middelandse zeegebied. Om te gaan verhinderen dat die te veel met elkaar gaan concurreren. Dat de ene de andere gaat overgroeien. Zo heb ik hier bijvoorbeeld een Salie. Dat worden grote struiken als je er niets aan doet. En die zou zo mijn Kerriestruik overgroeien en die kerriestruik zou mijn Citroentijm overgroeien en dan heb je op een duur een wilde mengeling van uitgeschoten struikjes. Het wordt allemaal te houtig en minder mooi en je kan opnieuw gaan planten. Dat kan je verhinderen door vanaf het voorjaar alles heel mooi rond te zetten. Ik hou van die vormen, de ronde vormen die mooi in elkaar overlopen. En daarom ga ik de topjes...gewoon de topjes er een keer af doen. En je merkt, als ik die topjes er af doe, dan hou ik mijn haagschaar niet zo, maar ik hou ze zo. Ondersteboven. Dan kan je het mooiste werken. Dus ik doe de topjes er af. Wat is het gevolg? Overal waar een topje er af is daar gaat, onder die topjes, onder die afgesneden topjes, gaan er nieuwe kleine twijgjes ontstaan. Waardoor het struikje nog dichter gaat groeien, waardoor het nog bossiger wordt. Ik zie hier al die uitstekende nieuwe stukjes, die gaan er allemaal af. En zo hou ik dat allemaal in toom. Jah kerriestruik, dat is een beetje een olieachtig blad en dat knipt iets moeilijker. Jah, dit zou je moeten ruiken. Dat is geweldig hé. Op die manier natuurlijk gaat de kerriestruik niet aan het bloeien gaan. Er komen gele bloempjes in maar het is mij te doen om het blad. Pas op, het is geen curry hé, het is een kerriestruik. Dat is een heel aromatisch blad, waarvan de geur van ver een beetje gelijkt op lavendel. Trouwens de plant lijkt er ook wat op. Maar die heel goed is in allerlei gerechten. Die je bovendien ook gaat helpen om die gerechten beter te verteren. Ook hier deze salie. Die ga ik klein houden. De topjes er uit. Dan gaat die mooi vertakken en kleinere blaadjes vormen. En ook tussen de twee hier. Een beetje ruimte vrijlaten. Zo gaan ze elkaar niet verder hinderen. Dus kortweg, zorg voor een zonnige plek voor al je keukenkruiden. Ze hebben echt zon nodig. In de schaduw heeft het helemaal geen zin. Zorg voor een vrij droge, kalkrijke grond. Niet te veel water geven. En knip ze regelmatig bij. Alleen op die manier ga je niet alleen een goede kruidentuin, maar ook een mooie kruidentuin hebben. Ik hou trouwens van moestuinen en kruidentuinen die ook een lust zijn voor het oog en niet alleen voor de mond.

Als je de oppervlakte van je tuin niet te groot maakt, als je die wat beperkt, jah dan beperk je ook wel het aantal uren werk dat je er in moet steken. En dan wordt tuinieren een plezier. Heel dit tuintje heb ik op een kleine halve dag helemaal in orde gemaakt. Jah, dat is genieten hé.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.