Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Eierdopjes en kapstok

Zelf Gedaan, Goed Gedaan? - Ep. 5 - Eierdopjes en kapstok

Transciptie 

In deze aflevering van ‘Zelf Gedaan, Goed Gedaan?’ zien we Thierry weer aan het werk. Ditmaal toont hij eerst voor hoe je eierdopjes maakt, en daarna waagt hij zich aan een groter project: een kapstok.
Voor het maken van de eierdopjes begint Thierry vanuit een aantal houten latjes, die hij afkort op de gewenste lengte. Hij lijmt ze telkens per drie aan elkaar en klemt ze vast met lijmklemmen om te laten drogen. Zo krijgt hij dikkere plankjes om de eierdoppen mee te maken.
Aangezien Thierry geen vlakbank heeft, gebruikt hij zijn vandiktebank om de plankjes te vlakken. Daarvoor maakt hij eerst een grote vlakke plank schoon, waarop hij de plankjes met smeltlijm vastkleeft. Hij laat het geheel door de machine lopen en krijgt zo afgevlakte plankjes.
Nu maakt Thierry de plankjes los en reinigt ze eerst. Dan draait hij ze omgekeerd weer op de plaat om ze op de juiste dikte te schaven.

Een tip: wil je plankjes afschaven door middel van een beitel, let dan op dat je de beitel op een veilige manier vasthoudt, zodat je niet kunt uitschuiven.

Nadat alles op de juiste dikte geschaafd is, maakt Thierry de plankjes opnieuw los en maakt hij ze proper.

Degene die hij met de beitel had afgeschaafd, schuurt hij nu nog wat bij om de kleine foutjes weg te werken.
Nu worden 3 plankjes tegen elkaar gelijmd om vierkante blokjes te bekomen. Thierry klemt ze vast en laat ze even drogen. Hij zaagt nu alvast één kant recht af.
Om de holte voor het ei uit te kerven, probeert Thierry in eerste instantie de microkettingzaag uit op een teststuk. Hiermee lukt het wel om de holte te maken, maar een mooie ronde vorm krijgen blijkt hiermee iets moeilijker te zijn. Voor de andere blokken zal hij dus een 35mm-boor gebruiken, wat veel vlotter gaat. Alles gebeurt natuurlijk onder het strenge oog van deze opzichter.
Na het uitboren en gelijkschuren van de holtes, probeert Thierry de frees uit om ze schuin te laten aflopen. Daarna stapt hij over op een schuurrol, wat beter blijkt te gaan. Omdat het ei altijd zou passen, zorgt Thierry ervoor dat de holte van 35mm tot 43mm verloopt. Hierna rondt hij de hoeken af en schuurt hij de blokjes nog wat bij met de hand. Hier en daar hebben de zijdes een inkeping gekregen, dus daar moet extra aandacht aan besteed worden bij het schuren.

Na dit alles ontstoft Thierry de potjes en geeft hij ze een laagje olie. Zo zijn de eierdopjes klaar.
Maar hij laat het hier nog even niet bij; ook deze kapstok zet Thierry in elkaar, en we volgen van A tot Z mee hoe hij dat doet. Om te beginnen tekent hij de juiste afmetingen af op houten planken. Die zaagt hij dan op lengte.
Hij legt telkens drie planken bij elkaar om een grotere plaat te maken. Daarop tekent hij af waar hij later de openingen voor de lamellen - ook wel koekjes genoemd – moet frezen. Ook duidt hij de bovenkant aan zodat er later geen vergissing ontstaat. Het infrezen zelf gebeurt met een lamelfrees, op de punten die Thierry voordien had aangeduid. Hij lijmt alle gleuven in en verdeelt de lijm. De lamellen worden nu aangebracht en lichtjes op hun plaats getikt met een rubberen hamer.
Nu kan Thierry de platen samenvoegen. Ze moeten even drogen, maar om ze niet te beschadigen met de lijmklemmen, plaatst hij er plankjes tussen. Hij klemt ook langs boven, zodat de planken gelijk zouden blijven. Een aantal uur later is de lijm uitgedroogd en kan hij de lijmklemmen verwijderen. De droge lijmresten verwijdert hij met een beitel. Daarna schuurt hij de plank al eens grof op met korrel 80. Ook de zijkanten schuurt hij op.
Nu zaagt Thierry de planken op maat. Hij begint met de eerste en gebruikt die om de andere af te tekenen. Dan rondt hij de zijkanten af op de freestafel. Hij doet eerst de kopse kanten; mocht het hout wat openscheuren kan hij dit nog wegwerken bij het frezen van de langskant. Bij de onderste en de middelste plank freest hij niet helemaal door; straks bij het monteren behoudt hij zo een recht stuk dat mooi aansluit op de zijkant.
Eenmaal alles op maat is gezaagd en gefreesd is, schuurt Thierry op met korrel 120. Dan boort hij de gaten voor de montage van de kapstok; die zal hij ineen zetten door middel van een pocketholeverbinding, waarbij schuin in het hout geboord wordt en de schroeven dus onzichtbaar blijven.
Als alle gaten geboord zijn, kan het frame gemonteerd worden. De schroeven worden onzichtbaar ingedraaid. Ook de steunen waarin de kapstokstang later komt te liggen, worden nu vastgeschroefd.
Thierry meet nu de metalen stang af en zaagt hem op maat. Hij verwijdert eerst nog de bramen. De steunvoetjes en de kapstokhaken plaatst hij op goed gevoel.
Nadat alles nog een laagje witte olie gekregen heeft, is de kapstok afgewerkt en klaar om in gebruik genomen te worden.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.