Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Waarop letten bij het zelf opmeten van je raam

Publireportage - Raamwinkel, specialist in ramen en deuren voor zelfplaatsing, geeft praktische tips mee voor wie daarnaar op zoek is. Deze week kijken we naar waarop je moet letten bij het opmeten van je raam.

Transciptie 

 

TIP VAN DE WEEK: Waarop te letten bij het zelf opmeten van je raamopening?
In België is het zo dat een raam altijd maatwerk is. Dat betekent dat er geen twee raamopeningen dezelfde afmetingen hebben. Dus het gat moet correct worden opgemeten, waarna het raam gemaakt wordt volgens de juiste maten. Alleen dan kan een vlotte plaatsing gegarandeerd worden. Er zijn twee types muren waar je mee te maken kunt krijgen bij het zelf opmeten van je raamopening: ofwel heeft je muur geen slag, wat wil zeggen dat de binnenkant en de buitenkant dezelfde openingsgrootte hebben. Ofwel heeft je muur wél een slag en dat wil zeggen dat, als je de binnenmuur volgt met je hand, je de buitenmuur voelt in het gat. Dus de opening in de binnenmuur is in dat geval groter dan de opening in de buitenmuur. Het raam zal dan ook achter de slag zitten, want dit hier is de slag, hier aan de binnenkant, en het raam komt daartegen. Om die reden moet het raam dan ook iets groter gemaakt worden dan de opening in de muur. Dat is het systeem. Een ander belangrijk aspect is het waterpas liggen van de blauwsteen. Dat is de steen buiten, waar je raam op rust – niet volledig, want de blauwsteen stopt halverwege het raam, maar het raam zal er wel gedeeltelijk op rusten. Als dus je blauwsteen niet waterpas ligt, dan begin je al met een scheef raam te plaatsen. Dat is absoluut te vermijden. Daarom is het aan te raden om eerst je blauwsteen mooi waterpas te leggen; dat is in eerste instantie een beetje meer werk, maar je zult er later baat bij hebben. Als je natuurlijk met buitenisolatie en crepi-afwerking en zo werkt, dan heb je geen blauwsteen en dan wordt er een dorpel voorzien aan het raam zelf en moet je die gewoon waterpas monteren. Dat is een andere manier van werken. Twijfel je over de maat, dan kun je gebruik maken van de nameetservice van Raamwinkel; wij komen dan op de werf alles nog eens controleren en bespreken, zodat je zeker over de juiste maten beschikt. Zo maak je het jezelf niet nodeloos moeilijk wanneer je de ramen dan uiteindelijk plaatst.

 


Meer tips? Surf naar Raamwinkel.be

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.