Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Tips om verfvlekken te verwijderen

Een verfvlek verwijderen? Afhankelijk van het type verf en de ondergrond, zijn volgende tips toepasbaar.

Transciptie 

Een verfvlek verwijderen? In deze tip testen we enkele producten uit die je kan gebruiken naargelang het type van verf en de soort ondergrond.

In deel een kijken we naar verf op oliebasis, in deel twee naar watergedragen verf.
Aan de slag. Hoe reinig je verfspatten op oliebasis, maar die inmiddels opgedroogd zijn? Laten we meteen beginnen met een delicate ondergrond: natuursteen.
Gezien we met tal van chemische producten aan de slag gaan: bescherm je handen voldoende. Verlucht ook de ruimte indien nodig, of bescherm je luchtwegen.
Natuursteen is een delicate ondergrond, dus gaan we eerst eens aan de slag met terpentijn: dat is een ontvetter voor geboend hout. Het is gemaakt van de harsen van dennenbomen, een veilig natuurlijk product.
Welk product je ook gebruikt, test altijd even uit. En wat blijkt, de terpentijn lost niets op. Een chemische variant, borstelontvetter, maakt de verf een beetje weker, maar biedt zeker geen oplossing.
Een agressiever product eens proberen: synthetische thinner. De verf lost op. Na verloop van tijd zie je zelfs dat de verf begint te bladderen. Uiteindelijk lukt het om de delen weg te vegen, maar blijft er een vettig residu over. Die krijg je nog weg met een beetje ontvetter.
Wat bij een keramische tegel? Dit materiaal is niet poreus omdat het mooi is gepolierd. Krabben is een optie, zolang er geen onzuiverheden of bramen aanhangen. Want je wil absoluut geen kras maken. Conclusie? Het meeste krijg je eraf. Mocht er nog een waas achterblijven krijg je die vlug weg met thinner. Datzelfde product is op zichzelf eigenlijk al doeltreffend genoeg om de opgedroogde verfresten te verwijderen. Gewoon voldoende blijven schrobben, en nadien met een proper doekje alles schoon wrijven.
Wat indien je hebt gemorst op een kunststof ondergrond? Thinner leek daarnet een redder, nu ook? Het komt niet meteen los, maar de volharder wint. Ook hier weekt de verf los, maar de tegel heeft wat textuur waarin rode pigment achterblijft. Met een zachte borstel haal je het meeste weg, en proper krijg je het helemaal met een laatste veeg van een proper doekje.
Nog een product die je allicht wel thuis hebt staan: aceton. Wat is de reactie bij het pvc, de keramische tegel en de natuursteen? Na flink wat schrobben, lukt het vrij aardig om bij elke ondergrond de aangekoekte verfklodder los te weken en te verwijderen. Aceton is wel wat vluchtig, dus sowieso moet je constant wrijven. Want als je een aantal seconden wacht, is het al verdampt. Bij de natuursteen duurt het ietjse langer, maar dat komt vooral omdat de verf hier is aangebracht op de ruwere zijde, en niet de gladgepolierde zijde. De verf blijft er daarom dus ietwat beter aan hechten. En bij het plastic voel je dat de toplaag ietsje dunner aanvoelt, en zelfs wat bleker is gekleurd dan de oorspronkelijke versie.
Hoe goed lukt het verwijderen met white spirit? Bij elke ondergrond duurt het lang eer de vloeistof inwerkt, maar de verf wordt wel weker, waardoor je het al grotendeels voorzichtig kan wegschrobben. Al moet je daarna wel herhaaldelijk opnieuw inwrijven met white spirit. Resultaat? Bij natuursteen krijg je er niet alles mee weg. En bij de tegel en pvc werkt de white spirit traag, maar het lukt uiteindeiljk wel en het product respecteert beter de toplaag van het plastic zoals de aceton dat deed!
