Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Creatieve kerstdecoraties met hoefijzers

Zelf gedaan, goed gedaan? - Ep. 6 - Nu het bijna kerst is, klust Thierry een passend decoratiestuk in elkaar.

Transciptie 

Met kerst in het vooruitzicht ging doe-het-zelver en trouwe Dobbit-kijker Thierry op zoek naar een leuk decoratieproject met kerstthema. Uit een aantal oude hoefijzers bouwt hij figuurtjes zoals een rendier en een kerstboom. Daarvoor zal hij veel gebruik maken van zijn lasapparaat.
Aangezien hij met oude hoefijzers werkt, moet hij eerst en vooral zo veel mogelijk vuil en roest weghalen met de polijstmachine. Hier en daar bevinden er zich lippen aan de ijzers; die slijpt hij af.
Door nu de ronde hoefijzers op verschillende manieren tegen elkaar te zetten, bouwt Thierry de figuren op. De torso van het rendier is een achtvorm, waarop een omgedraaid hoefijzer komt voor de kop. Met een lasapparaat worden de stukken met elkaar versmolten. De laselektrode die Thierry gebruikt, heeft een speciale mantel, waardoor hij geschikt is voor vervuilde stukken metaal.

Aangezien niet alle hoefijzers even dik zijn, moet Thierry ze af en toe op gelijke hoogte brengen door middel van houten spieën. Een hulpstukje om de onderdelen tegen elkaar te houden komt soms ook van pas.

Wanneer hij onder de achtvorm twee hoefijzers plaatst voor de voorpoten en achterpoten, begint het rendier al vorm te krijgen. Er hoeft niets afgemeten te worden, alles wordt gewoon naar aanvoelen geplaatst.
Bij het lassen zet Thierry de elektrode vaak voorbij het te lassen punt; dat doet hij om de elektrode gemakkelijk en op de juiste plaats te ontsteken.
Een aantal details zullen het geheel af maken. Voor de neus gebruikt Thierry een moer en voor de staart een afgeslepen stuk hoefijzer.

Daarna worden de slakken weggehaald en borstelt hij alles nog eens op.
Bij de volgende figuur, een kerstboom, gaat Thierry op dezelfde manier te werk. Hij verwijdert het vuil en roest en last dan de figuur samen. De kerstboom bestaat uit drie keer drie aan elkaar gelaste hoefijzers en is iets moeilijker om mooi gelijk te krijgen.
Een kleine tip: is je elektrode beschadigd aan de mantel, dan las je even op een reststuk zodat hij weer bruikbaar wordt.
Een kerstboom moet natuurlijk een stam hebben, dus die wordt gemaakt met een betonijzer. Een hoefijzer als basis zal versteviging geven; daarop komt eerst nog een voetje, waarop Thierry de stam last.
Opnieuw maakt Thierry het metaal proper met de slijpmolen en een vijl. Als ook alle lasbolletjes en bramen verwijderd zijn, ontvet hij alles zodat hij de figuren in een gepaste kleur kan schilderen.

Naast een rendier en een kerstboom kun je op deze manier tal van figuren maken, zoals bijvoorbeeld ook een sneeuwman. In dat geval kun je het op drie hoefijzers houden voor de vorm van de sneeuwman en een extra hoefijzer voor de steunvoet.

Heb jij ook een originele klus achter de rug die je gefilmd hebt? Stuur de video dan zeker door naar zelfgedaan@dobbit.be en dan zie je hem wellicht binnenkort verschijnen op onze zender.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.