Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Zelf een rolluikkast installeren

Zelf Gedaan, Goed Gedaan? - Ep. 2 - Zelf je rolluikkast bouwen? Ook dat is een klusje dat de echte doe-het-zelver niet uit de weg gaat. Kijker Tony toont ons hoe hij er een installeert.

Transciptie 

In deze aflevering van ‘Zelf Gedaan, Goed Gedaan ?’ zien we Dobbit-kijker Tony thuis aan het werk. Omdat de vorige eigenaar van dit huis geen rolluiken voorzien had, gaat hij er hier vandaag installeren. Ze zullen niet alleen dienst doen als zonnewering, maar de woning ook inbraakveiliger maken en isoleren. De lamellen die Tony koos, bestaan uit aluminium en hebben vanbinnen een isolatielaag.


Om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken, zorgt hij ervoor dat hij zoveel mogelijk gereedschap en materiaal bij de hand heeft. Op de tafel zal hij het één en ander kunnen voorbereiden. Om te beginnen snijdt hij de verpakking open met een breekmes – voorzichtig natuurlijk, zodat hij geen krassen maakt in de producten. Hij controleert eerst de inhoud en bekijkt het plan voor de montage. Het gaat om een voorzetrolluik met elektrische motor, dus de bediening van de rolluiken gebeurt met een drukknop met bedrading.

 
Vóór de opbouw van het rolluik moeten er een aantal ingrepen gebeuren bij de wand. Een planchet moet losgemaakt worden met hamer en beitel, zodat de elektrische kabels door de muur kunnen.

 Deze plank is hier gewoon tegen genageld. Ik ga hem wegnemen, zodat ik elektriciteit door deze opening kan voeren.


Hier moet ik opletten dat ik de linteau niet raak. De linteau komt in feite ver genoeg, dus ga ik ongeveer hier aftekenen en zo naar de binnenkant toe boren. Zo komt het mij goed uit.
Met een betonboor kan Tony door de spouw en de binnenmuur boren. De bovenste houten lat wordt doorgezaagd om wat extra hoogte te winnen.


Nu moet de deuropening afgemeten worden. Dat gebeurt op drie plaatsen: boven, midden en onder. Je neemt dan de kleinste maat. Volgens dit plan moet er ook 5 millimeter speling gehouden worden in de verticale geleiders; als je dat niet zou doen, zou het rolluik klemmen bij het naar boven of beneden gaan. Om zeker te zijn, kun je een lamel nemen, de maat daarop aftekenen en deze langs de opening schuiven om te testen; zo zie je meteen of het juist is. En wat blijkt: aan de rechterkant loopt de muur niet loodrecht, er is bijna 2 centimeter verschil.

De deuropening is aan de bovenkant groter dan aan de onderkant. Het scheelt twee centimeter, en dat is natuurlijk veel te veel. Dus wat moet ik doen? Ik moet een oplossing vinden om deze lat hier te kunnen verwerken en ervoor te zorgen dat deze geleider hier een beetje aan de binnenkant van de lat komt. Dit om evenwijdige latten te verkrijgen.
Door de verticale lat los te maken en op te spieën kan Tony hier het verschil van zo’n 2 centimeter opvangen. Met lange schroeven van 80mm zit de lat weer stevig vast.


De lamellen kunnen nu op maat gezaagd worden. Dat mag met een houtcirkelzaag; aluminium is zelfs zachter dan bepaalde houtsoorten. Bij dit werkje is het wel belangrijk dat je goed je ogen beschermt. Om het jezelf gemakkelijker te maken, kun je werken met een aanslag; eenmaal die juist ingesteld is, krijg je snel alle stukken op dezelfde lengte. In dit geval mogen alle onderdelen exact 303 millimeter ingekort worden, dus zowel de rolluiklamellen als de onderste lat, de rolluikas en de twee beschermkappen.

 
Tony schuift dan alle lamellen terug in elkaar, de onderste lat zeker niet te vergeten.

