Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe zelf je groendak leggen

Roger - In deze aflevering leggen we ons eigen groendak. Met een pakket dat we bestellen zorgen we er voor dat we alles in één keer geleverd krijgen. Zo vergeten we niets te kopen. Het aanleggen is in principe ook niet moeilijk, alhoewel dat we met een aantal dingen rekening moeten houden.

Transciptie 

Het pakket komt met een handleiding om de aanleg vlot te laten verlopen. Voor de rest heb je nog een hark nodig, een breekmes, een ijzerzaag of een haakse slijper en een veegborstel.

Is je dak hoog gelegen, dan huur je het best even een lift om het materiaal naar boven te brengen.


Het eerste wat je doet, is je dak volledig schoon maken. Zelfs bij een nieuw aangelegd dak veeg je het volledig schoon. Heb je dat gedaan, dan kan je beginnen met het aanleggen van het groendak.


Dit is de snelste en gemakkelijkste manier om een groendak te maken, maar ook de duurste. Het voordeel is dat je meteen een mooi groendak hebt en dat je er weinig werk aan hebt. Vooral voor kleinere oppervlaktes wordt er op deze manier gewerkt.
Zo’n sedumtray bestaat uit een plastic bak waaronder het water nog naar de afvoer kan lopen. In de bak zit een laag hydrokorrels, die water vast houden. Daarboven zit een worteldoek en het substraat waar de planten al in geplant zijn.
De trays leg je als een puzzel in elkaar, zodat ze netjes in elkaar passen. Je kan er gemakkelijk eentje uitnemen, bijvoorbeeld als de regenwaterafvoer verstopt is.
Heb je een iets groter dak, dan kan je de lagen van je groendak beter apart van elkaar aanbrengen.


De drainagemat rol je gewoon uit van de ene kant van het dak naar het andere. Met een breekmes kan je het op maat snijden.

Op de noppenfolie zit een filterdoek. Die laat het overtollige regenwater door, maar zorgt er tegelijkertijd ook voor dat het substraat niet wegspoelt.
De noppenfolie zelf zorgt niet enkel dat het water onder de folie vlot afgevoerd kan worden, het is ook een waterbuffer. In de noppen blijft namelijk wat water staan. Als er dan droge periodes zijn, kunnen die overbrugd worden.
De folie plaats je altijd met een overlap. Het gemakkelijkst is om gewoon een rij noppen in elkaar te leggen. De worteldoek zal dan sowieso een tiental centimeter overlappen.
Zorg dat de noppenfolie tot aan de dakrand ligt langs beide kanten. Moet je de noppenfolie in de breedte aan elkaar zetten, zorg er dan ook hier voor dat de worteldoek overlapt. Snij enkele rijen van de noppen af om een overlap te maken.
Is je dak volledig bedekt met de noppenfolie, dan kan je aan de rand keien plaatsen.


De twintig centimeter keien aan de rand is dus een veiligheidsmarge waar geen planten groeien.

Gebruik voor op het dak altijd grote gewassen keien. Deze hebben geen scherpe punten die je dakbedekking zouden kunnen doorprikken.
Zet eerst alle grindkeringsprofielen op ongeveer twintig centimeter van de rand. Stort de keien er dan voorzichtig in. Zorg dat het profiel niet te veel verschuift.

De profielen zelf kan je gemakkelijk op maat maken met een ijzerzaag.

Als alle keien achter de profielen liggen, verdeel je ze nog een beetje over het oppervlak.
De regenwaterafvoer aan het dak moet je vrij laten, zodat je eventuele verstoppingen kan oplossen. Snij daarvoor de noppenfolie open waar de afvoer is. Op de opening komt er een controleput.
Rond de controleput komt ook nog grind, dus moet je je grindkeringsprofiel wat aanpassen. Daarvoor nemen we een ijzerzaag of een haakse slijper met een metaalblad. We maken dus een stuk profiel in een hoek. Van dat stuk zaag je de hoeken af in ongeveer vijvenveertig graden. Zo vermijd je een scherpe punt.

In het midden van je profiel zaag je een hoek van negentig graden uit. Doe dit ook in het lipje bovenaan, zodat je het profiel kan plooien.

Je kan de bramen aan de hoeken nog verwijderen door er even met je haakse slijper langs te gaan.
Je kan het profiel dan netjes plooien in een hoek van negentig graden. Plaats het dan rond de inspectiebak en vul de opening op met grind.
Ben je klaar met de keien, kan je het substraat storten. Dat kan je in zakken krijgen. De zakken snij je gewoon open en verdeel je met een hark.
Voor grote oppervlakken kan je het substraat ook laten komen met een vrachtwagen. Het wordt dan geblazen tot op het dak.
Zorg altijd voor een dikte van zes tot acht centimeter substraat over het hele dak. Dat komt neer op 60 à 80 liter substraat per vierkante meter. Het moet overal ongeveer even hoog komen als de grindkeringsprofielen.


En als alles goed verdeeld is, kan je met de aanplanting beginnen. Je kan dat op drie manieren doen.


Zaai de stekken over het dakoppervlak. Reken op ongeveer 100 gram stekken per vierkante meter. Net zoals gras geef je het meteen na het zaaien en de eerste dagen erna goed wat water, zodat de stekken kunnen wortelen.


De pluggen zijn eigenlijk jonge plantjes die al geworteld zijn. Je kan ze gemakkelijk in het substraat duwen.

Geef ze de eerste dagen ook wat water, zeker als het droog is, zodat de pluggen verder in het sedum wortelen.

Om een volgroeid dak te krijgen, moet je één à twee jaar wachten. Ondertussen wied je wel het best elk half jaar het onkruid.


Deze matten zijn sedumtapijten die je op het substraat legt. Zorg dat ze telkens goed aan elkaar aansluiten. Met de matten ziet je dak meteen volledig groen. Je moet dus niet wachten tot de planten volgroeid zijn.
Je kan de matten gewoon op maat snijden met een breekmes of met een kleine zaag.
Heb je je groendak aangelegd op een droge, zonnige dag, dan geef je het ‘s avonds nog het best een beetje water. Doe dit bij voorkeur bij zonsondergang, zo gaat het water niet te veel verdampen.
Het enige wat je dan nog moet doen, is genieten van het uitzicht van het groendak. Bovendien is je dakbedekking beschermd en zal ze dus ook langer meegaan. Ook de natuur geniet mee. Een groendak zorgt voor een biotoop voor vogels, bijen en andere insecten. Omdat een groendak water opslaat dient het ook als waterbuffer bij hevige regenval en het kan zo helpen overstroming te voorkomen.
Buiten de aanleg heb je niet veel werk aan je groendak. Je kan in maart en september een traag werkende meststof strooien voor groendaken om het de nodige voedingsstoffen te geven. Controleer ook elk half jaar of er geen onkruid of bomen op je dak groeien.

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.