Nog even een andere ondergrond aanpakken. Glas. Het glas is niet poreus en absorbeert de verf dus niet. Eenmaal gedroogd, kan je het er heel gemakkelijk afkrabben met een schoon mesje. Dus andere chemische producten heb je niet echt nodig.
Een niet behandelde houten ondergrond, dat zal allicht andere koek zijn omdat het een vrij absorberende ondergrond is. Laten we beginnen met een agressief product: verfafbijtmiddel. Doe zeker handschoenen, en mogelijke dampen wees je slim af met een mondmasker. Eerst pakken we hout met een grove vezel aan, dan wat meubelhout die mooi is opgeschuurd, dan zacht hout, en om af te sluiten een klikpaneel met een geprinte houtvezeltekening. Even de timer aanzetten om het product te laten inwerken. Afkrabben bij de grove vezel lukt minder, met een stalen of koperen borstel haal je praktisch niets weg. Bij het geschuurde meubelhout krijg je de bovenste laag redelijk mee, maar de pigmentvlek blijft. Net zoals bij het zachte hout. Het klikpaneel brengt een verrassend resultaat: de verf komt los, en de verfafbijt beschadigt de toplaag niet. Reinig wel goed met wat schoon water, zodat je het product verwijdert. De restanten verfafbijt blijven namelijk doorwerken.
Is er nog een oplossing voor de dieper ingetrokken pigmentvlek in het hout? Misschien white spirit? Er komt wel wat verf mee, maar het levert geen afdoend resultaat op. Biedt aceton soelaas? Aan ons schuursponsje zien we dat de rode kleur wel wat meegeeft, maar de werking is onvoldoende. Het zachte hout lukt nog het best, maar dat is omdat stelselmatig de houtnerf wordt afgeschuurd en het hout dus blanker komt te staan. Synthetische thinner is misschien nog een optie? Alleen, ook hier verandert er niets.
Zoals je al kon inschatten, blijft alleen schuren nog een optie. Hoe zachter het hout, hoe fijner de schuurkorrel mag zijn. En uiteraard, hoe grover de vezel, hoe grover de schuurkorrel. Schuren met een schuurspons, een eigengemaakt schuurblokje doet telkens meer en meer pigment verdwijnen. Het beste resultaat verkrijg je met de schuurmachine. Het is natuurlijk goed opletten dat je niet te veel hout verwijdert, anders krijg je een flinke uitsparing in je houten meubel of plankenvloer, bijvoorbeeld.
Al ben je nog het beste af bij zacht hout: met wat staalwol kan je heel fijn schuren. Het geluk is hier nu ook dat de rode verfpigment wat ‘matcht’ met de tint van het hout, maar toch, het resultaat is nog aanvaardbaar.
Wat te doen bij een natte verfvlek? Ook dat willen we even testen! Het gaat hier telkens om verf op oliebasis.
Opnieuw pakken we een houten ondergrond aan. Bij natte verf blijft de regel: hoe vlugger je erbij bent, hoe makkelijker je het zal kunnen verwijderen met een propere vod. Hoe méér je dan al weg kan nemen, hoe beter het eindresultaat. Krabben met de borstel bij de grove houten plank lukt echter niet. De verf dringt nu eenmaal diep door in het hout. Vandaar dat het schuren bij het meubelpaneel ook mislukt. De schuurmachine verwijdert nog meer, maar het resultaat is niet echt bevredigend. Tenzij je nóg meer hout zou willen wegschuren. Je begrijpt dus, een onbehandeld houten oppervlak die verf kan absorberen is dus zeer delicaat: grote kans dat je altijd met een pigmentkring of schijn overblijft.
Wat met ondergrond die minder absorberen dan het hout?

