Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Maak zelf een oogstmand

Mijn Tuin - Ep.1 - Tuintip
De tuin ligt er in de winter nog wat slaperig bij maar de échte tuinierder weet altijd wel een klusje.

Transciptie 

De tuin ligt er in de winter nog wat slaperig bij, maar de échte tuinierder weet altijd wel een klusje.

Wie fruit uit eigen tuin kan plukken, of een moestuin vol groenten heeft, kuist modderspatten al een eerste keer af vooraleer je alles naar binnen brengt. Deze oogstmand laat je toe om alles te verzamelen, en tegelijkertijd al eens goed te spoelen met de tuinslang. Het water en alle vuiligheid spoelt dan doorheen het kippengaas.
Veel materiaal om het te maken, heb je alvast niet nodig: wat planken resthout en kippengaas.
Kijk voor een groot stuk hout, waar je de twee zijkanten van de mand uit kan halen. De afmetingen? Die zijn vrij te bepalen, naar welk formaat je zelf handig vindt.
Om een mooie, rechte zaagsnede te bekomen, doet de tafelzaag dienst. Als die is uitgerust met een laser, kan je de afgetekende lijn op je werkstuk altijd precies inschuiven tot op de laserlijn. Wat niet wegneemt dat je het hout ook met een handzaag op maat kan afkorten uiteraard.
De hoeken moeten mooi rond zijn. Je kan een verfpot gebruiken om een ronding over te tekenen. Per houten plaat, hoef je maar twee hoeken af te ronden.
Het overtollige hout zaag je het best uit met een decoupeerzaag. Start de machine al vóór je in het hout gaat, en laat het zaagblad rustig in het hout bijten. Daarna laat je de zaag het werk doen.
Voor een beter resultaat, schuur je de uitgezaagde rand nog eens fijner op. Wikkel wat schuurpapier om een blokje hout, zo heb je een schuurblokje die goed in de hand ligt. Klem je werkstuk altijd goed vast, zodat je makkelijk kan doorschuren. Als je de twee zijwanden naast elkaar fixeert, kan je ze mooi gelijk schuren, zodat ze identiek dezelfde buiging mee krijgen.
Om de zijwanden straks met elkaar te verbinden, zijn er extra latten nodig. Je hebt sowieso twee latten nodig volgens de breedte van het kippengaas. Zaag er twee op maat af.
Dan zijn er nog twee kleine voetjes nodig, zodat de mand stevig kan rusten. Om het wat mooi te maken, laat je ze niet verder uitkomen dan de rondingen. Kort ze op maat af.
Uit het overige hout, haal je nog twee houten latten om er het handvat mee af te werken. Teken ook hier een ronding af. Een kleinere ronding? Daarvoor dient een kleiner potje perfect. Haal er opnieuw de decoupeerzaag bij, en volg netjes de markeerlijn.
Voor een glad resultaat, mag je nog eens opschuren met het schuurblokje.
Als de ene lat is afgewerkt, leg je hem op de tweede. Zo teken je exact dezelfde ronding over.
Om het handvat te maken, gebruik je rondhout. De diameter ervan, boor je uit in de latten. Teken het boorgat op telkens dezelfde positie af. Uitboren lukt het vlotst met een speedboor. Als je in één keer doorboort, zal je aan de onderkant een rafelig uiteinde bekomen.

 


Je vermijdt dit door telkens de helft uit te boren, om te draaien, en opnieuw te beginnen langs de andere kant.
Ook de binnenkant van het gat schuur je nog eens mooi op. Daarvoor rol je gewoon wat schuurpapier op. Kijk vooral of het rondhout er zonder probleem doorheen past.
Er zijn al twee latten om de wanden te verbinden, maar die laat je erin verzinken door een stukje uit de zijwand te halen.

Doe dit voor beide hoeken, en nogmaals bij het andere stuk zijwand.
Neem er opnieuw een lat bij, en maak er het kippengaas aan vast. Je doet dat het vlotst met een handtacker. Zorg dat je werkstuk altijd zo vlak mogelijk ligt, zo gaat het nieten het makkelijkst. Begin aan één kant, en werk stelselmatig naar de andere kant, zo krijg je geen opkrullende uiteindes. De ene lat is bevestigd met gaas, nu mag de lat aan de zijwand worden vastgemaakt. Breng eerst wat houtlijm aan. Het is hier echt op de rand, dus zorg dat het hout niet gaat splijten. Met het luchtdrukpistool schieten we hier enkele nagels in het hout. Heb je dat niet, gebruik dan nagels zonder kop die je voorzichtig intikt met de hamer.

 


Dat lukt best, alleen is het wel wat makkelijker met de automatische tacker.
Niet het gaas stelselmatig vast aan de zijwanden, tot je bijna aan het einde bent beland; dan moet je het kippengaas nog op lengte doorknippen, zoals hier met een nijptang.
De andere lat moet nog worden bevestigd: vergeet opnieuw de houtlijm niet, dat zorgt voor een sterkere verbinding. Klemmen tijdens het drogen is niet nodig, de ingeschoten nagels trekken de houten delen alvast tegen elkaar.
Dan rest nu nog het uiteinde van het kippengaas te bevestigen. Het is een beetje sukkelen om erbij te geraken, maar dat lukt uiteindelijk wel. Om makkelijker te werken, leg je een ondersteunend plankje onder de tacker, zodat je vlak kan nieten.
Nog vlug de voeten bevestigen: er komt opnieuw wat houtlijm aan te pas, en dan vlug nog enkele nagels bevestigen. Die zitten verankerd op de kopse kant van het hout. Die rand is niet erg breed, zorg dus dat je mooi in het midden zit.
Tijd om het handvat aan de zijwanden te bevestigen. Zoek het midden van de wand op, zodat je de houten latten mooi in het midden kan verankeren. Er mag uiteraard opnieuw wat houtlijm bij. Maak er geen boeltje van, gewoon een kleine sliert op de houten wand, en dan nogmaals een beetje op de lat, volstaat. Bevestig vervolgens aan elkaar.
Wie denkt: «Zo’n nietpistool heb ik niet liggen», welnu, dan kan je perfect ook aan de slag met de hamer om deze oogstmand te fabriceren. Je kan dan al wat nagels op voorhand inkloppen in de lat, zodat je ze – eenmaal vastgeklemd – in serie kan gaan hameren.
En daarmee is alles bijna gezegd. Nog enkel het stuk rondhout op maat afkorten. Dat hout splintert nogal makkelijk, dus schuren aan elk uiteinde is zeker nodig. Schuif het rondhout in de uitsparingen. Het handvat zit nu nog los, dus om te verhinderen dat het gaat ronddraaien, fixeer je nog met een nagel.
Benieuwd naar nog meer handige tips en tricks? Ga dan meteen naar onze website, en schrijf je in op onze nieuwsbrief. Alvast bedankt voor het kijken, en tot de volgende!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.