Om de as nu te laten draaien, is er een koppelstuk nodig dat op de zijkant komt. Dit wordt vastgeschroefd met de meegeleverde schroeven. Je gebruikt de as om de juiste positie te bepalen. Om voor te boren, tekent Tony eerst de gaatjes af met een stift om die dan met een kleinere boordiameter te boren. Daarvoor gebruikt hij een metaalboor. Daarna kan hij de passende bouten inschroeven.

 
Het pakket bevat ook twee platen die op de zijkanten vastgeschroefd kunnen worden en die dezelfde vorm hebben. Die moeten de rolluiklamellen op hun plaats houden. Er moet aan de zijkanten ook een gat geboord worden om de elektriciteitskabel door te steken.

Voordat Tony de binnenplaat vastschroeft aan de motorkant, de kant van de verlengkabel dus, moet de as al vastgemaakt zijn met 2 veiligheidspinnen. Daarna schuift hij de binnenplaat aan de andere buitenkant door op zijn plaats.


Dan is de montage van de twee wanden met de as aan de beurt. Tony haakt de beugels van de rolluiklamellen in de as en rolt het rolluik op. Hier is de draairichting van belang en afhankelijk van of de motor links of rechts ingesteld is. Daarvoor moet je goed op je schema kijken.

Hij brengt de eerste wand op zijn plaats en voorziet daarna een kleine metaalboor van 2 mm in de boorkop. Daarmee wordt eerst voorgeboord. Zijn er in het pakket zelfboorschroeven voorzien, dan hoeft het voorboren natuurlijk niet. De eerste wand is nu vastgeschroefd, maar met de tweede wacht Tony nog even, aangezien deze nog open moet kunnen voor het regelen van de rolluikhoogte.

 
Nu is het de beurt aan de rolluikgeleiders. Daarin moeten 5 gaten van 5mm geboord worden – 1mm groter dan de schroeven dus. Dit is om later de geleiders aan de zijkanten vast te schroeven.

De rolluikgeleiders mogen nu op maat gezaagd worden; al is dat hier niet nodig, want de lengte is precies juist. Tony schuift dus de twee geleiders meteen in de rolluikkast. Zo vormen alle stukken nu één geheel.

 
In een volgende stap trekt hij alle elektriciteitskabels door die nodig zijn voor de besturing en de stroom van het rolluik. Hij neemt het geheel vast en zet het ongeveer op zijn plaats. De kleine streepjes die hij voordien had afgetekend duiden aan waar de diepte van de kast komt.

Het is nu al mogelijk om aan de bovenkant van de geleider een schroef vast te draaien. Pas wanneer de waterpas verzekert dat die mooi recht is, kunnen de volgende schroeven erin.

De tweede zijde monteert Tony op dezelfde manier, en nadien controleert hij opnieuw of de rolluikkast wel waterpas staat. Mocht dat niet het geval zijn, dan zou hij hem nog op de juiste hoogte kunnen klemmen door een spie onder de geleider te plaatsen.


De draden worden nu gekoppeld volgens het bijhorende plan. Zorg er natuurlijk altijd voor dat er geen spanning op de draden zit wanneer je dit doet. Nu ook dit erop zit, is het tijd geworden om de rolluiken eens te testen. Eerst en vooral moet de hoogte geregeld worden. Er is een automatische stop voorzien voor bovenaan, maar ook onderaan. In Tony’s geval worden de twee vergrendelingen met een bijgeleverd stokje geregeld. De werkwijze kan verschillen, dus neem altijd de handleiding door.


Ten slotte moet de tweede wand nog vastgeschroefd worden. Die haakt in het eerste paneel.

Waar Tony in de muur geboord had om de kabels door te laten, dicht hij het gat af. Dat kan met silicone of montagekit. Op die manier wordt het vocht buiten gehouden. Nu worden de twee latten van de gevelbekleding teruggeplaatst. Ook de afdekking schroeft Tony nu vast. De klus zit erop, de rolluiken zijn geïnstalleerd en Tony kan ‘s avonds met een druk op de knop zijn woning verduisteren en bovendien ook extra beschermen.

 
Heb je er zelf ook een interessant doe-het-zelfproject op zitten? Mail dan je videobeelden naar zelfgedaan@dobbit.be en schitter binnenkort net als Tony in dit programma.

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.