White spirit doet wonderen bij het kliklaminaat: met een schone doek veeg je het zo weg. Idem bij de tegel. Het vluchtige aceton of de wat meer agressievere synthetische thinner lukken ook wel hoor, maar white spirit is blijkbaar al meer dan voldoende! Ook bij het kunststof werkt de white spirit, en maar best ook, want aceton is net te agressief voor de toplaag van het plastic zoals eerder aan bod kwam. Bij de natuursteen vewijdert white spirit de verf zeker voldoende, maar blijft er een vettige film achter. Thinner levert een beter resultaat op: het werkt even vlot maar er is geen vettig residu dat achterblijft.

Dan rest nog het aanpakken van vlekken en spatten op basis van watergedragen verf.
In theorie kan je de watergedragen verf wat met water behandelen, net zoals je gebruikte borstels en kwasten, gebruikt voor watergedragen verf, in water kan reinigen. Alleen, dat duurt nogal lang. Laten we dan maar eerst eens beginnen met krabben. Bij de keramische tegel, natuursteen of kunststof kan je alles vrij goed krabben, alleen beschadig je de natuursteen of kunststof nogal makkelijk. De tegel lukt het best, bij de rest is het wat ploeteren.
En bij hout moet je er al zeker niet bij beginnen: het mesje hapert en maakt inkervingen. Absoluut te vermijden dus.
Wat met chemische producten? Eerst eens kijken naar white spirit. Bij de tegel krijg je de verf los, maar blijft een gele waas achter. Hetzelfde bij de natuursteen. Bij kunststof komt de substantie vrij moeilijk los, maar het lukt. Hetzelfde resultaat bij het kliklaminaat. En bij hout? Tjah, het verspreidt de verfpigment alleen maar verder.
Terpentijn, dat normaal gezien zacht moet zijn voor het hout, kan nog een optie zijn. Conclusie: bij hout met grove vezel begin je er best niet aan, er is geen verschil. En bij het geschuurde meubelhout levert het ook al geen resultaat op. Schuren is en blijft allicht de enige beste optie. Bij het kliklaminaat lukt het dan weer vrij goed met de terpentijn. Opnieuw, het gaat hier om een ondergrond die nauwelijks absorbeert. En de minimale gele waas, krijg je met tijd wel uit als je de betreffende wand- of vloertegel dan gewoon reinigt met water en een sopje. Het is dan ook watergedragen verf. Hetzelfde verhaal bij de keramische tegel, natuursteen en kunststof tegel. Al was het wel wat moeilijker om de natuursteen terug proper te krijgen. Bij kunststof gebruiken we het niet, want het beschadigt het plastic!
Aceton kwam nog niet aan bod. Keramische tegel, natuursteen en kliklaminaat: goed schrobben met de vluchtige stof maakt alles goed mooi. Bij het kliklaminaat blijft er wel een vettige, gele waas over. Even ontvetten lost dat op. Bij het hout zit je weer met hetzelfde probleem: de pigment is zo diep geabsorbeerd in de ondergrond dat je blijft sukkelen.
Thinner lijkt alweer veelbelovend te zijn. Bij de tegel is het haast meteen weg, natuursteen en pvc krijg je volledig proper met wat keukenpapier. Thinner vervliegt dan ook niet meteen waardoor het even blijft doorwerken: de verf weekt los en er blijft geen pigmentkring achter. Bij het hout is het echter waardeloos om eraan te beginnen: er gebeurt niets, het hout verkleurt zelfs een beetje.
Natte verfspatten van watergedragen verf? In dit geval kom je er nog goed van af als je er direct bij kan zijn met een natte vod. Eventueel wat extra doen weken met wat terpentijn doet de laatste verfvlekken wel verdunnen. Het kliklaminaat zal niets absorberen, dus met water krijg je alles meteen proper. Zijn er nog resten? Dan krijg je die mettertijd wel proper door nog meer af te wassen. Al kan aceton in dit geval nog soelaas brengen. Even de vod inweken en dan alles wegschrobben. De keramische tegel is zoals te verwachten een makkelijk geval: spons en water erover, en de klus is geklaard. De kunststof is wat lastiger. De tegel vertoont hier wat minuscule nerven waar de verf wat langer aan blijft kleven. De laatste restanten haal je er gemakkelijk af met synthetisch thinner, die respecteert de ondergrond, maar verwijdert voldoende de verf. En bij natuursteen? Ook hier ben je er goedkoop vanaf met spons en water. Hoe vlugger je er bij bent, hoe eenvoudiger alles te verwijderen valt. Toch nog wat lastige stukjes? Grijp dan terug naar aceton. Het vervliegt vlug waardoor er achteraf ook geen vettige film achterblijft.
Voor deze test kan je dus besluiten, test altijd het chemisch product eerst op een minder zichtbare plaats. Hoe gladder en minder poreus de ondergrond, hoe makkelijk de verf te verwijderen valt. Voor droge verf lukt aceton of synthetische thinner best. Aceton is wel vluchtig, dus moet je blijven schrobben om met de stof te kunnen werken. Aceton is wel agressief voor plastic. Bij natte verf ben je goed af bij synthetische thinner, indien er een vettige waas overblijft, dien je dat nog eens te ontvetten. Bij hout trekt de verfpigment diep in het materiaal, en schuren blijft uiteindelijk de beste oplossing.
Zo, onze testcase zit erop. Heb je zelf nog ervaringen bij het verwijderen van verfvlekken? Aarzel dan zeker niet om ze met ons te delen! Vergeet je ook niet in te schrijven voor ons online magazine voor extra handige tips. Alvast bedankt voor het kijken, en tot de volgende.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.